donderdag 2 november 2006

Jane again

Zij van de Rosewood knitting needles liet weten dat ze een fan is van Jane Austen,  de schrijfster. Omdat er  een link is te leggen  tussen Jane en stoffen, handwerk, kostuums en dergelijke is een logje over Jane Austen hier  uitstekend op zijn plaats.
Bij deze: een logje voor Yvonne-p!
Er is natuurlijk de Jane Austen quilt, waar ik in een vorig logje een en ander over liet zien.
De quilt is in 1811 gemaakt door Jane samen met haar zuster Cassandra en hun moeder in Chawton waar Jane de laatste jaren van haar leven doorbracht.
Alhoewel quilts in alle lagen van de  bevolking gemaakt werden was het gebruik van Chintz stoffen uit India toch voorbehouden aan 'the upper middle class".  Jane's quilt is een ongebruikelijke variant op de medaillon stijl: een ruitvormig middenpaneel wordt omgeven door een patroon van ruitvormige one-patches, gesneden uit prachtige chintzstoffen. De randen (sashings) zijn van een zwart-witte gestippelde stof.
Een ander raakvlak tussen Jane en onze handwerkpassie is kleding. Het was in die tijd niet beleefd om te praten over je kleding en in het algemeen dwepen  alleen Jane's "sillier characters" hierover,  zoals Miss Steel in Sense and Sensibility: 
"Nothing escapes her minute observation and general curiosity; she saw  every thing, and asked every thing; was never easy till she knew the price of every part of Marianne's dress; could have guessed the number of her gowns alltogether with better judgement then Marianne herself, and was not without hopes of finding out before they parted , how much the washing cost per week...."
Toch zijn we juist door de boeken van Jane en de prachtige verfilmingen daarvan in aanraking gekomen met de kleding uit het Engeland in de tijd van Jane Austen. Hoewel in de boeken weinig over mode wordt geschreven is het bekend dat ook Jane zelf daarvoor een enorme belangstelling had. De vele bewaard gebleven persoonlijke brieven van de schrijfster staan vol met levendige beschrijvingen van de laatste modenieuwtjes.
In Bath (Engeland) is het kostuummuseum gevestigd in the Assembly Rooms. Daar kwam Jane graag en vaak  om zich te mengen in de "beschaafde wereld".
De Assembly rooms waren openbare zalen die gebouwd waren om met name de wat hogere sociale klassen bepaalde vormen van ontspanning te bieden;  men kwam daar bijeen voor concerten, om te dansen, te converseren, de laatste nieuwtjes uit te wisselen en om te spelen.
Bath was in de tijd van Jane het centrum van de Engelse modewereld en het is dus niet zo vreemd dat in de verfilmde romans ook veel aandacht aan de kostuums is gegeven.
In deze prachtig bewaard gebleven Assembly rooms was een aantal jaren geleden  een tentoonstelling  met kostuums en accessoires  van  acht verschillende kostuumontwerpers die de kostuums voor een  achttal  recente  boekverfilmingen hebben ontworpen. Daarnaast waren ook kledingstukken uit de tijd van Austen tentoongesteld.
Ik was er een jaar te laat,  maar....
Bij die tentoonstelling hoorde een natuurlijk ook een tentoonstellingsgids en die heb ik toevallig wel kunnen kopen.
Jane Austen, Film and Fashion

Het is een prachtig glossy boekwerkje met veel erg mooie illustraties en foto's.  Foto's van kleding, stofstalen, tekeningen gebruikt op de set, historische tekeningen met gebouwen, personen, foto's van accessoires, foto's van de acteurs in kostuum en daarbij een leuk, een tikje humoristich verhaal over allerlei Jane-aspecten. Een boekje om met een glimlach te lezen en vaak te bekijken

Een bladzijde uit het boekje waarin rechtsboven Mr Exton zijn jaarlijkse winteruitverkoop aankondigt.

11 opmerkingen:

annette-h zei

Ooit, lang geleden, was ik in Bath. Jammer dat ik dit nog niet wist...
Het was trouwens een ontzettende leuke stad.
Wel ben ik in het American Museum geweest!

marian'ne m zei

Wat een mooi uitgebreid verhaal.
Ik vind het een prachtige Quilt.
Zijn de gestippelde lapjes diagonaal geknipt, denk je. Zal wel he, dat is een hele klus om dat mooi gelijk te krijgen.

Berthi zei

Ik heb genoten van je verhaal, Marcella.
Jammer dat je te laat was voor de expositie. In ieder had je het geluk dat de catalogus nog te koop was.

Juul :o) zei

Puf, puf, ik ben weer bij gelezen!
De "openbare" info was bij mij natuurlijk al bekend.
I was once also deep into DJ, and everything that followed there after...
LOL
;o)

Leuk om jouw verhalen erover te lezen, maar 't is nog niet helemaal compleet, er ontbreekt nog een schakel in de ketting.
Tussen de DJ en de JA quilt, nl. Linda Franz, en toen kwam de NI quilt.
Volgend log ideetje?
;o)
Heb je trouwens de symetrie gezien in de JA quilt?
Op deze foto is dat niet zo goed te zien helaas.
:o)

tijm zei

Wat een boeiend stuk!! Met veel plezier gelezen

basje zei

wat een enig verhaal. wat ben j we toch een weet-al, niet negatief bedoeld Ik bewonder je hiervoor echt.

marcella zei

Juul, ik had die "ontbrekende schakel" wel vermeld, althans zijdelings

"nadat de eerste lichting Jane-verslaafden haar replica quiltsampler's had gemaakt ontstond er behoefte aan meer van dit soort quilts. Dat kwam in de vorm van op Jane geïnspireerd werk zoals Quilted diamonds, een soort Jane-achtige blokjes in ruitvorm. De oorsprong daarvan lag mede in de bekende quilt van Jane Austen die bewaard is gebleven en die uit ruitvormen is samengesteld."

Ik ga er geen apart logje aan wijden omdat de quilts van Linda Franz in tegenstelling tot die van Stickle, Austen en Rupp geen replica's zijn maar een samenraapseltje van her en der geleende ideetjes. Ik vind dat persoonlijk niet zo heel spannend. Wèl als idee maar niet als patronenboek.

@Annette, die gemiste kansen heb ik ook regelmatig... wel ergens geweest, maar toen .....ik nog niet. erg hè? ;)

@marianne, ik denk dat de gestippelde lapjes gewoon recht van draad zijn geknipt.

@Berthi, Ik ging die kant uit met een heel ander doel, besloot een dagje Bath "te doen" w.o. het American museum, wat op zich ook al een hele belevenis is en pikte dit en nog wat andere leuke dingen en passant mee; ik was dus helemaal gelukkig ;)

@ Basje, deze weetal had wel e.e.a. in haar boekjes opgezocht hoor ;)

Lous :o)) zei

Leuke informatie allemaal.

Juul :o) zei

okiedokie!
:o)

basje zei

weer een heerlijk verhaal. de quilt is heel mooi.qau opbouw, moet in de bieb mar weer eens een austenboek meenemen, lekkere beslectuur fijn wekkend

yvonnep zei

oh, oh, wat leuk...alle verfilmingen van de romans van Jane heb ik hier in de kast staan (aangeschaft onder meer voor een vergelijkend warenonderzoek over Mr. Darcy en de manier waarop hij uit het water komt). Alle boeken heb ik honderd keer gelezen. Dank je voor deze achtergrondinformatie... zijn er ook van dit soort dingen bekend over de gezusters Brontë? (helemaal niet kennishebberig hoor...)