Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zaterdag 18 november 2006

Hé dat is die, in blogland


Vandaag mochten we dan eindelijk naar van Nelle. Om precies vijf voor tien stonden Basje en ik aan de poort van de fabriek. Het was geweldig leuk. Wat heb ik veel mensen ontmoet en gezien vandaag. Na de kaartjes controle was het niet moeilijk om Berthi en haar manlief te ontdekken. We waren nogal vroeg en  Berthi legde nog net de laatste hand aan haar prachtige kraam met  een schitterende verzameling breiwerk en andere mooie breidingetjes. Ook lag er een prachtige Souvenir de ma Jeunesse waarvan helaas maar een heel klein stukje zichtbaar was. Ik heb Berthi niet gevraagd hem uit te rollen, alles lag zo mooi op de tafel dat het bijna zonde was om dat te verknoeien, maar ik hoop dat er over die Souvenir ooit nog een keer een logje over komt.

Pratend en kijkend bij Berthi's kraam kwam Lous zich bij ons voegen en bij de koffie zagen we Tijm, Fries Froukje en hun mam, ik zag Smoekk,  Annette (van de handwerkjes van- ) meldde zich  met een vriendin, ik zag de inmiddels legendarische Carla van Sampler M en Ria met haar sokjes-speld en even later ontdekte ik bij de smoothie-mutsjes een bekend groen tasje: het was Bertie. Leuk!
Verder zag ik nogal wat bekende quiltsters die nu ook bekeerd zijn tot  de breipen: Cora, Ingrid en Corien en nog een aantal die me nu even ontschoten zijn ook mijn Pointe de Saxe-maatje Annie liep er rond.

Bij de Afstap had ik drie bolletjes zwarte Rowan Kidsilk besteld omdat ik mijn zus ook de HzG shawl heb beloofd. Even later ontdekte ik DE  shawl in die kleur (zwart met een mooi glittertje- mijn zus houdt wel van een beetje Bling ;)  Ik ging erop af om dat moois even van dichtbij te bekijken en ik stuitte op Lies, wat is de breiwereld toch klein ;)
Ik heb veel breirollen gezien en erg veel SnB-ers, ik ontdekte dat er min of meer in de buurt een SnB-groep zit, ik werd redelijk hebberig van alle mooie bolletjes wol maar heb me erg goed gedragen, vind ik zelf

          Mijn aankoopjes: de glitter and glamour-wol voor mijn zus, een klein haaknaaldje, een paar       gehaakte voorbeeldjes, een bolletje DMC-garen en een speld om de breisteekjes op te bewaren.  Annette bracht deze doos met bolletjes katoen voor me mee. Echt lief! en nogmaals bedankt!
Bij de Schapekop zag ik prachtig breiwerk dat Fair Isle bleek te heten; mocht ik ooit echt gaan breien dan wil ik dit! Ik vind het prachtig!  Ik heb Ria's mini sokjes bewonderd, maar ze had nog kleinere meegenomen in een lunchboxje: sokjes zo groot als een pinknagel, nou ja!
En verder zat er in het trommeltje een  gebreide garderobe waar een popje van stand zich niet voor hoeft te schamen. heel mooi en heel fijn breiwerk, Ria!
Van Tineke kreeg ik een tas vol met  gebreide lapjes voor Knit a river  mee. De rivier-meneer was er zichtbaar blij mee dat het er zo veel waren. Tineke, ik heb een button van I Knit London voor je meegenomen.
Jou heb ik gemist helaas, ik heb nog gekeken of ik je zag maar je was op een workshop zei Berthi en wij wilden eigenlijk wel richting huis.
Wat me verder opviel was het breivolkje op zich. Ik ben gewend aan quiltsters en hun Dingen; dames van ongeveer gelijke leeftijd die getooid met rugzakjes tentoonstellingen bezoeken en zich verdringen voor de quilts en de stoffenkraampjes. Dit zijn handwerksters van een andere orde ;) er is veel meer jeugd bij en wat me vooral opvalt is dat breisters hun werk aan het eigen lijf ten toon stellen. Aan lange tafels zitten er  mensen te breien, te kletsen en koffie te drinken, heel gezellig!  Wat betreft de kraampjes vertonen breisters wel dezelfde trekjes als quiltsters, dikke drommen voor de uitgestalde waren en iedereen gaat tevreden en met overvolle tassen naar huis.
Ik heb vast iemand wel gezien maar hier niet genoemd, op voorhand sorry, sorry, sorry dat ik je vergeten heb te vermelden ;)
Ik liep net even binnen bij Marianne'm en zag een bekend schaapje; de broche van.....
Paulie! ik heb jou gisteren ook ontmoet, bij het kraampje van Berthi en we hebben even staan praten daar.

De terugreis met het OV ging perfekt, alles sloot prima aan op elkaar en het laatste stuk met de bus was erg gezellig, soms tref je een chauffeur met een gouden randje

37 opmerkingen:

Marlies zei

Oh wauw Marcella , wat leuk om nu al een verslag te lezen van je bezoek aan de SNB dag in R'dam! Leuk zal het geweest zijn , mooie dingen gezien , mooie dingen gekocht , je hebt je netjes ingehouden hoor! Brave meid! Maar ja dat moet ook wel he zo vlak voor Sinterklaas!
En geboft dat er geen staking was , zodat je terugreis lekker soepel verliep!
Fijne avond verder!
Marlies

marian'ne m zei

LEUK !!! om nu al zo mee te kunnen kijken. Mooi de tafel van Berthi, die rol moet echt een keer los :-).
Nou wat heb jij je beheerst, mooie aankopen.
Je hebt toch een hele grote groep gezien !

Bertie zei

ha marcella, mooie foto's! ik heb er zelf ook een paar van berthi's tafels genomen, maar die staan nog niet op mijn blog. Wat leuk dat je mij aansprak bij de smoothies. Gezellig dat ik je even gesproken heb, en basje ook. Ik heb een fijne dag gehad, zeer inspirerend.

salamander zei

oh, wat heb ik veel gemist :S(

Mien B zei

Heerlijk dat we zo mee kunnen genieten. Dank je Marcella. Het lijkt me een heeeeeel geslaagde dag te zijn geweest.

Lous :o)) zei

Mooi verslag Marcella, daar sluit ik me helemaal bij aan, het was leuk je te ontmoeten. Het was wel leuk om te zien, het verschil tussen brei'sters en quilt'sters..

Wilma :-) zei

heel leuk om mee te mogen genieten...
Ik ben er niet bij geweest en heb veel gemist...
Wat een mooie tafels van Berthi zeg!!

Oeps.....wat moet ik dan een raar wezen zijn....een breiende patchworker!!
;-))

marcella zei

Wilma, jij raar? je bent gewoon een Handwerkster, net als ik ;) nee hoor, ik kwam aardig wat quiltsters tegen die ineens aan het breien waren. leuk toch?
Berthi had het echt heel mooi ingericht. De winkel van mijn pakkie an was ook erg leuk maar zo druk dat fotograferen eigenlijk niet mogelijk was. Ik denk dat het de komende dagen ( na-)genieten is op een heleboel weblogs. Annette-h heeft ook al een logje erover zag ik net. Ben je er toch een beetje bij geweest.

Arja zei

heeee, was jij degene aan wie ik 1 blauw lapje gaf voor de riviermeneer die niet bij de rivier was? helemaal eens met het verschil tussen quiltbeurzen en deze breibeurs. ook ik ben met beide virussen besmet, maar da's niet raar hoor, hihi. overigens was het aan het einde van de middag lekker rustig bij de kramen.

marcella zei

ooooooo erreg ;)
Ja, dat was ik.
leuk dat we elkaar dan toch "ontmoet" hebben, al was het dan zonder voorkennis ;)

Marianne alias Libracat zei

Wat fijn om dit verslag te lezen. Heb ik toch nog een klein beetje gezien en gelezen hoe het was. Bedankt!

tijm zei

Prachtig verslag en wat een mooie foto's. Dat je ondanks de drukte daar nog zo de tijd voor genomen hebt!!!
Ik ben blij jou en Basje (is ze familie van je?) ontmoet te hebben en dat ik jullie prachtige broche-jes heb kunnen zien.Hoop jullie weer eens te onmoeten.
O ja, mijn moeder was er ook en is ook een quiltster en een breister.

Tineke zei

Hallo Marcella,
Ik zit hier op mijn Caireense terras, met ee lekker kopje Dilmah thee, in de zon jouw verslag te lezen van afgelopen zaterdag. Wat had ik daar graag ook willen zijn, maar hier is het ook heel fijn hoor. Fijn dat je de gebreide lapjes voor me mee wilde nemen, werden er veel ingeleverd? De rest mail ik je wel prive, ik weet je te vinden ;-). Groetjes, Tineke.

marcella zei

Tijm, ik heb jullie mam gezien en gesproken gisteren. Zo leuk dat jullie alle drie van handwerken houden en samen naar zo'n dag gaan.
Basje is geen familie, we borduren samen in dezelfde groep en we zien elkaar ook bij het quilten. Ik vond het héél leuk dat ik jullie gisteren heb ontmoet, ik heb genoten!

Tineke zei

een

marcella zei

Marianne, we hadden toch beloofd om het thuisfront een verslagje te geven?

(wat mocht jij nog laat op vannacht ;)

marcella zei

Ha leuk Tineke, een privé mailtje ;)
De rivier-man hield even zijn adem in toen hij jouw enorme tas met lapjes zag ;) Ik heb de button die ik voor je heb meegenomen in de blauwe koekjesdoos gedaan. Die krijg je bij onze volgende quiltavond.

Berthi zei

Wat een mooie foto's en leuk verslag, Marcella! Ik vond het erg leuk om je gezien en gesproken te hebben, samen met Basje!
Leuke aankopen liggen op die speciale theedoek!

Marianne alias Libracat zei

Ja ik was nog laat op. Ik was naar een schoolreünie geweest van de 6e klas lagere school en wilde eerste het e.e.a. laten bezinken van al die indrukken, zoveel gehoord ook. Daarom was ik nog gaan surfen en op weblogs gaan lezen om er wat meer afstand van te doen :-) Zo hoorde ik bv dat een hele bekende schrijfster van nu een hele goed vriendin van me is geweest, maar nu schrijft onder een pseudoniem. Jammer genoeg was ze er niet en juist haar had ik zo graag gesproken (niet wetende dat ze zo bekend is).

Marlies zei

Ik ben toch zo nieuwgierig naar dat bruine koffertje op de eerste foto! Is het voor breinaalden ! Staat het er alleen voor de sier of wat?????
@TINEKE : Dilmah-thee??? Lijkt me lekker voor een theeleut zoals ik , als het maar niet te sterks is , ik zal het vanavond virtueel uitproberen , ik drink meestal zoethoutthee.
Marlies

Irma zei

Wat heerlijk weer zo'n enthousiaste reactie. Ook al was ik er niet, ik heb thuis al breiend aan jullie gedacht. Aan de inspiratie, de hete hoofden en de zere voeten.

ineke zei

Heel fijn, dat je al zo snel met een verslag komt. Ik vond het heel jammer, dat ik er niet heen kon, ook al brei ik "uiterst marginaal", maar ik was in Enghien (België) naar hun jaarlijkse quiltersgilde tentoonstelling. Ben nèt pas terug en ga straks wat foto's sorteren. Er waren weer mooie quilts te bewonderen. Grote verscheidenheid in technieken, ook traditioneel en meer "art", beginners en ver gevorderden, kortom heerlijk om ertussen te kunnen lopen. Maar aan Van Nelle heb ik ook heel wat gemist, :( maar je kunnie alles.

ineke zei

Vergeet ik helemaal te zeggen, dat je mooie spulletjes wist te veroveren! En kantklos je ook (Klöppelzwirn = getwijnd klosgaren)?
In Enghien ook leuke winkeltjes, ook een aantal uit Nederland (Hellevoetsluis, Leur, Rotterdam, Amersfoort). Kon het niet laten om een klein paneeltje van de Den Haan & W te kopen met nog wat lapjes voor een ouderwets zandloperquiltje. Die klassieker mòet ik toch zeker gemaakt hebben?

yvonnep zei

Jou heb ik ook gemist. Bah. Ineens bedenk ik me: waarom organiseren we niet in het midden des lands een ABC-Meeting?

Berthi zei

@Marlies, dat bruine koffertje is een breitas uit circa 1940, van een Belgisch meisje voor haar eerste schooljaar.

Annette-p zei

Een fijn verslag met schitterende foto's! Wat heerlijk dat ik hier even met je mee mocht lopen!!

marcella zei

@ marlies, je vraag is inmiddels beantwoord zie ik, bedankt Berthi!

@Irma, leuk weblog heb je, ik heb er met plezier rondgewandeld.

@Ineke, soms moet je keuzes maken, Enghien was vast ook erg de moeite waard. Ik ben een keer bij de gildetentoonstelling geweest, dat was in Oud Heverleee, daar hingen prachtige quilts toen.
Ik heb eerlijk gezegd géén idee wat Klöppelzwirn betekent. Ik kantklos niet, ik hèb wel een stel klosjes dus misschien probeer ik nog een klein kantje voor mijn rol, maar ik vindt het erg veel werk voor weinig wol ;) ( en dat is persoonlijk natuurlijk). Leuk dat je het den H&W paneeltje hebt gekocht, mooi!

@yvonnep, driewerf bah! wij hadden natuurlijk onze jasjes aan bij binnenkomst :)
Ahum....ik ABC-niet-mee... nou ja we vinden er wel wat op, we hoeven niet te wachten tot de volgende SnB-dag.

ineke zei

In Oud Heverlee was ik ook indertijd. Enghien was kleiner, maar ook in België zal de quilt-hype wel een beetje geluwd zijn. Die-hards blijven.
Klöppelzwirn is dus simpelweg getwijnd kantklosgaren. Ik heb het kk ooit geleerd bij Martje Geraedts in Kerkrade. Vond/vind het reuze rustgevend! Maar haken kan natuurlijk ook met deze bolletjes.
En Marcella, jij hoeft geen ABCtje mee hoor, steek jij je Quakerborduur maar in de tas, dat telt m.i. dubbel!!

anneke zei

hier ook leuke verhalen. het lijkt me wel bijzonder dat een aantal mensen ineens een 'gezicht' krijgt.
zo te lezen heb jij ook een topdag gehad.

groetjes
anneke

Tineke zei

Marlies, in Nederland is Dilmah toch wel een van de duurdere theesoorten, hier kun je het op elke hoek van de straat kopen, voor bijna niks. Verschillende smaken, heerlijk. Je begrijpt het al, ook ik ben een theeleut. Yvonnep, een ABC meeting in het midden van het land? Lijkt me een prima idee. Even wachten tot ik er ook weer ben? (grapje). En Marcella.... ik ben het helemaal met Ineke eens dat jij prima kunt meedoen met je quackerlapje hoor! Niks mis mee. Hoe is het weer bij jullie? Hier is het heerlijk. Ik loop nog gewoon in mijn bloesje maar heb al wel weer Egyptische dames met BONTJAS! gesignaleerd. Help!!!

marcella zei

Ineke, bedankt voor je klos-info; al ABC ik nog niet mee, het weerhoudt me er niet van om gewoon toch te komen hoor.
Anneke, het wàs ook leuk. In het echte leven al die internetters te ontmoeten is super. Als ik me niet vergis had jij daar ooit ook een logje over?
Tineke, dure thee en bontjassen? straks wil je niet eens meer terug ;). Vandaag is het een beetje regenachtig, gisteren was het beter, toen zijn we naar het St. bos geweest, ik heb er minstens 50 verschillende paddestoelensoorten gezien. ( we hadden wel een bontjasje nodig hoor, zo warm was het ook niet)
Ik wil best wachten tot je terug bent. december is niet zo'n gelukkige keus misschien.

Marlies zei

Dank je wel Marcella voor het leuke pakketje wat ik in mijn brievenbus vond ! de stoffies ,en de zakdoekjes , wat een leukerdjes zitten daarbij , vooral die beertjes springen er voor mij als berengek helemaal uit , waar vind je zulke leuke doekjes voor je zielige neusje.... , het patroontje van een siccorfob komt helemaal van pas , ik ben een etui aan het borduren [al staat me nog niet voor ogen hoe ik dat in elkaar moet zetten] met scharen erop , kan ik nu mooi dit fobje erbij aanmaken!
Leuk zo'n flopje op een druilerige maandag! ;-))))
Marlies

basje zei

kom eindelijk aan lezen toe. het was fijn ,ik heb veel gezien en heb me nog nie laten verleiden otallerlei mooie wolsoorten, Fair isle was wel heel super je log is weer zoals we gewend zijn van je fantastisch

marcella zei

ha, tante pos heeft haar werk gedaan. de zakdoekjes komen uit een cadeau- en woondingetjes winkel. Als je hulp nodig hebt bij het in elkaar zetten van een etuitje kom je maar met je vragen. Er is hulp genoeg hier en overal.

Basje, moest je ook een dagje uitpuffen?

lieke zei

Oh, wat klinkt dat allemaal gezellig. Hoe meer ik er over lees, hoe vervelender ik het vind dat ik niet kon gaan. Ik hoop dat het snel herhaald wordt, dan probeer ik vrij te krijgen zodat ik ook kan komen (en natuurlijk eventjes mijn mama ompraten dat ze meegaat)

marcella zei

Ha Lieke(van de super trui), ik geloof dat carla al ergens iets heeft geroepen over "volgend jaar weer" maar dat kan ook best wishfull thinking van mij zijn ;). Heb jij ook een breiende moeder? dat lijkt me zo leuk, ik kom niet uit een brei-nest helaas.

Paulie zei

Een heel late reactie, maar ik heb inderdaad even met je zitten praten, maar je later niet meer gezien. 'k Moet zeggen zo'n breidag werkt best wel inspirerend want nu brei ikzelf ook weer meer. Ook al kom ik niet in het midden des lands met mijn ABc-tje.De meesten hebben het kunnen zien op de weblog van Berthi. Marcella je had prachtige foto"s gemaakt van de tentoonstelling van Berthi zeg Gefeliciteerd daarmee.
Groetjes Paulie.