zaterdag 11 november 2006

Van droogdoek tot blauwdruk


Als je belangstelling hebt voor handwerken en je draagt je passie uit blijft dat niet onopgemerkt. Een tijdje geleden ging ik met Basje - een van de trouwe leden van ons borduurgroepje - op reis; we maken regelmatig een uitstapje naar een tentoonstelling of we worden thuis uitgenodigd bij iemand uit de borduurwereld. Met name die huisbezoekjes zijn enorm leuk,  behalve de thee en eventueel een soepje worden we daar getrakteerd op een vaak enorme hoeveelheid prachtig borduurwerk, handwerkattributen en andere handwerkverzamelingen. Ik lig daar nog weken van na te genieten in mijn dromen.
Tijdens ons laatste tripje schoof Basje me onderweg dit boekje toe in de auto. Ik dacht dat ik het even mocht inzien, maar nee, het was een cadeautje voor mij.  Het is een ontzettend leuk boekje met veel voorbeelden van blauwdrukmotieven. Nu heb ik een aardige verzameling lapjes met deze motieven en dan is het leuk om te kijken welke daarvan in deze blauwdrukkerij gemaakt zijn.
op deze website kun je meer lezen over blauwdrukken.

de twee stapels lapjes rechts zijn Hongaarse blauwdrukken. Met name de lichtblauwe zijn minder bekend als blauwdruk. Ik heb vooral kleinere lapjes gespaard om zoveel mogelijk verschillende motieven te hebben. Onder het boekje ligt een verzamelingetje met 26 kleine Duitse lapjes.


Een ander bijzonder cadeau kreeg ik van Anny, zij had een oude linnen doek die haar moeder kort na WO II in Engeland had gekocht.  Anny bracht hem donderdag voor me mee. Het is een prachtige glazendoek van linnen, in zeer goede staat en ingeweven staat : Glass Cloth en in het midden van de rode rand  in kleinere letters: linnen, made in Ireland. Een heel bijzonder cadeautje, ik denk er over om  deze doek te merken ( initialen van Anny en haar moeder) en om er eventueel wat doorstopjes in te maken.

Misschien ga ik nu eens wat moois maken van mijn blauwdruklapjes en komt het er nu eindelijk  van om een stukje linnengoed te merken. Basje en Anny: nogmaals heel erg bedankt voor jullie mooie  cadeau's

22 opmerkingen:

marian'ne m zei

Mooi he die blauwe stofjes. Interessant boekje ook, en leuk om zo je stofjes te herkennen. Koop je die stofjes in Nederland of ook in het buitenland !?

De glazen doek is nog een 'echte', en ja jij kan daar vast iets moois van maken.
Lekker om zo verwend te worden en weer zo bezig te kunnen zijn met handwerk.

Zag je net bij Berthi dus dacht even kijken of er hier wat nieuws is te zien en ja hoor, leuk !!!

Marlies zei

Zo he wat een mooie lappies heb je gekregen Marcella , dat is genieten he!
Vind jij het ook zo zund om ze te verknippen?
Marlies

Marianne alias Libracat zei

Wat ontzettend leuk! Zowel zo'n cadeautje krijgen als al die mooie lapjes te verzamelen. Ik kan me helemaal voorstellen dat je hier na dagen een heel plezierig gevoel van hebt als je al dat moois hebt gezien! Dat is echt genieten!
Dit soort glazendoeken komen mij ook bekend voor, alleen ik heb zelf geen geweven rand erin en is de rand gewoon rood.

marian'ne m zei

O, Marianne L dan kan jij er ook wel mooi op borduren. Wel 'echt'!!

marcella zei

@Marianne'm. Ik weet niet meer waar ik die stofjes heb gekocht maar nog wel bij wie. De lapjes komen van het Hongaarse quiltersgilde. ik heb ze gezien in Straatsburg en Den Haag op de expo maar ook in Val d'Argent. de andere lapjes zijn uit/van Quiltservice in Frederiksoord. ik ben weer lekker bezig ( maar neem dan ook weer minder tijd voor babbeltjes en logjes, 't is een beetje schipperen soms)

@ marlies. tuurlijk is het zund om er in te knippen, wat dacht jij nou? ;) In het begin van mijn quilt-leven kocht ik lapjes voor de heb en andere lapjes als ik iets ging maken. Tegenwoordig maak ik dingen uit "eigen doos"

@Marianne: het is zondermeer erg lief en leuk als iemand zo iets aan jou geeft, daar wordt je een beetje warm van toch? Mooie lapjes vinden blijft leuk. Ik koop tegenwoordig niet zo heel veel meer, maar soms kom je iets tegen wat je echt niet hebt of wat echt heel goedkoop is en dan koop ik het wel.

vinden jullie het een goed idee dat ik op de glazendoek wil borduren of "kan" dat niet?

basje zei

natuurlijk kan dat, zeker initialen en stopjes, theedoeken, sorry glazendoeken krijgen soms beschaigingen van gebroken glas, Succes er mee en laten zien t.z.t., laatst zak ik op een duitse zender ook een blauwdrukkerij in de buurt van Celle vlak achter enschede, misschien kan ik het t erug vinden en da krijg je het adres Fijn weekend,brie, stop en borduur ze

marcella zei

Basje, leuk als je het adres terug kunt vinden. ik ben nu aan het stopppen, laatste loodjes aan mijn stoplap. Misschien is ie donderdag af en dan neem ik hem mee.
fijn weekend ook voor jullie

Berthi zei

Weer een interessante log, Marcella. Fijne cadeautjes!! Blauwdruk vind ik ook zo mooi!! Interessante website trouwens. Die moet ik eens op mijn gemak gaan lezen.

Even iets over het borduren op je glazendoek. Ik vind dat een leuk idee, alleen zou ik er dan de datum/jaartal van nu erbij borduren. Dan weet men dat het borduurwerk later erop aangebracht is.
Ik heb een aantal servetten die twee keer gemerkt zijn. Erg leuk. Deze moet ik ook nog eens laten zien op mijn blog.
O, ik moet nog zoveel laten zien. Inmiddels heb ik al zoveel beloofd, dat ik het straks weer allemaal vergeten ben!:-)

marcella zei

Berthi, bedankt voor je bijdrage. Ik moet er inderdaad aan denken dat ik niet per ongeluk aan geschiedvervalsing doe ;)
Er is heel goed op de doek te borduren denk ik, het is prachtig linnen.

marcella zei

p.s. ik vind het al erg leuk om jou volgende week te zien ;)

Lous :o)) zei

Heel leuk die blauwe lapjes, die Hongaarse zijn bijzonder, ook ik had er gekocht op de Expo in straatsburg, ook schattig bloemetjes hadden ze ervan gemaakt, ik moet ze eens opzoeken.
Je boft maar dat je zulke leuke kadoo'tjes krijgt!!!!!!!!!!!
Je gaat toch niet bewust knippen hé, in zo'n mooie doek, erop borduren dat is leuk!!

marcella zei

Lous, het kan heel goed de expo in Straatsburg geweest zijn. De Hongaarse quiltsters waren daar wel, dat weet ik zeker, ik heb er zelfs nog foto's van! Nee, ik ga niet knippen in die doek, alleen wat merkjes erop en eventueel een stopje ter versiering, de doek laat ik intact! Ik bof enorm!!

Wilma :o) zei

Heel mooi en leuk dat je zo verwend wordt!!!
Lief dat mensen aan je denken....krijg je een warm gevoel van in deze vaak toch al zo harde maatschappij!!
De blauw drukken zijn erg mooi en het boekje is erg leuk om heerlijk n te neuzen....
Een goed idee om een stopje op het doek te maken!!!

ineke zei

In Augustus ben ik nog in Jever geweest, niet wetend, dat er zulke mooie stoffen gedrukt werden. Zeker reden om er volgend jaar nog eens heen te gaan! Ik wist niet, dat dit in Duitsland ook bestond, kende wel de Hongaarse blauwdrukken (waar ik in Val d'Argent prachtige quilts van heb gezien!).
De glazendoek deed me regelrecht aan kostschool denken, bij de afdroogbeurt hadden ze o.a. deze glazendoeken. De afwas werd daar met soda uit papieren zakjes (doseer-builtjes goed voor een teiltje sop van xx-liter) gedaan, dan kokend afgespoeld in teil 2 en dan werden de waterglazen gedroogd met deze linnen doeken met rode geweven "glazendoek" rand. Borden en bestek met een katoenen geruite theedoek.

marcella zei

Ineke, in Val d'Argent hingen toen prachtige quilts met Hongaarse blauwdrukken, als ik me niet vergis was het een wedstrijd. Ik heb er een heleboel foto's van gemaakt. Leuk dat jij al in Jever geweest bent. Is het zonder de blauwdrukkerij ook de moeite waard om er heen te gaan?

ineke zei

Marcella, ik kwam vroeg in de avond op zaterdag in Jever. Er heerste toen een zalige rust en manlief en ik hebben voornamelijk een terras gezien. Maar ik ben ook om het kasteel heen gelopen. Dit kasteel werd genoemd in een boek van Hella Haase over de Bentinck's, die ook Kasteel Amerongen in bezit hadden en nog een kasteel in Varel, ook in Nrd. Duitsland.
Ik had een quilttentoonstelling in de buurt bezocht en was op weg naar Denemarken, vandaar dit "ommetje". Bij mooi zomerweer een dromerig Noordduits stadje.

Marianne alias Libracat zei

Sinds gisterenavond heb ik mijn boek 'Kleur'uit. Het was heel interessant om over indigo en wede te lezen. Met de name de geschiedenis daarvan en hoe het gebruikt werd. Als ik me niet vergis werd indigo ook gebruikt voor die blokprints. In het boek over 'Batik'las ik weer over indigo maar niet zo uitgebreid.
Ik kwam gisteren toevallig bij de Zeeman en hun boerenzakdoeken bekeek ik eens en dat zijn volgens mij dezelfde patroontjes als bij blokprints werden gebruikt.

Annette-p zei

Wat een leuke blauwdrukken laat je zien!

Als je je ogen en oren goed openhoudt, kom je erachter dat er nog heel veel plaatsen zijn waar oude textiel te zien is. Vaak is dit in kleine musea.
Basje bedankt voor de Celle-tip. Afgelopen september waren we er in de buurt, maar wist (ook) niets van de blauwdrukkerij/museum, jammer.

Anny zei

Hoi Marcella, even snel een berichtje, wat zal mijn moeder het leuk vinden om te horen dat je er echt iets mee gaat doen. Je hoort later nog wel wat.

marcella zei

@Anny, Fijn dat jij mijn idee ook leuk vindt. Tegen de tijd dat ik eraan begin bel ik je wel even voor de initialen.

@Annette, Er zijn nog plekjes genoeg waar we leuke textieldingen kunnen tegenkomen. Leuk dat iedereen zo meedenkt en tips geeft, zó komen we nog eens ergens!

@Marianne, ik denk dat de patronen van die boerenzakdoeken aardig overeenkomen met sommige blauwdrukmotieven. Zowel bij batik als blauwdruk wordt indigo gebruikt als kleurstof

Juul :o) zei

Eén voordeel van laat reageren: ik geniet van alle reacties!
Bedankt voor de link, en alle leuke verhalen!
:o)

dijn/audrey zei

Mooi zeg, jouw cadeautjes en die info over blauwdruk. Ik vroeg me al af waar Jever ligt, in NoordDuitsland las ik nu bij Ineke. Even onthouden en op mijn wens-aanwaailijstje zetten! Dank je voor de tip!
Prachtig he, die indigo kleur! Ik skype (is gratis bellen naar buitenland via internet) en mijn skype naam is.... Indigosumera. Was een cadeautje van mijn vriend Eckhard in Zwitserland. Hij heeft, toen hij eens bij ons was, dat geinstalleerd op mijn pc. Zo belt hij iedere avond gratis bijv met zijn lief Eva in Zweden aan wie ik hem gelinked heb en regelmatig met mij. Mijn ouders hebben, behalve mail ook skype, die hebben zoveel contacten in het buitenland.

Prachtig, die glazendoek. Naast het huidig jaartal zou ik er ook JOUW initialen bijzetten. Maakt deel uit van de geschiedenis van deze lap... In 2duizend zoveel kreeg JIJ hem.