Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zaterdag 25 november 2006

Uit

Gisteren  ben ik min of meer in de buurt op pad geweest. Eerst naar Rotterdam waar dit weekend  kerstmarkt  is in een van de vele zeemanskerken die Rotterdam rijk is. In drie weken tijd kwamen respectievelijk de Deense, de Noorse en de Zweedse zeemanskerk aan de beurt en dit weekend kun je nog naar de Finse kerstmarkt. Het zijn druk bezochte kerstmarktjes waar erg leuke dingen uit het land  te koop zijn van gebreide truien en mutsen, handgemaakte kerstversieringen en mooi glaswerk, sieraden en keramiek tot allerlei lekkernijen uit het betreffende land. De medewerkers lopen in de typische dracht uit de streek waar ze vandaan komen en er is een buffet waar je heerlijk kunt lunchen of genieten van koffie met  heerlijke zelfgebakken taart of koek. 
Twee weken geleden was ik in de Noorse kerk die qua gebouw wel de mooiste is.


Ik zag daar prachtige gebreide Noorse truien.
Gisteren in de Finse kerk was er schitterend keramiek van Sami Rinne, hier kun je de kopjes zien waar ik als een blok voor viel:  kleine espressokopjes van erg  dun porselein met heel bijzondere oortjes. Verder een enorme tent met allerlei onbekende levensmiddelen ( jammer dat mijn Fins niet toereikend was om de etiketten te kunnen lezen ) en verder mooi textiel en erg apart glaswerk.
Hier kun je meer lezen over de kerstmarkten.
Na het bezoek aan de Finse markt had ik nog tijd om even naar Maassluis te gaan. Een paar dagen geleden hoorde ik dat de tentoonstelling mejuffrouw/mevrouw verlengd was tot 31 december. Omdat ik indertijd spijt had dat ik deze tentoonstelling gemist had besloot ik alsnog te gaan nu ik opnieuw de kans had. Het was een kleine maar erg leuke tentoonstelling, zeer verzorgd en ik mocht foto's maken, maar helaas voor jullie: uitsluitend voor eigen gebruik.
 

15 opmerkingen:

marian'ne m zei

Nooit geweten van dit soort evenementen. Lijkt mij heel boeiend, vooral omdat dan echt de kenmerken van die landen worden benadrukt.

Grappige kopjes !!

Jammer dat wij niet mee kunnen kijken, maar jij hebt een dag met mooie indrukken gehad :-)).

Lous :o)) zei

Al jaren hoor ik van die kerstmarkten maar ben er jammer genoeg nog nooit geweest.
Volgend jaar toch beter in de gaten houden, het ziet er mooi uit, die kopjes zijn wel heel bijzonder

tijm zei

Bijzonder verslag. Ik heb nooit geweten dat er zulke kerken in rotterdam stonden laat staan dat er van die leuke kerstmarkten in gegeven werden.
Bedankt voor de tip!

Bert(ie) zei

helemaal blij dat ik dit hier lees, over die tentoonstelling in Maassluis. Daar ga ik beslist heen! Dankjewel voor de tip.

yvonnep zei

Zo'n kerstmarkt is leuk! En die kopjes zijn fantastisch. Ja, Finland is bekend om zijn design.

Wilma :-) zei

Heel leuk verslag.....mooie kopjes!!
Jammer dat we niet mogen meegenieten van de foto's maar fijn voor jou dat je foto's mocht nemen!! Vaak mag dat niet...
Leuk!!

basje zei

de kopjes zijn super en dan de tentoonstelling er na, Jij was echt een dag uit goed voor je

Bert(ie) zei

Op 9 december is er een Zweedse kerstmarkt in een andere hoek van het land, nl in Gieterveen (Drente), zie http://www.zweedsekerstmarkt.nl/
Het ziet er aantrekkelijk uit, als het even kan wil ik er wel heen. Wat is er veel leuks te doen; moeilijk kiezen soms!

marcella zei

Bertie, alleen kijken op de website is al zo leuk, bedankt voor de aanvulling

Tineke zei

Hallo Marcella,

Ben je nog steeds aan het wachten ;-)?
Hier barst het wonderlijk genoeg ook van de kerstmarkten en dat in een land waar zeker meer dan 90% van de mensen islamitisch is. Niet zo smaakvol als die in de scandinavische kerken maar meer op zijn Amerikaans. Heel veel glitter, gekleurde lampjes en felle kleuren. Hellup. Alhoewel... even plagen... een beetje zoals jouw kerstboom Marcella... Groetjes, Tineke.

marcella zei

@Tineke, ik blijf hopen ;)
wat heerlijk voor je dat je nu in zo'n smaakvolle omgeving naar echt mooie, kunstzinnige kerstbomen kunt kijken.
groetjes, ook aan Meneer Tineke!

Berthi zei

Leuk om van deze kerstmarkten te lezen. In mijn omgeving word ik helemaal in beslag genomen door de Duitse kerstmarkten, die me niet aanspreken.

Bijzondere kopjes!!

Jammer dat je geen foto's van de tentoonstelling kan laten zien!

marian'ne m zei

Die kleine foto'tjes blijven fascineren :-))
Zie een blauwe lap met cijferreeks, rechts onderin allemaal klein spul mmmmmm.

marcella zei

Marianne, ik wist niet dat je zó nieuwsgierig was ;)
Bovenste rij van l naar r:
rouwsieraden, bandjes en zakdoekjes (Maassluis had veel jonge weduwen door de visserij). gehaakte spreien. verkleedkist.kanten kraag.

2e rij: kantwerk. Bonnet, zwart tasje, twee foto's. geborduurde cijferlap. geweven omslagdoeken.

3e rij: kleine handwerkjes, kleedjes, kraagjes, manchetten, gehaakt en geborduurd.
gekloste kraagjes en manchetten

4e rij: blikken doos met naaispullen. tulen ondermutsjes met kant afgezet. Stapel genaaide hemden en ander ondergoed. lange en korte genaaide handschoenen, gebreide handschoenen, 3 kleine tasjes (zakjes)

marian'ne m zei

HUH Ik !!???

Bedankt !!!:-))).