Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zaterdag 24 maart 2012

Broddelwerk

Sinds kort brei ik weer aan een breirol. De teleurstelling is groot als je op de link klikt want alle foto's ontbreken dankzij weblog die dat nog steeds niet voor elkaar schijnt te krijgen. Ik zal de foto's er zelf ter zijner tijd maar met de hand bij plaatsen. Dat duurt even dus graag een beetje geduld ;)
Dit breirolletje komt van patroontjes die zij voor ons ter beschikking stelt via haar weblog. Even links op "broddellap' klikken voor de patroontjes.
Ook bij haar vind je patroontjes voor een breirol. Ik denk dat ik een combinatie van beide maak.
Ik brei mijn nieuwe rolletje met linnen garen. Ooit kocht ik daar een doos vol van, ik geloof dat het wel 21 bolletjes waren die ik in een koop moest kopen...of laten liggen. Ik wilde er eigenlijk maar eentje hebben, voor de heb, maar omdat de prijs niet hoog was kocht ik dan toch de hele doos maar. Achterafgezien een verstandig besluit want niet alleen is het een leuk cadeautje voor een handwerkende vriendin ( ik gaf er al heel wat cadeau), maar ook kun je er prima mee breien, haken of andere handwerktechniekjes mee uit proberen.
Het garen komt uit Zwitserland en is ooit gemaakt door the Swiss Linen Manufacturing Co in Niederlenz. Deze link geeft aan dat de fabriek in vanaf 1918 tot 1972 onder deze naam bekend was. Onderaan de pagina kun je een aantal aardige foto's aanklikken uit die periode.
Zo zien de bolletjes linnen er uit. Het is erg leuk om met zo'n oud materiaal te kunnen werken. Het linnen is in de afgelopen jaren erg goed bewaard gebleven en is nog bijzonder sterk en mooi. Hier en daar zijn er kleine (roest- en weer-)plekjes maar in het breiwerk vallen die nauwelijks op.
Dank aan Joke en Annelein voor de leuke patroontjes

24 opmerkingen:

Anny zei

Oeps... ook weer last van het beirolvirus... tja, iemand (Joke en Annelein!) hebben ons aangestoken. Ooit was ik zo goed op weg met patroontjes die je voor mij had... maar nu ben ik ook weer begonnen. Met dezelfde patroontjes ;-)Alleen gebruik ik geen super mooi garen, maar gewone durable. Ik ga na de broddelpatroontjes eigen ideetjes invoeren. Mooi weekend!

Anoniem zei

Wat geweldig om zo iets moois met dit bijzondere linnen te breien! Ben stiekem een beetje jaloers op je ;)! Fijn weekend!

Annelies zei

Wat leuk dat je weer aan een rol bent begonnen !

sylvia zei

ook al aan de rol, het is een zeer besmettelijk virus!!!...;)

josé zei

Wat leuk dit materiaal te gebruiken voor de breirol. Je bent al lekker bezig met de motiefjes.
Misschien ooit waag ik mij ook nog eens hier aan. Eerst mijn haas ook van materiaal wat ik nog had.
Succes methet vervolg.

Groet josé

Hennie zei

Dat ziet er goed uit, je hebt een mooi begin met je breirol.

Fijn weekend Hennie.

marijna zei

Mooi garen om de rol te breien.

Jeanny zei

Heerlijk hé om af en toe weer een stukje aan je rol te breien.
Lieve groetjes.

BASJE zei

Ziet er weer verleidelijk uit, maar als het kleine werkje af is , moet ik toch eerst weer de dicipline opbrengen om met de Vierlander ver te gaan Fijn weekend allemaal Basje

lheurebleue zei

goed dat je de breirol uit de mentale en digitale herinnering opduikelt! wat bijzonder overigens dat je met zo'n oud linnen breit. meteen rijst de vraag: is dit een oude of een nieuwe breirol? m.a.w. brei je aan het verleden ;) denk daar maar eens over na tijdens deze mooie lentezondag!

Anoniem zei

Wat grappig. Ik zie dat jij bij de breirol van Joke de twee figuurtjes hebt weggelaten die ik vrijdag heb uitgehaald.

Je hebt zo al een aardig eindje...

Nu eerst nog even verder neuzen op jou blog. Het is al even geleden dat ik hier voor het laatst geweest ben... Veel te lang dus *U*...

marcella zei

@lheurebleue, ik denk dat dit een nieuwe breirol is met oud garen. Het vorig experiment was er een van nieuw garen met oude patronen. Nu zijn in principe al deze patroontjes 'oud' maar bij Sampler M was het een exacte kopie van een oude op school gemaakte breirol. Van deze zijn de patroontjes nu bijelkaar gezocht.

@Basje, als je weer wat steekjes Vierlande hebt te showen zie ik wel een fottotje verschijnen? Ik maak graag een plekje voor je vrij hier.

@Sylvia, het virus is inderdaad nogal besmettelijk geloof ik :)

marcella zei

@Anny, mijn eerste en tweede breirol werden ook met Durable gebreid...kreeg nog 'leuk' commentaar in de winkel waar ik de bolletjes kocht: ze had nog wel wat mooiers in de winkel dan dit, wijzend op de Durable...:) Durable breit overigens heerlijk, veel plezier met de Anny-rol

Lida zei

Leuk dat je weer aan een rolletje bent begonnen en je gaat lekkr! Met welke naaldjes ben jij aan het breien? Het ziet er erg fijntjes uit, dus ik denk met hele dunne! Veel plezier met de steekjes, groetjes
Lida

Guusje, zei

Wat ziet het er mooi uit en wat is het bijzonder dat je hem met dit garen breit daardoor is hij nog waardvoller.

quiltlodge gerda zei

Oooo prachtig! Ga je er uiteindleijk ook iets van maken of brei je puur voor het plezier?

marcella zei

@Gerda, het wordt niets met mijn breirolletje ;) Ik brei gewoon voor het plezier van het breien. Ik heb wel even overwogen om er een handwerktasje (rolletje, een 'huswif') van te maken maar dan zou ik al bijna genoeg patroontjes hebben en de rest missen. Geen optie, ik vind zulke kleine stukjes breiwerk te leuk om niet mee te doen.

katrien zei

Succes met je breirol,de mijne ligt al een jaar stil.heb wat tijd tekort.

Noor zei

Ik ben nog niet gezwicht maar heb wel het garen al klaar liggen;-0
kwestie van tijd, vermoed ik.
Wat een bijzonder mooi linnen garen gebruik je voor deze breirol, en wat leuk dat je de 2 breirollen combineert.

Willy zei

Mooi met het linnengaren en leuke patroontjes. Ik vind het ook weer helemaal leuk om te doen.

ivoorwit.blogspot.com zei

Ik zie zoveel leuke dingen en zoveel informatie op dit blog dat ik u graag wil volgen. Kom er nog niet zo toe om veel te ondernemen maar ik ben er van overtuigd dat dat wel weer komt.
Meekijken en meelezen is ook heel fijn.
Een fijne dag en groetjes, Thea R.

Annemieke zei

Mooi materiaal waar je mee breit! Het is inderdaad erg verslavend om te doen. Ik ben ook helemaal om en brei (en haal af en toe uit) met plezier. Het is lekker afwisselend en lekker nergens voor nodig;)
Groetjes
Annemieke

Anoniem zei

mooi, dat linnen garen

Annelies zei

Weet je dat je me net dat laatste duwtje hebt gegeven dat ik nodig had ?!