Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 1 april 2012

klein en kleiner

Was ik vorige week nog heel enthousiast aan het 'broddelen', de afgelopen paar dagen stonden in het teken van Het Serieuze Breiwerk. Ook al is het maar een klein dingetje, mijn breiwerkje voor 'gevorderden' is een compleet en oud patroontje van een babymutsje. In een Souvenir de ma Jeunesse tref je vaak ook miniatuur kledingstukjes aan, gebreid en soms ook genaaid. Nu was ik vorige week op visite bij een handwerkster en zag daar in een Souvenir een lief klein babymutsje. Schattig!
Toevallig vond ik bij het wat grondiger schoonmaakwerk ergens een stapeltje tijdschriften en boeken die ik ooit had weggelegd en helemaal bovenop vond ik ook een patroontje van zo'n klein mutsje.
Ik besloot direct aan de slag te gaan met DMC perlé nummer 60 en twee breinaaldjes 0.8
Ik kan jullie verzekeren dat er twee vingers redelijk gewond zijn geraakt door de scherpe breinaaldjes maar het resultaat was gisteren klaar en mocht in een sopje (vanwege de bloedvlekjes)
Om het verschil in maat te laten zien tussen een gewoon babymutsje en mijn miniatuurtje heb ik onderstaande foto gemaakt
Het voornaamste gepriegel kwam door de vorm van het mutsje. Je begint met het breien van het rozetje en daarna ga je flink meerderen voor de rest van het mutsje. Daardoor komen alle steken erg dicht en vast tegen elkaar aan op de naald te liggen. Het breipatroontje zelf was verder niet zo moeilijk.
Nu het mutsje klaar is ga ik me aan een ander priegelig werkje wijden. Ik begon ooit aan een Fries letter- en randenlapje op een klein stukje 17e eeuws linnen wat ik van Sanny de Zoete kreeg. Meer over dit lapje vind je onder: Zuid westlijn
Deze mooie lettertjes maakte ik eerder. Deze letters zijn ongeveer 5x5 centimeter in grootte, het linnen is ongeveer 28 draads.
Gisteren en vandaag ging ik verder en maakte de letters A tot en met E
Ook borduurde ik een 'hartje' in platsteek sterretjes en nu ga ik verder met de letter F waarvan ik al een klein stukje af heb.
Ook dit lapje is dus een afmaakprojekt wat straks, als het klaar is, een mooi plekje in mijn Souvenir krijgt.

20 opmerkingen:

Jeanny zei

Een keer broddelen, de andere keer priegelen, het is prachtig.
Pluim voor je mutsje en ook het Fries randen- letterlapje mogen er zijn.
Succes met priegelen.
Lieve groetjes.

Chris zei

Wat kan jij toch een schitterend en fijn werk maken Marcella. Ik zit altijd vol bewondering naar je foto's te kijken. Echt schitterend.

josé zei

Wat super wat je nu weer heb gemaakt.Knap zo klein mutsje. Zo lief.."..

En je letters zijn prachtig. Heel veel succes met je gepriegel.


Groeten josé

Ineke Hulzebos zei

Ik vind het zeer kunstig wat je in elkaar hebt gebroddeld. Prachtig klein mutsje en je borduurtje is schitterend.
Groetjes

Annelein zei

Een prachtig mutsje. Volgens mij heb ik dit ook eens gebreid, maar weet het niet helemaal zeker... Die twee rijen met golfjes komen mij zo bekend voor.

Erg mooi zo je verzameling mutsjes!

Guusje, zei

Wat een prachtig babymutsje en wat knap gedaan. Erg leuk om die ook in je pronkrol te doen. En dan het borduurwerk op het antieke linnen geweldig wat wordt dit ontzettend mooi. Ik hoop straks in de zomer ook te beginnen met mijn pronkrol.

Lida zei

Wat schattig jouw mutsje, ik heb ook nog een minisetje liggen, wat is dat toch leuk spul hè?
Prachtig je letters, heb je hiervoor de oude bladen kunnen gebruiken?
Je souvenir wordt zo uniek!
Groetjes
Lida

Marjan zei

Dat is wel een fantastisch mooie toevoeging aan je Souvenir: schitterend mutsje! En je borduurwerk: prachtig!

betty prins zei

Arme vingertjes, maar wel een schattig mutsjes voor jouw souvenir.
Ik heb een klein genaaid mutsje en dacht dat het voor een pop gemaakt was. Misschien is dat iets voor mijn oudgoedboekje..

Quiltendewilma zei

Oh wat een schatjes,..

lheurebleue zei

o, o - wat kan jij fijn werken. naalden 0,8! wat zou je mutsje mooi staan bij een kabouterbaby.
leuk dat je weer met je letters bezig bent!

sylvia zei

Beeldschone handwerken......ik heb bewondering voor de ECHTE handwerken die jij maakt!!!

marijke's crea zei

Leuk de mutsjes verzameling en oooo wat prachtig je wit op wit borduurwerk!!!
fijne week!
groetjes Marijke

BASJE zei

Ter afwisseling van broddelen dus serieus "priegelen"en dat lukt ook byzonder goed, , zowel breiwerk als letters. Moet dit allemaal in je bestaande rol of is enr een tweede in de maak, en dan weer tentoonstelling in de Lier?? Fijne Paasweek, Basje,

Gerard zei

Prachtig mutsje en schitterende letters! Je noemt het broddelen, maar dat betekent volgens het woordenboek, slecht werk leveren op het gebied van vrouwelijke handwerken, speciaal breien. Nou en dat is bij jou helemaal NIET zo, je werk is beeldschoon. Je verlaagt op die manier eigenlijk je niveau, of je verheft het woord "broddelen" tot een hoger plan, zodat het meer lijkt op het Franse oorspronkelijke woord: broderie.
Ik bewonder je werk heel erg!

Noor zei

allebei je werkjes zijn echt schitterend, wat maak je toch bijzonder mooie handwerken. warme groet, Noor

Anny zei

Zijn je vingers alweeer dicht? Wat een geduldwerk. Zoiets is niks voor mij, ik word al kiebelig bij het idee. Maar ik vind het wel heel mooi!

quiltlodge gerda zei

Wat een schattig mutsje en prachtig borduurwerk. Knap hoor! Jij hebt zeker nog heeeeel goede ogen en heeeeel dunne vingertjes? ;-)

Corrie zei

Dat mutsje is om te stelen zo lief en mooi Marcella! Ik moest ineens denken aan de mutsjes die in De Lier tentoongesteld waren, wat een mooie expositie was dat ook, een heel fijne dag gehad toen.

janneke zei

Hoi,
het is al enige tijd geleden dat je het mutsje gebreid hebt , maar ik wilde vragen of je het patroon nog hebt en dat ik het eventueel van je over kan nemen . Ik heb het 35 jaar geleden voor mijn dochter gebreid en zou het leuk vinden om het nu voor mijn a.s. kleindochter te breien