Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 22 april 2012

klein rolletje

Als ik goed tel is dit mijn vierde breirolletje. Ooit begonnen met Sampler M, daarna een tweede exemplaar met heel veel nieuwe patroontjes gevolgd door een derde rolletje en het klein. Nu brei ik er eentje in linnen, verschil moet er zijn. Ook dit wordt een smal rolletje. Heel veel patroontjes komen van Jookies broddellap en sinds gisteren zijn er ook twee patroontjes van Annelein bijgekomen.
Ik brei gewoon die patroontjes die er op dat moment langskomen zodat mijn rolletje toch een eigen broddeltje wordt.
Een van de patroontjes van Jookies heb ik na afronding ook met een eigen variatie gebreid, je ziet het hierboven. Voor de foto legde ik er wat oude brei-attribuutjes bij: een paar benen breinaaldjes, een paar breidoppen van been, bedoeld om het breiwerk op de naald te houden als je het breiwerk weglegt. Tenslotte ook een breischede. Dit is een klein exemplaar wat je aan je schortband kunt vastklemmen met het klipje wat eraan zit. De breinaald kan tijdens het breien in een gaatje bovenop gestoken worden en rust comfortabel in de zij. Er zijn ook breischedes van hout gemaakt, deze zijn vaak wat groter.
Gezellig dat er door Joke en Annelein weer zoveel mensen zelf aan een breirolletje breien

19 opmerkingen:

Jeanny zei

Oké, je maakt je eigen rolletje van de patroontjes die op dat moment langskomen. Leuk idee.
Ik heb nog geen breirol en ben nu dus met twee tegelijk bezig en vind dit heel goed te doen en super leuk bovendien.
Leuke attributen laat je zien.
Lieve groetjes.

Elisabeth zei

Wat een mooie breirol. Ik kom ze overal nu tegen en vind het altijd zo mooi, misschien ga ik ook maar eens een poging wagen tot een breirol..

Annelies zei

Heel gezellig, want het is erg leuk elkaars breirol te zien.

Lida zei

Wist niet wat een breischede was en er ligt er nog een bij Mams in de kast, mooi al die leuke oude attributen weer te zien en je rolletjes is echt gaaf, brei je op naalden 1? Fijne dag
Lida

Anoniem zei

Mooi om te zien hoe al die patroontjes elkaar opvolgen... het ziet er heel fijn uit! Net als de huisjesquilts, zie je opeens veel breirolletjes... en rage-in-wording?

Noor zei

mooi persoonlijk rolletje wordt het.
Vind je het prettig met linnen te breien?

Marion zei

Leuk hé zo'n klein rolletje breien. Ik ben de breirol van Annelein aan het breien met hackelspass katoen op naaldje 2 en die wordt ook zo klein. De broddellap van Joke brei ik met Catania katoen op naalden 3. Ik heb jaren niet gebreid en dit vind ik zo verschrikkelijk leuk om te doen.Ik kan haast niet wachten tot het volgende deel weer uitkomt.

Groetjes van een ongeduldige Marion
http://marionskruissteekjes.blogspot.com/

marijna zei

wordt mooi he je breirol. Leuk die oude voorwerpen erbij. Wat hadden ze vroeger toch mooie hulp middelen. Ik zie nu overal de broddellap van Joke langs komen.Het begint me te kriebelen...

marcella zei

@Lida, dit zijn inderdaad naalden dikte 1

@Marion, voor mij onbekend garen, ik ga er eens naar op zoek en ik kom jouw breirolletje bekijken. Die Catania lijkt me wel heerlijk om mee te breien. Misschien ga ik een volgende keer ook eens voor zo'n 'lekker' garen kiezen.

@Lupineke, geen rage in wording, die is een paar jaar geleden al geweest met Sampler M, maar er zijn nu wel weer andere mensen aan een breirolletje bezig geloof ik.

@Noor, op zich breit het linnen wel lekker en omdat het een inregelmatige draad is, is het resultaat ook heel anders. Ik zal het eens meenemen als ik weer in R'dam ben.

@Marijna...waar wacht je nog op :)

Chris zei

Ik heb weer genoten van dat fijne werk van jou! Zó leuk.

Anny zei

Nou, met dat eigen broddeltje zal het wel meevallen jouw kennende! Maar het is een liefje hoor!

Joke zei

Wat leuk, hoe jij er je eigen "ding" van maakt!

lheurebleue zei

wat een lief breirolletje!

BASJE zei

weer een rol met eigen breisels Geweldig wat een handwerkster, Ik krijg steeds meer bewondering voor je Basje

Guusje, zei

Hij wordt prachtig en het is zo leuk om eraan te werken al die verschillende patroontjes te maken en weer te oefenen.

Gerard zei

Wat een mooie patroontjes brei je aan je rolletje. Welk nummer naalden gebruik je?
Ik ben twee weken niet aan een computer geweest, dus miste ik die paar steekjes hier en daar, maar ik wil je toch zeggen, dat je Friese lapje prachtig is!

Hester zei

Wat leuk om zo te combineren, de patronen van de verschillende breirollen,

Hester

Martine zei

Wat leuk zo'n kleintje. En je werkjes met Boutis zijn ook weer heel fijntjes.

Annelein zei

Wat leuk!!! Ben dol op breirolletjes... het verveeld nooit... Wat een mooie dingen maak je toch!!!