Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

vrijdag 23 maart 2012

doekjes en datjes

Zoals jullie eerder al konden lezen lagen er twee prachtige Grubentücher op mij te wachten. Een cadeautje van Willy, ook bekend onder 'de tante van Tjorven'.
Woensdagavond kreeg ik een mailtje dat de doeken op de post waren en donderdag al vond ik ze thuis op de mat.
Wat een cadeau, deze super mooie doeken. Ik denk dat ik ze als 'inpakdoek' ga gebruiken voor handwerkjes die ik de komende tijd ga opstarten. De Grubentücher waren vergezeld van een prachtige kaart van het Veluws museum Hagedoorns Plaatse, een pláátje, deze merklap en zo prachtig van kleur...ik zou hem zo zelf willen borduren

Niet alleen ik kreeg post, ook voor Pietje de Groot rolde er iets op mijn deurmat

Hennie Stevan, bij velen bekend van het museum voor naaldkunst stuurde me een kaart met een prachtige stoplap en wat nadere informatie over de inpakdoek. Hennie schrijft: "De doek was het eerste werkstuk op de industriescholen bij de vakken knippen en naaien. Eerst werd er op een stuk pakpapier het meten van de doek en het knippen geleerd. Ook werd met het papier de zoom en de schuine hoeken geoefend. Daarna werd het op de naaimachine gestikt. Daarna dezelfde oefening, het meten en knippen van het graslinnen, de zoomafwerking met schuine hoeken. Vanuit het middelpunt vier stroken keperband genaaid met daarop de naam in het rood. De doek werd inderdaad als inpakdoek gebruikt voor de werkstukken waar je mee bezig was. Zo bleef het bij elkaar en het bleef schoon."
Dank je wel Hennie voor de mooie kaart en alle informatie die ik hierbij heb kunnen delen met de nuttig en fraai lezers.

Nog meer cadeaus waren er bij een heel gezellige ontmoeting bij een handwerkster thuis die een Japanse vriendin, eveneens een handwerkster op bezoek kreeg. Of ik zin had om me bij dit kleine gezelschap te voegen.
De Japanse M ontmoette ik al op het station zodat wij al helemaal in handwerksferen aankwamen bij onze gastvrouw. Van M kregen we een prachtig geborduurd mapje waarin we visitekaartjes kunnen bewaren. Ik heb het kaartje van M er al vast in gedaan.
Verder kregen we een pen waarmee je op stof kunt tekenen, na een strijkbeurtje verdwijnt de inkt...super handig. Drie pakjes Japanse naaldjes kregen we ook en twee zakjes met werkelijk heerlijke Japanse zoutjes. Deze lijken in niets op de zoutjes die in Nederland verkrijgbaar zijn als Japanse zoutjes...

Natuurlijk hadden onze gastvrouw en ik ook wat kleine attenties bedacht. Het was een heerlijke dag die veel te gauw om was en bepaald naar meer smaakt...
een dag kortom met een
gouden randje. Heel veel dank "lieve gastvrouw" voor de hartelijke en warme ontvangst.

17 opmerkingen:

Anoniem zei

Gefeliciteerd hoor, met je prachtige geschenken! De doeken van Willy hadden bij niemand beter een nieuw tehuis kunnen krijgen dan bij jou!! En wat bijzonder, zo'n fijne handwerkmiddag met gelijkgestemde zielen... en ik kan me zo voorstellen dat het Japanse handwerken heel veel inspiratie gaf!

Ineke Hulzebos zei

Leuke kadootjes, veel plezier er mee! Fijn weekend

sylvia zei

Fijne kadootjes!!
Geniet van al die leuke dingen en de zon, groetjes, Sylvia

Guusje, zei

Wat een orachtige cadeaus laat je zien en wat leuk om meer informatie te lezen over pietje de groot. Erg interessant. En dan je goudwerk werkelijk prachtig.

Jeanny zei

Mooie cadeautjes!!!
Erg interessante informatie van Hennie over Pietje de Groot!
Fijn weekend.

quiltlodge gerda zei

Wauw, ben jij ff verwend! Veel plezier met al dit moois.

josé zei

Mooie cadeautjes. Komt bij jou goed terecht. Ik wist dat je deze als inpak gaat gebruiken voor mooi handwerk.

Mooi verhaal van Pietje de Groot.


Prachtig goud werk.

Jessie zei

Dat is weer boffen, maar ze zijn op de beste plaats aangekomen. Wat heb je een leuke ontmoeting gehad, deze is zeker met een gouden randje!

Gerard zei

Leuk, hè, om zulke verrassingen te krijgen. Het geeft aan het dagelijkse bestaan een extra zonnestraaltje en je kunt weer verder met frisse moed!
Zulke ontmoetingen zijn onbetaalbaar!

Willy zei

Veel plezier met de cadeautjes. Leuk om meer over de PdG doek te weten.
Fijn weekend,

Chris zei

Wat een leuke dingen weer Marcella. Ik vond het erg leuk om te lezen over die inpakdoek. Dat moet mijn moeder dan ook gemaakt hebben. Die heeft de Industrieschool in Utrecht gedaan. Toch weer eens kijken in de doos met al haar werkjes.

Anoniem zei

Heerlijke dag voor een handwerkster en de post kan ook al voor verrassingen zorgen, Fijn weekend, veel zon en licht, borduurweer. Basje

marian'ne m zei

Ook ik maakte nog zo'n doek als eerste werkstuk op school in 1966/67, wel in het groen. Heb hem nog steeds en al mijn schoolwerkjes bewaar ik er in.

Later vond ik een witte doek bij de kringloop, en herkende het natuurlijk meteen !!;-))

(((zwaaii)))... MM

marijna zei

Prachtig die doeken. het verhaal over de inpakdoek,ik herinner het me nog wel van de huishoud school. die namen werden geborduurd op Aida stof en je moest er een stuk of wat borduren voor op je kookmuts, schorten(ja die moest je dragen) inmpakdoek, naaizak. Borduren werd bij stofversieren gegeven.

lheurebleue zei

heerlijke dagen en uren heb je achter de rug. met nog veel mooi tastbaars om na te genieten!

marcella zei

@Marijna, wat leuk dat jij de doek zelf hebt gemaakt ooit...

Ha Marianne'm, helemaal goed natuurlijk dat jij de doek nog steeds gebruikt om je schoolhandwerkjes netjes in op te bergen. Mooi ook dat je nog een tweede exemplaar vond bij de kringloop. Goed bewaren, jouw 'Pietje de Groot' :)

@Gerard, laat maar horen als je weer eens in het land bent ;) Dan gaan wij ook een onbetaalbare ontmoeting hebben (en misschien willen er nog meer mee??)

@Chris, gauw op zoek en misschien laat je jouw inpakdoek ook eens zien?

Supergoof zei

Mooi!
Dankjewel voor de link Marcella!
;o)