vrijdag 9 maart 2012

Blanche de Valck, rand II

Het is alweer even geleden dat ik begon aan de randen van Blanche de valck. Hier liet ik zien hoe de eerste rand, de bovenste rand van de lap, wordt geborduurd. De tweede rand is de rechter rand van de Sampler. Voor deze rand trek je zeven draden uit. Eerst de toer in open zoomsteeek zoals ik in het vorige randen log liet zien. Je kunt daarmee gelijk de zoom vastzetten. Ik heb dat inmiddels rondom de gehele lap gedaan. Nu ga je twee aan twee de draden van de bosjes van vier kruisen.
Je werkt van links naar rechts aan de achterzijde van het werk. Je steekt de naald onder de twee eerste draden van het rechter bosje en vervolgens over de laatste twee draden van het bosje links daarvan. De naaldpunt wijst daarbij naar links.
Nu kun je de naald voorzichtig omdraaien, met de weefseldraden nog op de naald. Je steekt de naaldpunt daar weer uit waar je hem eerder, aan het begin van de steek hebt ingestoken, dus in het midden van het rechter garenbosje, tussen de tweede en derde weefseldraad. De naaldpunt wijst nu naar rechts. Daarna kun je de draad waarmee je borduurt, doorhalen.
Mocht je dit wat moeilijk vinden, vooral met de wat fijnere weefsels gaat het wat lastig heb ik gemerkt met mijn 22 draads linnen, dan kun je ook na de eerste stap (foto 1) de draad doortrekken en
daarna van achter naar voren de naald in het midden van het rechter bosje steken en de draad opnieuw doorhalen.
Tenslotte wordt nog een tweede toer in open zoomsteek gemaakt die gelijk loopt met de bovenste toer (de toer waarmee de zoom vast is gezet). Ook deze toer werk je aan de achterkant van het werk.
Aan de voorkant ziet de tweede rand (hier de bovenste rand op de foto) er dan zo uit:

Gisteren ontmoetten de oude en de jonge Blanche elkaar:

Blanche de oudere ligt rechts op de foto. Zij is iets korter dan de jonge Blanche...Zo gaat dat met een dame op leeftijd. Beide Blanche's zijn even breed. Het lengteverschil komt omdat de oude lap linnen in de lengte meer weefseldraadjes heeft dan in de breedte. De oude lap heeft 22/26 weefseldraadjes per centimeter en de nieuwe lap 22 zowel in de lengte als in de breedte.

Ik hoop dat ook deze rand jullie nu duidelijk is. Ook als je geen Blanche de Valck-merklap borduurt is het een mooie rand om iets af te werken of te gebruiken in een open randen sampler. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik die graag.

22 opmerkingen:

Marijke zei

Wat een geweldige lap en met liefde gemaakte open rand!
Fijn weekend,
groetjes Marijke

Lida zei

Ik denk dat ik het wel snap, maar zal volgende week eens proberen of het mij lukt om een rand te maken.
Vind het een prachtige afwerking van een schitterende lap! Complimenten!
Fijn weekend,
Lida

Guusje, zei

Wat prachtig om ze beide naast elkaar te zien en wat heb je de rand ontzettend mooi uitgelegd. Dank je wel hiervoor.

Noor zei

wat een prachtige lappen, mooi die stopjes. Ik begreep vandaag van Hilly dat de hare ook klaar is, hadden jullie daar samen aan gewerkt?
fijn weekend, Noor

Noor zei

Ik zou ook wel van die mooie openzomen willen leren maken.

Phebe and Jane zei

Wat een prachtig randje. Leuk om te zien hoe dat moet.
Groetjes,
Marian

Anny zei

Leuk om de lappen naast elkaar te zien. En zelfs ik snap de open rand... dus dan heb je het wel goed beschreven, want ik moet het vaak van het doen hebben,

Annelies zei

Mooie rand !
Dat moet een bijzondere ontmoeting zijn geweest !

josé zei

Marcella wat leg dit goed uit, helemaal herkenbaar . Bij Jeanny geleerd een open rand maken en tevens afwerkrand,fijn weer even een opfrisser.

Dank je wel, wat heb je dit prachtig gedaan. Hier kun je trots op zijn.Prachtige lap geweldig mooi gedaan.


Groetjes José

Annemieke zei

Erg mooi die rand. Ik wil het wel onthouden want ik heb nog wel borduurwerk liggen.
Dank je voor de uitleg.
Groetjes
Annemieke

Jeanny zei

Mooi Marcella, HEEL MOOI.

Anoniem zei

erg mooi marcella
mij lap werd echt te groot voor open randjes eromheen ,morgen ga ik t ingelijst en wel ophalen ,ben benieuwd....

Anoniem zei

Wat een prachtige manier om zo'n indrukwekkend borduurwerk af te maken! Ook heel fijn die foto's er bij, dit is echt handig om te bewaren! Complimenten voor dit schitterende werk! En een fijn weekend natuurlijk ;)! P.S. Zou jij ook niet willen overwegen om je woordverificatie uit te zetten?

lheurebleue zei

die prachtige rand maakt het helemaal af. zouden de oude en de nieuwe dame ook genoten hebben van deze ontmoeting? de maakster van de jonge dame mag wel heel trots zijn op het resultaat

Balsemien zei

Hoi Marcella,
Leuk dat je ook een blogje plaatste over Blanche op het moment dat ik dat ook deed! Ik weet nog niet hoe ik de rand ga afwerken, maar vind het wel erg mooi zo... Voorlopig is het nog niet zo ver, maar ik vind het erg leuk dat je zo'n uitgebreide handleiding geplaatst hebt, dank daarvoor!

Balsemien zei

Nog een reactie, ik heb gisteren ontdekt dat mijn alfabetten niet synchroon lopen met het origineel, terwijl ik wel het patroon volg, er klopt dus iets niet, maar wat... Het aantal geborduurde letters klopt ook, rarara... Heeft het er mee te maken dat de steekjes niet vierkant zijn in het origineel en bij mij wel? Volgens mijn beperkte wiskundige inzicht zou dat toch niet uit moeten maken? Ik breek mijn hoofd erover, maar ben er nog niet achter...
Begrijp je wat ik bedoel?

petrashandwerken ..steekje voor steekje zei

PRACHTIG gemaakt!

sylvia zei

heel erg mooi!!
leuk werk die open randjes maken, heb ik ook wel bij mijn kloswerk gebruikt.
fijn weekend groetjes, Sylvia

Basje zei

dank zij mij n irer schoonzoon kan ik weer antwoorden, Deed dus van alles verkeerd, Maar wat leuk om beide dames naast elkaar te zien, Basje

Elza zei

Kunst waat prachtig.

Willy zei

Wat zul je trots zijn Marcella, prachtig is het! Ik zag ook al een hele blije Hilly.
Groetjes

Kantvreugde zei

Hallo Marcella,
Schitterend, je creatie's.
Knap hoor.
Groetjes Rita.