woensdag 1 februari 2012

Blanche de Valck, de open randen, rand I

Wie zich de echte Blanche nog herinnert zoals ze lag te pronken bij de tentoonstelling "Aan de rol" weet misschien nog dat de lap vier verschillende randen in open naaiwerk heeft. Deze randen staan niet op het patroon. Omdat ik de oude Blanche nog kan en mag bekijken bij Trijnie heb ik een tijdje geleden de vier randen 'in kaart' gebracht. Ik heb er foto's van gemaakt en een kleine beschrijving ervan op een papiertje. De beschrijving van de randen in open naaiwerk staat niet op het patroon en geef ik daarom exclusief voor de borduursters van Blanche de Valck op nuttig en fraai. Ook voor wie niet aan een Blanche borduurt zijn de randen leuk om op een andere merk- of borduurlap toe te passen.
Vandaag geef ik een kleine tutorial om de bovenste rand in open naaiwerk te borduren.

Bepaal eerst hoeveel ruimte je wilt open laten tussen borduurwerk en de onderzijde van de rand. Op mijn lap zijn dat zes draadjes. Vervolgens trek je drie draadjes uit de stof, dan drie draadjes laten zitten en nogmaals drie draadjes uittrekken. Ik heb de draadjes niet over de gehele stof breedte uitgetrokken maar ongeveer tot aan het begin van de geborduurde randen in rood.
Borduur aan de achterzijde van je werk in flanelsteek, van links naar rechts over de drie draadjes tussen de beide rijen met uitgetrokken draadjes.
Telkens over vier draadjes borduren terwijl er steeds twee draadjes 'verspringen' tussen onder en bovenkant van de steek. De foto's hieronder laten zien wat ik bedoel
en de volgende steek:
Voor de tweede en derde stekenrij van deze rand werk je aan dezelfde kant.
Ook hier borduur je van links naar rechts in open zoomsteek over vier weefseldraden.
Borduur hierbij steeds hetzelfde bundeltje van vier draden als van de flanelsteek erboven: om het bundeltje heen:
twee draadjes eronder oppakken

en dan het volgende bundeltje van vier draden.
Voorlopig alleen de onderste rij in open zoomsteek borduren, dus tussen rood borduurwerk en open rand. De bovenste rij in open zoomsteken wordt later geborduurd als de zoom gemaakt is. Je pakt dan tevens een draadje van de zoom op zodat die daarmee gelijk vastzit.

Bij de oude lap van Blanche de Valck lopen de open randen door de zoom heen. Ik wil dat niet doen. Ik zal dus moeten kijken hoe een en ander op de hoeken zal aansluiten. Zodra ik daar foto's van heb laat ik die zien.

Ik hoop dat het zo duidelijk is, maar mocht je toch nog vragen hebben hoor ik het wel.

21 opmerkingen:

betty prins zei

Fantastisch Marcella, deze tutorial. Ooit heb ik wel van die open randjes gemaakt, maar dat is flink weg gezakt. Nu kan ik goed gebruik maken van jouw beschrijving, bedankt!

Supergoof zei

Dankjewel Marcella, dit is een heel belangrijk stukje voor ooit. Ik moet nog een drempel overwinnen om te beginnen,...
*Ü*

Marjan zei

Marcella, je weet niet half hoe geweldig ik dit vind! Ik leerde de open zoompjes ooit van mijn moeder en vroeg me kort geleden af hoe het ook weer ging. Aan mijn moeder kan ik het helaas niet meer vragen... Kortom: reuze bedankt!

Guusje, zei

O wat een mooie rand is dit als afsluiting en zo leuk om te maken. Bedankt voor de uitleg, ik was het even kwijt. Wie weet begin ik ook ooit wel aan deze lap want ik vind hem werkelijk prachtig.

Anoniem zei

Oh, wat mooi en interessant om te zien hoe dit in zijn werk gaat! Heel erg dank voor deze tutorial, ik heb me al eerder afgevraagd hoe dit soort mooie randen gemaakt wordt!! Misschien iets voor mijn nieuwe borduurlap...!

Lida zei

Hartstikke duidelijk, als zelfs ik het snap! Wordt schitterend! Groetjes
Lida

Jeanny zei

Heel duidelijk Marcellal.
Lieve groetjes.

Anoniem zei

prachtig, heel mooi

Johanna Zweden zei

Schitterend Marcella, wat een mooi borduurwerk, zit te genieten
Fijne dag groetjes joke

Anny zei

Mooi, die open randen... Als dat in orde is is je lap helemaal... af!

De borduurvrouw zei

Dank je wel voor je uitleg. Ik ben net begonnen met een lapje open randjes voor mijn pronkrol. Leuk om de dubbele rand van Blanche er ook bij te maken!
Ik snap het nog niet helemaal maar als ik er mee bezig ben wijst het zich vast wel vanzelf. Groeten,

Willy zei

Mooi Marcella. Duidelijke voorbeelden. Valt me reuze mee.

Gerard zei

Wat een leuk open randje laat je zien. Al is het dus al een "oud" randje voor mij is het nieuw. IK sla deze blogpagina op voor bij mijn voorraad patronen, zodat ik het kan pakken als ik het nodig heb. Bedankt!

lheurebleue zei

dankjewel! en als blogger blijft bestaan (!) kom ik tzt terug als ik zelf zo'n mooi randje ga borduren!

josé zei

Ik kende dit randje van Jeanny, maar mooi dat jij het hier ook laat zien. Mooie afwerking zo. Maar dit is jou wel toevertrouwd.

neeftje zei

Wat een mooi randje!

Ria zei

Wat een mooi open randje, sla ik op.
Ik heb m'n Blanch ook af en heb er m'n eigen lap van gemaakt.
Vandaag is hij te zien op de blog van mijn vriendin.
http://dekenstikster.blogspot.com/
Lijst jij hem in Marcella?

Groet Ria

Corrieneeltje zei

Wat een mooie tutorial Marcella, het lijkt me zó leuk om zulke randen te maken en gelukkig kan ik altijd teruggrijpen naar dit log.
Prachtig is je Vierlanden merklap, ongelofelijk veel werk ziet erin en dat zoiets ooit afkomt is een miracel voor mij. Waar ik ook wég van ben is het piepkleine pinkeepje dat je eerder liet zien met heel fijn borduur- en haakwerk, zo schattig!

sylvia zei

prachtig borduurwerk en ze wisten het vroeger wel: de randen horen er ook bij!!!

Kun jij me vertellen waar het patroon hiervan te koop is, ik google me suf, maar kan het niet vinden: wel tig links naar jouw blog...;)
en terecht, maar ik kom zo niet verder.;)

groetjes, Sylvia

Annemieke zei

Dank je wel voor het beschrijven van 'zo'n randje'. Ik heb er vaak naar gekeken en niet gedacht dat ik dat eens ergens zou lezen, zodat ik het zelf kan gaan proberen. Ziet er niet eens zo moeilijk maar wel mooi uit.
Groetjes
Annemieke

Anoniem zei

ik vraag me af wat doe je met de uitgetrokken draden , hoe werk je die af. Ik wil dit voor de eerste keer doen, maar vind nergens terug wat ik met die uitgetrokken draden moet. Kan je me op weg zetten? Dank u