zondag 4 maart 2012

Pietje de Groot

Gisteren was de jaarvergadering van de NVKKMS in Maarn. Bij die dag hoort er ook een antiek textielmarkt en daar zag ik Pietje.
Een van de handelaren liet mij een witte doek zien, vierkant en ongeveer 75 centimeter groot. Precies op de middellijn van de doek is een stuk keperband genaaid waarop de naam Pietje de Groot in fijne en regelmatige kettingsteekjes is geborduurd. Rondom de naam is het keperband met kleine festonsteekjes op de doek bevestigd. Aan weerszijden van de naam is er nog een flink stuk keperband dat los hangt.
Zelf wist de handelaar niet wat het was en dus hield ze de doek dubbelgevouwen als een schort voor zich en vroeg zich hardop af of iemand wist wat het was.
Na enig nadenken kwam ik er achter waar de doek voor diende en ik legde hem naast me neer om hem te kopen toen mijn oog viel op twee prachtige miniatuur kledingstukjes, haakwerk en duidelijk schoolwerk uit vroeger dagen.
Zulke fijne gehaakte schoolwerkjes had ik nog niet dus ik besloot ze te kopen. Bijna vergat ik Pietje maar de behulpzame verkoopster wees me nog even op de doek die nog steeds naast me lag. Tevreden met mijn aankoopjes en met de mededeling dat ik nog even bij Trijnie van Spanning zou navragen of de doek inderdaad bedoeld was voor wat ik in gedachten had, ging ik weg. Trijnie hield die dag een lezing over het merken van kleding. Zoals velen zullen weten was het merken van kleding juist een van de belangrijkstee dingen die in het handwerkonderwijs geleerd werd. Ook mijn doek is ook gemerkt en wel met de volledige naam van Pietje. Pietje gebruikte haar doek namelijk op school om haar breiwerkje of merklap netjes en schoon in op te bergen. Kijk,zo:
Trijnie was het volledig met mij eens dat dit een doek was voor het opbergen van het handwerk op school. Zoals ik mijn handwerkjes in een theedoek opberg zo gebeurde dat vroeger ook op de scholen. Het 'touwtje' er om zorgt ervoor dat de doek niet openvalt.

34 opmerkingen:

Ineke Hulzebos zei

Dit is voor het eerst dat ik van zoiets hoor (lees). Wat leuk! En netjes gedaan van Pietje. Die kleine kledingstukjes zijn snoezig!!

Anoniem zei

zeer mooi

Guusje, zei

Wat een mooie aankopen en wat leuk om te weten hoe vroeger de werken werden opgeruimd. Ook erg leuk om er zelf een te gaan maken met je eigen naam erop.

betty prins zei

Wat een slim Pietje, zo bleef haar werk mooi schoon!
Zo leuk dat jij dit vond op deze markt...ik had er graag bij willen zijn, moet mij toch ook echt gaan aanmelden! Ben ik er misschien volgend jaar ook bij.

Jeanny zei

Wat ontzettend leuke aanloopjes en leuk verhaal erbij!
Jammer dat ik elders leuke afspraken had, anders was ik ook gekomen!!!
groetjes.

Jeanny zei

' Aankoopjes' natuurlijk!

Annelies zei

Wat zul je daar blij mee zijn. Echt genieten !

Anoniem zei

Ja, zo'n doek had ik vroeger ook, op school gemaakt in de handwerkles. Een groen met wit stofje en de naam in rood geborduurd. Jammer, ik heb de lap niet.

Groet, Hanny.

Phebe and Jane zei

Wat een leuke dingen heb je gekocht. Ik hoop dat het weer goed gaat met je moeder.
Groetjes,
Marian

Anoniem zei

Jee, wat bijzonder dat je dit herkende! Logisch dat er een bepaald opbergsysteem nodig was voor het handwerk van de meisjes, net zoals ik nu kleine rieten mandjes gebruik met de naam van de kleuters er op... Super deze aankoop, en helemaal passend bij de verzameling!

Erica zei

Wat een leuke aankopen. Pietjes lap is mooi, maar gelukkig had ik er zo geen in mijn schooltijd. Hoe zou ik die prachtige witte lap netjes hebben moeten houden?
Ik was echt geen voorbeeld kind.
Mijn eerste gebreid washandje in witte katoen zag eerder donkergrijs toen het eindelijk af was. De rest van mijn handwerkjes waren ook niet om over naar huis te schrijven. Waarschijnlijk de reden dat ze niet bewaard zijn.
Groetjes, Erica

mieke zei

Hele leuke aankopen heb je gedaan.

Lida zei

Wat een geweldige aankopen! Die doek is al leuk, maar die schattige haakwerkjes vind ik helemaal bijzonder! Groetjes
Lida

josé zei

Wat heb jij hier een goede neus voor.

Leuk voor bij je verzameling ! Mooie vondst.

Groetjes José

berthi zei

Leuk om je in Maarn weer gesproken te hebben en wat heb je prachtige handwerkjes gekocht. Voor het eerst zie ik zo'n prachtige doek om je handwerkjes in op te bergen. Je hebt de theedoek niet meer nodig!:-)

Jessie zei

Bofferd, je hebt weer heel mooie aankopen. Veel plezier ermee!

Noor zei

Marcella, wat een mooie aankopen heb je gedaan.

Liduine zei

Wat leuk de lap van Pietje. Grappig dat ik mijn handwerken ook in theedoeken opberg. Wat wel leuk was; de antieke linnen lap met zeer fijn geborduurd monogram kreeg méér aandacht dan mijn handwerk! De kleine schoolhaakwerkjes zijn schattig. Ga je die verwerken in 'Oud Goed"?
Veel plezier met je aankopen.

MarianneP zei

Leuk dat je zo'n doek hebt kunnen bemachtigen.Ik heb ze eerder gezien en er foto's van gemaakt omdat ik ze toen ook al bijzonder vond. Foto's met verhaaltje staan op mijn weblog. Mijn vriendin had handwerkles bij nonnen en die waren erg streng.Ik heb me sinds ik haar verhaal hoorde afgevraagd wat er met werkstukken gedaan werd die niet mee naar huis genomen werden....

Anny zei

O, Marcella, wij hadden ook een inpakdoek, zo noemden we hem op school. De mijne is helemaal versleten bij de vodden gegaan. Hij was geelgeruit en in het midden waren kruiselings 2 keperbanden gestikt. Op een ervan stond in het midden mijn naam. Met de loshangende banden strikte je het pakje dicht. Misschien heeft Nel haar doek nog wel...

marcella zei

Anny, dank voor de benaming, inpakdoek. Die kende ik nog niet. Ook leuk dat ik nu ook de datering ken. Zelf zou ik ook liever kruiselings de keperbanden aanstikken. Ik zal Nel eens vragen of zij haar doek nog heeft.

@MarianneP, ik kom bij jou even naar de doek zoeken. Leuk dat jij zoiets ook al eens gespot hebt. Dank voor de info! Veel van die werkstukken die bij 'de nonnen' achterbleven zijn of weggegooid of alsnog 'gered' door een verzamelaar of handwerkster. Wel zonde van al die weggegooide lappen. Op scholen gebeurde dat ook, dan verdween het eerst op zolder of in een opberghok en bij een verbouwing of verhuizing was het dan een tochtje naar de container.

marcella zei

@Berthi, ik vond het ook heel gezellig jou weer gezien te hebben. Mijn theedoeken blijven nodig, ik doe maar een werkstukje per doek samen met eventuele patronen, beschrijvingen, garen en andere dingen die ik voor het werkstuk nodig heb.

@jose, mijn neusje wordt steeds beter ;)

@Erica, zulke meisjes ken ik nog wel uit de handwerkklas vroeger. Ik begreep maar niet waarom hun werkjes zo smoezelig werden :) Toch is het helemaal goed gekomen met jou. Die handwerklessen waren ook eigenlijk vreselijk, warme lokalen, pluizige witte katoen en dan een wantje of sok moeten breien met je klamme handen.

marcella zei

@Guusje, waarom niet er zelf een (of meer) maken. Als uitgangspunt zou je zelfs een theedoek kunnen gebruiken

@Betty, ik vergat het ook iedere keer om me aan te melden. Blij dat ik dat uiteindelijk toch gedaan heb. Het is een leuke vereniging en een plezier om er rond te lopen en mensen te ontmoeten.

@Hanny, jammer dat je de inpakdoek niet meer hebt.

@Marian, mijn moeder is inmiddels weer gewoon in haar eigen huis, gelukkig!

Anoniem zei

Ja dat was het eerste werk op de handwerkles een bleek groene opberglap maken. Band met je naam erop en dan dichtknopen.
Helaas kon ik maar 1 jaar van deze lessen profiteren, moest van school af om bij mn vader in de zaak te komen helpen.
Ik moet hem vast nog ergens hebben k'ga eens even zoeken.

lheurebleue zei

jij weet ook goed hoe je spanning moet opbouwen zeg! bijna dacht ik dat we de oplossing pas in een volgende blog zouden lezen!
en ga jij je opbergdoeken nu ook merken?

Willy zei

Mooie vondst die doek. Er zullen dan vermoedelijk nog wel meer doeken bewaard zijn gebleven. Leuk die fijne haakwerkjes.

Hilda zei

Ik heb in de jaren 70 ook zo'n handwerkdoek gemaakt op school. Toen wel in de kleur wat op dat moment mode was namelijk, paars. Mijn moeder gebruikt hem altijd nog voor haar naaigoed. Leuk om te zien dat deze doeken al heel oud zijn.

josé zei

GEFELICITEERD MET JE TROUWDAG.

Groetjes José

Anoniem zei

Een geslaagd e dag zo te zien en te lezen...
Zeer mooie aankopen.

Anoniem zei

Een geslaagde dag zo te zien en te lezen....
Zeer mooie aankopen.
grtjs, Binta

marijna zei

Marcella, ik heb op de huishoudschool ook zo'n lap gemaakt. Een vierkante lap ongebleekte katoen. aan de randen werd een zoom gestikt. Aan de buitenkant werd kruislings keperband gestikt. (alleen in het midden) op het kruispunt wer een geborduurde naam genaaid, zoals op jou foto te zien is. en we gebruikte hem om ons naaiwerk in te doen van school. Grappig om deze doek op jou weblog terug te zien.

marijna zei

Nog even, de naam "inpakdoek" klopt. zo werd hij genoemd.

Pietsje zei

Wat een mooie doek. Grappig om de naam te lezen. Zo heet ik ook officieel.

Rozet zei

Wat een leuk verhaal, nooit geweten van zo'n inpakdoek. Ik kwam onlangs in het bezit van 2 dozen oude schooloefenlapjes, waar ook zo'n haakwerkje in zit met 2 armsgaten. Maar waar was dat voor bedoeld? Onder een schortje, of als slabbetje ofzo?
Leuk om er wat meer over te weten.
Ik ga je volgen.

Prettige dag,
Jolanda (Rozet Brocante)