Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

donderdag 8 september 2011

Blanche de Valck VIII

Ik ben een beetje de tel kwijt geraakt hoeveel Blanches er al bij Nuttig en fraai de revue hebben gepasseerd. Zo even uit het blote hoofd zouden we nu bij Blanche VIII moeten zijn.

Een paar weken geleden kreeg ik van Hilly recente foto's van haar Blanche. Intussen heeft zij misschien al ik weet niet hoeveel mooie stopjes aan de galerij toegevoegd. Mijn foto's dateren van vandaag.

De lap van Blanche de Valck is gemaakt in 1893 door...Blanche de Valck die destijds bij de Soeurs du Sacré Coeur de Jesus in het convent te Anvers (Antwerpen) deze lap maakte. De originele lap is in bezit van mijn verzamelende vriendin Trijnie die een aantal jaren geleden de lap in bruikleen gaf in Antwerpen ter gelegenheid van een tentoonstelling gegeven door vereniging Het Vingerhoedskruid. Een van de leden zette de lap destijds op patroon. Het formaat van de lap is groot, met haar 56,5 cm in breedte en 68 cm hoogte bij linnen van 22 draden in de breedte en 26 in de lengte is het een lap van ongebruikelijke afmeting. Mijn lap wordt even breed als het origineel en zal een fractie langer uitvallen omdat mijn linnen in beide richtingen 22 draadjes per cm telt. Een unevenweave van die fijnheid heb ik niet kunnen vinden. De lap telt 14 alfabetten en twee rijen met elk 12 stopjes. Verder zijn er maar liefst zeven verschillende randen en is de lap rondom afgewerkt met vier verschillende open zomen. Die laatste staan niet op het patroon vermeld maar ik ga daar een beschrijving van maken zodat ieder de lap tot in de puntjes kan verzorgen.

Zoals gezegd stuurde Hilly me haar foto's voor de update van Blanche:
Omdat Hilly aanvankelijk nog weinig ervaring had met stoppen hebben we elkaar in het voorjaar bij de Bijenkorf in Rotterdam ontmoet voor een klein lesje in stopwerk. Ik heb haar toen aangeraden om eerst de gemakkelijke stoppen te maken om een beetje handigheid in het doorstoppen te krijgen. Ook heb ik haar uitgelegd hoe ik de vakjes heb geregen om alle stopjes netjes op rij en onder elkaar te krijgen.
Hilly schrijft:" 't gaat bij lange niet zo snel als 't begin van even een lettertje en nog een en nog een. Voor een stopje moet ik echt gaan zitten.
en Hilly gaat verder:"heb ook 't nodige uitgehaald en snap nu niet dat ik de eenvoudige stopjes in het begin moeilijk vond, dus het gaat goed vooruit nu.
Hilly vond ook nog een zeer handig hulpmiddeltje voor bij 't stopwerk.
Ik op mijn beurt zou van Hilly wel een lesje willen krijgen om zo'n mooie foto-collage te maken. Prachtig vind ik dat! Hilly, dank voor je bijdrage!

Ondertussen ging mijn Blanche natuurlijk ook haar eigen gangetje. Na een warm voorjaar (veel te warm om onder een daglicht lamp te zitten) pakte ik de draad weer op en stopte zo nu en dan ook een paar uurtjes of langer.
Ook borduurde ik zo nu en dan aan de randen want met dit fijne linnen gaat dat niet heel snel en in dit formaat is het toch een flinke hoeveelheid min of meer eentonig werk.
Zo wordt Blanche vooral een oefening in geduld...

44 opmerkingen:

Maria zei

Wauw Marcella, prachtig!!! Daar schieten me spontaan de tranen van in de ogen. Wat een schoonheid is die Blanche de Valck toch. Ik zou ontzettend graag aan het borduren slaan maar ik heb nog steeds last van startvrees omdat ik niet weet waar te beginnen. Ik ben bang voor een valse start en dan veel uit te moeten halen en daarmee de stof te verpesten. En nou niet zeggen: "je moet gewoon bij het begin beginnen", want dat is nou juist het probleem: waar bevindt zich het begin.
Ik ben trouwens blij dat ik je blog heb terug gevonden, ik hoorde gisteravond van Jeanny dat je weer in de lucht was. Ik had de moed eerlijk gezegd al opgegeven dat ik je ooit zou terugzien (afgezien dan van indirect door de tentoonstelling in Scheveningen, die is voor mij het mooiste verjaardagscadeau dat ik me kan wensen).
Hilly en Marcella, bedankt voor het verslag van jullie vorderingen op deze mooie merklap.

Ine M zei

Marcella en Hilly, complimenten!!
Jullie Blanche's zijn echte schoonheden.

Marcella, jij gebruikt een borduurring zie ik. Is dat makkelijker met stopwerk?
Ik heb M.P. Joppe gekocht in Goes......vandaar ☺

betty prins zei

Ik zie het al voor mij: jij en Hilly in een stil hoekje vd Bijenkorf met een borduurwerkje! Jammer dat ik het niet wist, had ik klaar gestaan met mijn fototoestel...
Maar de vorderingen van jullie Blanche zijn fantastisch, wat worden ze mooi!

marcella zei

@Betty, volgende keer krijg jij ook een uitnodiging :)

@Ine, op 22 draads is het bijna niet meer te rijgen maar steek je van onder naar boven en v.v. Dan is het borduren in een ring wel prettiger. Voor kruissteken gebruik ik (bijna) altijd een ring. Een kwestie van gewenning.

@Maria, het begin bevond zich voor mij linksboven aan de rand. Heb je plannen om naar Scheveningen te komen? Gezellig! misschien ben ik ook in de gelegenheid die dag.

GRANNY'S HOUSE zei

Wat is het toch een mooie lap en het begint weer te kriebelen bij mij, helemaal als ik die mooie stopjes zie.

Groetjes
Ines

Jeanny zei

Prachtig dames!!
Ook ik hoop nog eens ooit te starten met dit project. Wie weet!!!

Johanna Zweden zei

Wat schitterend, zit met open mond te kijken.
Waar heb je dat patroon vandaan! kan je me dat even mailen.
Mooi project voor van de winter hier in Zweden
Groetjes Joke en een fijn weekeinden

Anoniem zei

geweldig ,ik heb je gevonden Marcella, alleen werkte de link niet ,hihi , je schreef blopspot....
Maria echt gewoon beginnen , ik heb ook nog niet zoveel borduurervaring ,maar blijkbaar wel lef ,ik dacht toen ik Blanche zag ,al wordt t een levensproject ,ik zal en ga um maken en t lukt aardig tot nu toe ,dat stoppen was een hele uitdaging hoor, maar met wat tips van marcella en slimmigheidje van mezelf (veiligheidsspelden aan het eind waar ik mijn draad omheen sla ,heb ik nergens gelezen ,maar verzonnen ;)maar je ziet marcella is ingelopen ,ik ben nog steeds aan het stoppen terwijl ik op grover linnen werk...maar t plezier erin wat een kunstwerkjes vind ik die stopjes ,vooral de schuine zijn wonderlijk ,als je t zo onder je handen ziet ontstaan.....zo knap ontworpen!!!
ik merk dat ik ook van grote projecten hou...telkens teruggaan en er even aan werken ...net als met dikke boeken ,je weer even onderdompelen.........bedankt marcella ,leuk verslag!! hilly

marcella zei

@Johanna, Het patroon is gemaakt voor een tentoonstelling in een zeer beperkte oplage. Tijdens onze (latere) tentoonstelling in De Lier vorig jaar bleek er opnieuw veel belangstelling voor te zijn en zijn er nog een aantal patronen bijgemaakt. Nu is het echt op, ik kan er niet meer aan komen. Helaas! Ik heb je e-mailadres niet meer, mijn oude e-mailbox laat zich niet terugzetten.

@Hilly, geef jij Maria maar het laatste zetje ;)
Wij vonden het in het begin ook een beetje lastig en waren onzeker of we wel 'goed' in het patroon zaten. Uiteindelijk blijkt het allemaal vanzelf goed te komen. Het is wel een uitdaging qua hoeveelheid werk, zeker omdat de randen véél herhaling geven.

josé zei

Dames wat mooi, en een levenswerk. Maar jullie gaan goed lees ik.

Knap dat doorzetten hier aan. Jullie stimuleren elkaar.
Ik had jullie graag willen zien zitten, wat zullen jullie genoten hebben samen.
Maria kom op je kan het. Je hebt al zoveel geborduurd, en grote werken ingelijst.

Je borduurt zo mooi. Ik zie je binnen kort ook hier aan beginnen.

Dames veel succes met elkaar. Wat gezellig dat ik weer bij jou kan lezen.

Ik heb nog geen mailtje met wachtwoord ontvangen.

Tot ziens in Scheveningen. Ik laat jou weten wanneer wij gaan.

Liefs José

Lida zei

Oh Marcella, wat mooi! Ja dat schitterende stopwerk vind ik nog steeds ongelooflijk verfijnd en nu die mooie lauwerkrans eronder, ook al zo prachtig, ik vind het gewoon een heel bijzondere Blanche! Groetjes
Lida

jessie zei

Door een mail van Willy heb ik je gevonden op blogspot en kan je weer volgen. Een heel gedoe en ook vervelend voor weblog maar ik hoop dat het goed komt. Je lap wordt steeds mooier, werk je op 22 draads met een loupe want anders is het toch niet te zien ? Wat goed dat je hier verder bent gegaan want anders hadden veel mensen niet geweten van de tentoonstelling!

Anoniem zei

Ik kan enkel maar loven en prijzen voor zoveel geduld,voor zoveel inspanning om dit fraaie werk te borduren.En nog belangrijker is uw bijdrage tot het in stand houden van borduurerfgoed.M.H.

Willy zei

Wat zijn jullie al ver, ik vind het prachtig. Niet zomaar een borduurwerk wat je snel even maakt en nog werkbespreking ook, gezellig!

Anny zei

Wat wordt blanche mooi en wat hebben al veel mensen je terug gevonden...

supergoof zei

Jeetje Marcella & Hilly, ik zit hier ademloos te kijken, wat is Blanche een *S*C*H*O*O*N*H*E*I*D*!!!
:o)

Ben zelf ook al een paar weekjes druk aan het borduren. Heb een schattig klein merklapje gemaakt, en ben nu met een letterlap bezig.

Ik heb het patroon van Blanche ook,... en ik denk dat ik nog maar een héél klein zetje nodig heb,...
;o)

Weet je wat ik deze week in een antiekzaakje op de kop heb getikt? Een 'merklap' van allerlei haakwerkjes. Zo mooi!
Ben er helemaal weg van!

Nu m'n oude weblog weer terug, dan kan ik het ook aan jullie laten zien,...

marcella zei

@supergoof, ik wil je best dat zetje geven hoor, het is léuk, borduren aan Blanche, voornamelijk heel afwisselend met al die verschillende stopjes en letters. Alleen de randjes is even doorzetten ;) Je maakt me nieuwsgierig naar je 'merklap' van haakwerkjes. In ieder geval levert jouw gedwongen blogpauze je tijd op voor een borduurwerkje ;)

@Willy, de werkbespreking was supergezellig, misschien komt er een vervolg op in het najaar. Blanche is inderdaad een oefening in geduld. Wat een boel werk voor de kleine meisjes die dat indertijd moesten borduren. Het kan bijna niet anders of Blanche had plezier in haar merklap.

@Anny, ik vind het ook wel verrassend dat
nuttigenfraai teruggevonden wordt. Vindt het ook gezellig om van iedereen weer wat te horen.
Hoe bevalt Blogger jou?

@Jessie, ik werk inderdaad met een loupe met dit fijne linnen. Ik zal binnekort kijken of ik nog aan het carbon papier kan komen. Ik begreep dat je het nog niet hebt kunnen vinden

Anoniem zei

zo leuk al die reacties
marcella ik wil blanche in maart 2012 afhebben ,dan is t 2 jaar geleden dat ik verliefd werd op jullie tentoonstelling!

leuk ook weer 1 in scheveningen....

2 duwtjes nog 1 voor Maria en 1 voor Goof ,t zou zo mooi staan in je nieuwe huis,
hier is er de muur boven de secretaire voor leeggehouden.....


ja hoor in t najaar spreken we alweer af ,mienke was toch ook bezig??? zou leuk zijn...
hilly

marcella zei

@Hilly,

mooie stok achter de deur, dat moet te doen zijn, maart 2012. Mienke is bezig en Goof en Maria tegen die tijd ook. (@Maria: dat is wel je entree ticket hoor, dat je bezig bent met Blanche :)
Ik denk dat ik hem als lap houd, dus zonder lijst, mooi voor een bruikleentje hier of daar of een nieuwe tentoonstelling.

betty prins zei

Marcella, mag een ander borduurwerkje ook mee naar Scheveningen???
Ja nu weblog uit de lucht is, blijft er genoeg tijd over, als je tenminste niet zit te klungelen met een blogspotje (http://atelierprins.blogspot.com)

jessie zei

Marcella als dat zou lukken zou dat geweldig zijn.

Marijna zei

Prachtig borduurwerk! Knap hoor Hilly. Ik zie jullkie in gedachten samen bij de Bijenkorf zitten!!

Anoniem zei

als jullie nog iets tekort komen....

http://www.antique-linens.com/

groetjes hilly

lheurebleue zei

ik zou naar elke foto eindeloos lang kunnen kijken. zo mooi!!!! ooit, ooit wil ik ook eens een stoplap maken ...

berthi zei

Zo mooi! Of ik ooit hier nog eens aan begin...?
Misschien...

Phebe and Jane zei

Wat een schitterende lap wordt dit. Jammer dat het patroon niet meer verkrijgbaar is.
Groeten,
Marian

Anoniem zei

Gelukkig ik kan nu eindelijk ook bij jou weer reageren. Wat heb ik dat gemist. Je Site had ik natuurlijk wel gelezen. Prachtige werkstukken staan er weer te pronken van je.

Groetjes Hilda

marian'ne m zei

even een test ((zwaaii))... MM, nadat ik je al heb knnen volgen ;)

Elma zei

Blanche in het rood, prachtig. Stoples in de Bijenkorf een goed idee.
Nog steeds ben ik er niet achter of de Biscornu nu een mannetje of een vrouwtje is. Hoorn, meerder,bis nog een keer enz.

Mijn breiwerkje gaat op reis en wie weet komen wij elkaar gauw weer tegen.

Corrie zei

Hallo Marcella, toch erg leuk om weer logjes van jou en anderen te kunnen lezen op deze nieuwe locatie. Ik zie bij de reacties allemaal bekende namen staan en ik mis het bloggen, maar heb er bitter weinig tijd voor de afgelopen maandem, dus laat het maar even zo.
Het is wel heerlijk om het prachtige werk van Hilly en jou te kunnen bekijken en bewonderen. Het blijft toch een zeer inspirerend iets om zulk mooi werk te zien. Groetjes van Corrie

Anoniem zei

Wonderful, absolutely beautiful work. I would love to start this project.

Elma zei

Zaterdag heb ik genoten van al het prachtige werk wat ik op de tentoonstelling "Uit de school geklapt" heb mogen bewonderen.
Al de oude werkstukken van de meisjes uit Scheveningen, waarvan de meeste nu bejaard zijn.
Het hedendaagse werk van voor mij bekende personen.
Trijnie heeft een prachtige merklap geborduurd ter gelegenheid van het verschijnen van de Bijbel in het Gronings. De Ulrummer Hervormde predikant Dominee Pieterman heeft een groot deel van deze "Biebel" voor zijn rekening genomen.
Lies Huizer heeft er een prachtige AH-theedoek hangen. Annie de Vroome met prachtig weefwerk.
De zes technieken uit de Hedebo compleet met een geborduurde kaart van Denemarken van de streken waar de technieken gewerkt zijn.
Deze werkstukken zijn van Tineke Tinbergen.
Nu als laatste een grote collectie werkstukken die wij al hebben kunnen bewonderen op de site van "Nuttig en Fraai" van Marcella. Haar souvenir de ma vie (deftig woord voor pronkrol)had een prachtige vitrine waar de rol in bewonderd kon worden.
Heel veel werken heb ik niet genoemd. Bezoek zelf deze tentoonstelleng en je zult er geen spijt van hebben. Mijn negen reisuren heb ik er graag voor over gehad. Heerlijk zitten breien aan mijn gastendoekje.

Sarah zei

ik heb je terug gevonden :)

zeer mooie blog heb je, ik volg je

Mvg Sarah

Maria zei

Hahahahaha, Marcella en Hilly toch, wat lief dat jullie afwisselend een beetje duwen, een beetje trekken, af en toe een beetje plagen en kietelen en dan voert Marcella de kracht bij het duwen plotseling behoorlijk op door allervriendelijkst te schrijven: "@Maria: dat is wel je entree ticket hoor, dat je bezig bent met Blanche (en dan ook nog zo'n grijnsje erachter!!).
Ik ben om, door de schoonheid van Blanche en door jullie charme.

anneke zei

he hallo! ik ontdek steeds meer nieuwe blogger-bloggers die toch weer oude bekenden zijn.

Dit is wel een oefening in geduld ja... ik borduur toch ook wel wat af, maar als ik dit zie ga ik dat spontaan roepen. Veel borduurplezier.

Annelies zei

Ik heb je weer gevonden !!!
Wat is dit toch een prachtige lap !

Anoniem zei

raak ik heb je ook weer hier op de pc De Blanches zijn allemaal even mooi, maar dit werk is mij even te groot. Ik meld me weer Basje

Marie-Antoinette zei

PRACHTIG!!!

Anoniem zei

hahahah hup maria !!!!

leuk he marcella????
je zult er zoveel plezier aan hebben vooruit en achteruit ;))))))
en de stopjes zijn kleine wondertjes onder je handen
hilly

Anoniem zei

Hi Marcella, could you please tell me which pattern this is? It is absolutely beautiful and I would love to start this cross stitch. Thanks, Ann

marcella zei

Hi Ann, the pattern for this huge sampler is no longer for sale. The original sampler is in possession of a freind of mine and the pattern is made years ago for an exhibition in Antwerp. During my exhibition in De Lier, last year february I sold the last copies. I'm sorry that I can't help you

Ann zei

Hallo!
Blij om te zien dat je terug een webstek hebt gevonden bij blogspot! Ik las vaak je mailtjes op weblog, maar was je door die vervelende migratie kwijt geraakt!
Misschien kan je vriendin nog patronen bijmaken? Er is zo te zien nog interesse genoeg zou ik zo zeggen (ook ikzelf)?! LOL!
Groetjes uit België,
Ann

marcella zei

@Ann, het is niet een vriendin maar iemand die ik via een vriendin heb ontmoet. Verder heb ik al twee keer om extra patronen gevraagd en durf dat echt niet een derde keer te doen :) Er is inderdaad interesse...De verhuizing van weblog is nu nog niet klaar, dus ik ben wel blij dat ik een tijdje geleden al ben overgestapt

Anoniem zei

Ooooh wat een schitterende lap Marcella!!! Ik kom hier toevallig, want was op zoek naar patronen van merklappen! Maar ik lees helaas dat het patroon niet meer te verkrijgen is, jammer, jammer!!! Of kan het soms door iemand gecopierd worden (ik betaal graag de kosten!)? Jullie zouden mij heel blij maken!
Nog een fijne avond en veel borduurplezier!!
Lieve groetjes Christelle