Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

donderdag 14 april 2011

Iets nieuws

Eigenlijk heb ik niets nieuws te melden behalve dan dat ik 'm ook heb:
De Quiltmania. Her en der zag ik op diverse blogs al lovende berichten over het laatste nummer en met name twee quilts zag ik daar vaak de revue passeren: de quilt "Tante Sarah" gemaakt door Kristel Salgarollo (kijk maar eens onder 'pakketten' op haar website) een prachtige quilt vind ik en de quilt "De zandlopertuin" gemaakt door Cosabeth Pariaud. Ik zou niet weten welk van de twee ik het mooist vind, het liefst zou ik ze allebei maken.
Jarenlang had ik een abonnement op dit blad tot het moment dat ik een flinke stapel had en inmiddels niet zo heel veel meer aan het quilten was en meer aan het handwerken. Had ik zo nu en dan een quiltmanie dan las ik met veel genoegen mijn oude nummers en vermaakte me daar ook urenlang prima mee.
Nu ik zoveel keer deze beide quilts te zien kreeg als ik weer eens een blogmomentje had was het zaadje "koop dit nummer" in mijn hoofd geplant. Gisteren nam ik hem mee (tegen betaling ;) en sindsdien heb ik er al diverse malen met veel genoegen in gebladerd en gekeken en gelezen.
Heel leuk vond ik het artikel over Baltimore quilts (* memo aan mezelf: wanneer maak je de jouwe eens af?) en ook genoot ik van de mooi reportage over Amish schatten uit het Indiana State museum.
Ik heb ook een paar 'Amish' schatten- van eigen hand, maar daarom voor mij niet minder waardevol.
Zien?
Mijn Amish popje, volgens traditie gemaakt zonder 'gezichtje' en door haar leeftijd (een jaar of 15) en standplaats ( bovenop een kast) inmiddels met een oude look. Ik zal haar eens aan Sophie voorstellen.
Popje zit hier op een Amish quiltje. Ook een echt Amish patroon: trip around the world. Het wordt gemaakt met stroken die allemaal even breed zijn. Deze worden aan elkaar genaaid en dan op een speciale manier versneden. De stroken verkreeg ik door ruilen met onze quiltgroep.
Door dit ruilproject heeft de quilt ook een speciale betekenis. De kleuren zijn hier en daar fel, ook dat zie je vaak bij oude Amish quilts. Dit is overigens de enige quilt die ik machinaal heb doorgequilt, een experimentje, tamelijk geslaagd, maar toch blijf ik een handquilter ;)
op de achterkant zie je dit:
een quiltje van restjes effen stof die ik overhield van een grotere Amish quilt is onderstaand minidekentje:
niet zo'n goede foto, maar je snapt de bedoeling ;) Dit patroon heet 'square in a square' en is ook een Amish klassieker.
Ook op deze achterkant een legend-block in stijl:
Deze heet 'Gelassenheit II', een Amish term die aangeeft dat je het leven neemt zoals het komt. (Gelassenheit I is de 'grote zus' van deze quilt)
Het artikel in quiltmania ziet er prachtig uit:
Veel te kijken en veel te lezen,
Mijn laatste Amish schat, een prachtige Lonestar die mijn lief in zijn kleuren ontwierp en die ik voor hem naaide en met de hand quiltte mag komende maand exposeren in Kasteel Cannenburch, heb ik tòch nog een nieuwtje :)

Geen opmerkingen: