Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zaterdag 2 april 2011

Gereedschapjes

Ik had beloofd nog wat van de meest recente aankoopjes te laten zien.
Een paar weken geleden kocht ik drie voorwerpjes van been. Ze waren niet zo groot en toch was ik er heel blij mee.
Soms is het handig om wat spanning op je handwerk te zetten. Dat kan bijvoorbeeld in een borduurring om mooie borduursteekjes je krijgen. Voor het zomen is zo'n ring niet erg geschikt. Om toch spanning op je werk te houden zijn daarvoor allerlei hulpmiddeltjes bedacht zoals de naaisteen of plombe waar ik eerder over schreef. Ook kun je een tafelklem gebruiken waar je je werk aan vast maakt waardoor je met de hand waarmee je het handwerk vasthoudt voorzichtig wat aan het werk kunt trekken. De rechter tafelklem had ik al eerder gekocht. Linksonder zie je een staafje wat je in kunt drukken. Het bolletje linksboven gaat dan open en daar kun je dan je werk aan vastklemmen. Het hele gereedschapje is niet zo groot, een centimeter of veertien ( schat ik ).
Het benen tafelklemmetje kocht ik pas. Ik was verrast hoe klein en sierlijk deze is. Hij klemt erg stevig om de tafelrand en lijkt erg stabiel. Hij is helemaal gaaf en in prachtige staat. Het kleine 'vaasje' linksboven is niet groter dan een halve centimeter en daar kun je de draad die je aan je werk hebt vastgemaakt tussen klemmen.
geweldig hè, zo'n prachtig en gaaf bewaard gereedschapje uit ongeveer 1840.
Verder schafte ik ook twee draadwindertjes van been aan. De een met in het midden een bloem gegraveerd, de ander en die zie je hierboven, met een monogram. Hij is niet zo fotogeniek want het kostte aardig wat moeite om er nog iets van in beeld te krijgen.
Nu heb je je vast afgevraagd wat het attribuutje met de twee ringen is wat onderaan op de bovenste foto prijkt.
Je kunt hem een beetje langer maken en dan ziet het er zo uit:
Als je er vervolgens een beetje aan draait floept er een schaartje uit. Deze is goed scherp en heel bruikbaar. Een mooi design ontwerpje van weleer.
In het volgende log laat ik twee lapjes zien. Een daarvan heb ik Annelies beloofd te showen, de andere vindt ze vast ook wel mooi. Voor het zover is ga ik eerst lekker lang genieten van mijn borduurwerk:
tot dan!

Geen opmerkingen: