Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

donderdag 18 maart 2010

Dubbelrol

Vorige week zaterdag was het druk in De Timmerwerf. Omdat er bijzondere bezoekers zouden komen was ik er ook die dag. Voor dag en dauw stapten er in het Noorden handwerksters in auto en trein om naar De Lier te gaan.
Een van die "noorderlingen" was Elma die met een aantal van haar Souvenir-cursisten de lange reis naar het westen ondernam.
Elma heeft een bijzondere rol in onze tentoonstelling omdat ze speciaal voor ons een merklapje heeft ontworpen dat de komende tijd in het museum te koop is.

Hier zie je een klein stukje van het patroon

Het is een traditioneel merklapje dat volgens de "Groninger methode" is opgebouwd: alle letters van het alfabet die overblijven als de woonplaats, geboortemaand en de naam zijn ingevuld staan bovenaan op de merklap, hetzelfde geldt voor de cijfers die overblijven van geboortedag en jaartal.

In dit geval zijn de woorden Timmerwerf en De Lier gebruikt en de data waarbinnen de tentoonstelling valt.
Het stramientje en het garen zijn bijgeleverd in de koker samen met het telpatroon en een beschrijving.
Ook de woning van de timmerman – het museum – staat op dit herinneringslapje afgebeeld. Een leuk aandenken zowel voor ons als de museum-gasten!

Elma, nogmaals hartelijk dank voor het ontwerpen van dit unieke lapje.

Nog meer leuks van uit het hoge Noorden op deze zaterdag was de ontmoeting van twee rollen.
Een Groninger rol (eigenlijk waren het er twee) kwam in een prachtig geborduurde doos mee en werd natuurlijk in contact gebracht met mijn nieuwe- en Trijnie’s oude rol.

Hier zie je de Groninger rol liefdevol op de vitrine met daaronder haar Westerse zuster gedrapeerd:

onnodig te vertellen dat de dames Rol het reuze naar hun zin hadden en veel succes oogsten met hun prachtige handwerkjes.

Hier zie je de Groninger rol nog wat beter:

wat een beauty!

Natuurlijk werd de rol helemaal uitgespreid op een mooi licht plekje in het museum zodat wij en de aanwezige bezoekrs ook deze mooie rol goed konden bekijken.

Andere gasten vorige week waren weblogster Bertie met vriendin die ook een flinke rit hadden gemaakt om naar De Lier te komen, twee van mijn web-loglezers uit Utrecht, Souvenirgroep vriendin Annie met haar zussen en tientallen anderen van ver en uit de buurt.
Heerlijk voor het museum dat de tentoonstelling zoveel belangstelling geniet!

Komende zaterdag komen er weer vanuit het hele land web-loggers naar De Timmerwerf. Een kleine greep:
Betty, Corrie ,José en Saskia en die dames nemen ieder weer een paar vriendinnen mee. Het belooft een gezellige boel te worden.

Van Elma kreeg ik een foto van de doos toegestuurd die Jettie voor haar rol gemaakt heeft. Is hij niet prachtig?

31 Reacties

Geen opmerkingen: