Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

maandag 4 januari 2010

Tule

Het voorlopig laatste randje met tuleborduurwerk voor mijn Souvenir is een feit. Tule is een zeskantig weefsel. Het is daarom in het begin even wennen welke kant je op borduurt. Je kunt met de naald naar links of rechts maar wil je naar onder of boven dan kun je schuin twee kanten op steken. Het komt er dus op neer dat je gaat tellen en tellen en tellen en steeds opnieuw controleert of je nog wel op de goede weg zit.
Het tule dat ik voor mijn souvenir gebruik is een katoenen tule met acht zeskantjes per strekkende centimeter. Ik kocht het in Frankrijk bij deze leverancier. Zij staan ieder jaar in Val d’Argent tijdens de quiltexpo en demonstreren het borduurwerk uit Lunéville: een tuleborduurwerk met pailletjes en kraaltjes. Zij borduren met een kettingsteek en een zeer fijn haaknaaldje. Mijn randjes zijn tot nu toe geborduurd met een borduurnaald.

Soms zit het mee met het tulewerk en soms zit het tegen. Ik heb onderstaand randje zelf bedacht en daar ging heel wat telwerk aan vooraf om het kloppend te krijgen. Dat lukte soms niet helemaal en dan moest er uitgehaald worden. Grrrrr... niet het leukste werk op de zondagmiddag.

Gelukkig heb ik een bijna eindeloos geduld en het randje is af.

De mooie rode letter er boven op grauw linnen is niet door mijn gedaen maar is machinaal geborduurd op een theedoek. Een van de vele theedoeken waarin ik mijn handwerkjes die nog onder handen zijn in bewaar.

23 Reacties

Geen opmerkingen: