Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

vrijdag 8 januari 2010

Naaietuitje M/V

Ze liggen al een tijdje hier in huis, deze naaietuitjes. Een ervan is van mij en ik geloof dat ik hem al eens eerder liet zien hier, de andere is van mijn lief.
Aan de buitenkant vertonen ze aardig wat overeenkomsten:

die van hem is wat groter en wat zwaarder uitgevoerd, die van mij heeft een klein hengseltje aan de bovenzijde zoals dat bij handwerkende dames past.

Klap je de mijne (het linker exemplaar) open dan zie je dit:

Een vrijwel kompleet setje naaigerei uitgevoerd in been en staal. In de flapjes links en rechts zie je 7 garenwindertjes en een pakje fijne naaldjes. Verder een benen naaldenkokertje, wat priempjes, een setje heel fijne haaknaaldjes met houder, een schaar, een vingerhoed, een frivolité-schuitje, een tweetal rijgnaalden, een van been voor breder lint en een van staal voor een smaller lintje of voor elastiek, een knopenhaakje en tenslotte een knooplatje en knoopnaald om filetknoopwerk te maken.

Uit ongeveer dezelfde tijd stamt zijn setje alhoewel de inhoud daarvan geheel anders is:

Ook van zijn etui is de inhoud vrijwel compleet zoals die aan het begin van de vorige eeuw afgeleverd is aan de vele legerartsen tijdens WO I. De fabriek die deze setjes indertijd leverde, Odelga , bestaat nog steeds.
Behalve een aantal scharen bevat dit "naaietui" enkele scalpels, pincetten, vreemde peutertangetjes, naaldvoerders ( erg handig bij het quilten om je naald door de stof te trekken ;) en natuurlijk een "naaldenkoker".

Die van hem is niet echt een koker maar een plat doosje met een schuifje.

In het ene vakje ervan ligt een dubbel garenwindertje met aan elke kant een meter hechtzijde, aan de andere kant liggen een aantal naaldjes.

Ik hoef jullie toch niet te vertellen dat mijn etuitje nog wel zo nu en dan in gebruik is en dat die van hem veilig in de kast blijft ;)

25 Reacties

Geen opmerkingen: