dinsdag 31 januari 2006

Mea Máxima Culpa

Vandaag kan de vlag weer uit. Matthijs en koningin  Beatrix zijn jarig. Naar verluid krijgt Matthijs vandaag Beatrixvlaai en ik denk dat de koningin minstens één Oranjetompoes mag. Ik ben bij beiden niet uitgenodigd, ik neem straks een koekje bij de thee. Dit quiltje heb ik gemaakt naar aanleiding van het huwelijk van Willem Alexander en Máxima op 20-02-2002. Het patroontje kreeg ik van Maaike Bakker. Zij vertelde erbij dat ze het patroon had gemaakt op verzoek van haar dochter die op de huwelijksdag 11 jaar zou worden.  Dochterlief vond dat wel een mooie gelegenheid om een quiltje van haar moeder te krijgen. Toen ik het patroontje kreeg riep ik onmiddellijk overmoedig dat ik het quiltje zou maken. In het oorspronkelijke patroon zat er ook nog een enorme rand tulpen omheen maar die heb ik weggelaten, ik vond het zo wel genoeg. Ik had toevallig nog een enorme lap oranje sits van den Haan en Wagemaker en ook de andere stofjes had ik in voorraad. Er stond mij dus niets in de weg om de daad bij het woord  te voegen. Later in 2002 werd mij gevraagd om een of meerdere quiltjes uit te lenen voor een tentoonstelling van Nederlandse en Franse quilts die in Frankrijk werd gehouden.   Ik heb dit quiltje uitgeleend, het hing daar in de bibliotheek van een landhuis; het leek mij een uitstekende plek.Mijn quiltje geniet dus internationale belangstelling De quilt heet officieel Mea Máxima Culpa, wat zoveel betekent als: "door mijn grote schuld"  en eerlijk gezegd voel ik me wel een beetje schuldig dat ik zoiets heb gemaakt. Thuis heet de quilt gewoon: "de vlag"

6 opmerkingen:

Juul:o) zei

Je kunt één en ander misschien op een nieuw of tweede naamlabel uiteenzetten, i.v.m. je "schuldige" geweten? ;)
Het is een lief quiltje! :D

Berthi zei

Wauw, internationale belangstelling! Verdiend dit 'quiltje' ook!
Matthijs zal zich vereerd voelen met al die 'nationale' belangstelling.

Maaike zei

Ik begrijp niet helemaal waarom je je schuldig voelt, je hebt toch weer een uniek handwerkkunstwerk gemaakt en wie weet als er ooit een boekje komt met handwerkjes die gemaakt zijn voor het koninklijk huis, komen we je daar weer in tegen!

anneke zei

ik vind het altijd wel leuk om bijzondere dagen een beetje aan te kleden binnenshuis. daar zou zo'n quiltje zich natuurlijk prima voor lenen: het voldoet aan alle eisen van koninginnedag...
het is toch weer een heel werk geweest
groetjes

marcella zei

Op dit soort dagen komt het quiltje ook vaak te tevoorschijn.. De woordspeling mea máxima culpa was natuurlijk belangrijker dan mijn daadwerkelijke schulgevoel.
Als Oranje grapje is ie best geslaagd en hij doet trouw dienst als vlag. de "edelstenen" in de kroon heb ik van donkerrood fluweel gemaakt, èrg aaibaar :D

basje winkel zei

;) het lukt je steeds weer om me te verbazen . wat een energie