Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 22 januari 2006

Kroj

Onderstaand popje is mijn oudste knuffeltje. Het is als kraamcadeautje gemaakt door een vriendin van een tante. Zij was, zoals dat indertijd heette een kunstenaresse, ze heeft boeken geschreven, ze maakte beelden en ze schilderde.
Wat het popje zo bijzonder maakt is de liefde en gedetailleerdheid waarmee het gemaakt is.
Het is niet groter dan 14 cm en het lijfje past precies in een klein kinderhandje. Het popje heet Jantje lacht, Jantje huilt, een spelletje wat vroeger vaak met mij en het popje gespeeld werd.
Het lijfje is van zwart fluweel en voelt lekker zacht aan, armpjes, beentjes en het hoofdje zijn van vilt. Aan weerskanten van het hoofdje is een strookje zwart haar van vilt genaaid waartussen twee kleine roze oorschelpjes zitten. De handjes en voetjes zijn ook van roze vilt en zijn rondom gefestonneerd. Daardoor lijken het net kleine koekjes. Iets wat ik als kind ook al erg bijzonder vond: handjes en voetjes die op koekjes lijken.
De beide gezichtjes zijn er op geborduurd en zeker vroeger toen het wat minder versleten was kon je zien hoeveel uitdrukking de maakster met zo weinig draad aan dat kleine gezichtje had kunnen geven.
Aan de onderkant is het lijfje afgewerkt met een ovaal stukje fluweel, het effect is dat het daardoor lijkt of het poppetje aan de ene kant een buikje heeft, terwijl diezelfde bult aan de andere kant het effect van billetjes heeft. Het naadje aan de onderkant is afgewerkt met een rood stukje biaisband.
De eerste vijf jaar van mijn leven heb ik het popje heel veel in handen gehad. Zonder popje was duimen beslist niet zo lekker als met. Dat zachte fluwelen bolletje in mijn handen waar dan die stugge viltstokjes uit staken. Van pure tevredenheid maakte ik een bepaald geluidje tijdens het duimen waar het popje uiteindelijk zijn bijnaam aan te danken heeft.

8 opmerkingen:

Annette zei

Hoi Marcella,'

Is inderdaad een heel bijzonder popje...leuk om te lezen.

Juul zei

Lief :)

Berthi zei

Lief popje! Alleen jammer dat er zo'n donkere kleuren gebruikt zijn.

Juul zei

IAN 8)

Juul zei

dan brei je toch een kleurig vestje voor hem? 8)

Berthi zei

Ik ben met het sokkenvirus besmet....... brei dus geen kleurige vestjes!

Juul zei

Rode sokjes dan... 8)

marcella zei

hoezo Juul,
mijn koekjesvoetjes verknoeien? niks daarvan
Waar en wanneer kunnen we jouw werken bewonderen? :D