Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

woensdag 4 januari 2006

breien met Saartje

In de laatste HzG staat een artikel over gebreide wanten uit de Baltische staten.
Behalve een basispatroon om de wanten te breien zijn er ook diverse motieven afgebeeld om zelf verder mee aan de slag te kunnen. Je zou direct naar de winkel willen hollen om wol en pennen te kopen. Prachtige motieven in even mooie kleuren. Kort daarop word ik door een vriendin geattendeerd op een ander artikel over deze wanten. Dit keer in het tijdschrift Landleven. Het artikel is geschreven door Saartje.
Op haar weblog http://www.saartjeknits.nl vindt je van alles over het breien van sokken en wanten, er staan leuke links o.a. met nog meer motieven om zelf in wanten, sjaals of truien te gebruiken en er blijken zelfs postzegels te zijn waarop de wanten staan afgebeeld.
In mijn jeugd had ik een hand-gebreide trui; hij kwam uit de winkel want mijn moeder kon niet breien. Het was een donkerblauwe trui met kleurige Noorse motieven die er ingebreid waren. Mijn zus had er ook een, maar haar trui vond ik lang niet zo mooi als de mijne..Er zullen vast nog foto's zijn waarop ik met mijn trui sta. De motieven van de Baltische wanten doen mij denken aan mijn Noorse trui. Stukje jeugdsentiment.
Voor wie niet kan of wil breien: de patronen zijn ook goed te gebruiken in borduurwerk...misschien ga ik dat ook wel doen..Ik ben namelijk bang dat ik- als ik eenmaal begin met wanten breien - niet kan kiezen welk patroon ik het mooist vind. Voor ik het weet zit ik dan met een hele collectie wanten en puilen mijn kasten uit met knotten wol Ik ben soms een rupsje nooit genoeg
http://www.landleven.nl

16 opmerkingen:

Berthi zei

Ik had landleven ook al gekocht! Prachtige breiwerken van Saartje!

Annette zei

Een of twee jaar geleden heeft er ook zo'n leuk artikel in landleven gestaan over (ik geloof) Twents breiwerk. Dat zag er ook zo leuk uit.

marcella zei

als je het nummer nog hebt is het misschien wat voor een blogje bij jou ?
ik moet het blad eens wat meer in de gaten houden geloof ik. Volgende maand is er seasons met een artikel van Berthi.

marcella

Berthi zei

Marcella,
Begin maart komt Seasons met het artikel. Dat is nummer 2-2006. Eerst komt nog nummer 1-2006.
Groetjes, Berthi

Ja Annette, kan jij van dat Twents breiwerk geen logje maken. Lijkt me erg leuk dat breiwerk!

Marcella zei

je hebt gelijk Berthi, ik had nr 2 onthouden en ik ging er van uit dat dat in februari zou verschijnen.
bedankt voor de correctie
marcella

Hanneke zei

De wanten is HzG zijn prachtig, ik krijg echt zin om ze te breien. (voor de volgende winter dan maar) En de wanten van Saartje in Landleven zijn helemaal toppie. Echt prachtige dingen maakt ze ! Ik ben benieuwd naar het artikel over Berthi in Seasons.

Annette zei

Oeh, ik denk dat als ik het tijdschrift nog heb, het nog in de schuur van mijn andere huis ligt. Die moet ik nog gaan uit mesten....maar ik zal er op letten.

Groeten van Annette

Anny zei

Heb al wol gekocht om de muts te breien

marcella zei

Ga je die muts met die ringen breien?
ik ga denk ik wol kopen voor de wanten..de winkel heeft opheffingsuitverkoop...dus het is nu een goed moment
groetjes, Marcella

juul zei

UITVERKOOP?!? WAAR???
Jammer dat er 'n handwerkwinkel weg gaat...
Juul :?

Saartje zei

Bedankt voor je enthousiaste bericht over het artikel in Landleven! Een kleine correctie: ik heb het artikel niet zelf geschreven hoor, ik ben slechts geinterviewd. Het artikel is geschreven door Thelma Egberts.
Ik ben benieuwd naar jouw verhaal in de Seasons. Schrijf jij het wel zelf?

marcella zei

Ha Saartje!
leuk om jouw reactie hier te lezen. Ik ben helemaal weg van je produktie en zou zo willen beginnen aan een paar mooie wanten. Leuk dat het breien weer in de belangstelling staat en zeker in een dergelijk blad is het een mooie promotie.
Het artikel in Seasons komt van de hand van Berthi. Zij heeft "iets" met mangeldoeken. Voor informatie verwijs ik je naar Berthi's weblog ( zie bij mijn links)
Het artikel is voor mij dus ook een verrassing.
Ik zal jouw weblog bij mijn links zetten, want ik zie mu dat ik dat vergeten heb.
groeten, Marcella

Juul zei

De volgende Seasons ligt 8 maart in de winkel, en abonnees (ik dus ook) hebben hem nog eerder. Ik lig alvast bij de brievenbus... 8)
Juul :D

Berthi zei

Even een kleine correctie. Het artikel in Seasons komt niet van mijn hand. Ik ben geïnterviewd voor Seasons. Een journaliste van het blad heeft het artikel geschreven. Ik heb het al gelezen en gecorrigeerd. Alle materialen, voor fotografie en scannen, heb ik wel geleverd.
Het artikel over Stitch 'n Bitch in HzG heb ik wel geschreven. En het interview met Debbie Stoller heb ik ook gedaan. HzG 134 zal omstreeks 20 januari uitkomen.
Groetjes, Berthi

Ed Tchai zei

Knok, knok,
Mag ik vragen of iemand ervaring heeft met www.hobbygigant.nl ? Ik zie daar leuke brei wol. Maar heeft iemand ervaring met hen? Kan ik er veilig kopen?

Thx Ed.

marcella zei

@Ed, ik heb daar nog nooit iets besteld/gekocht.