Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 8 januari 2006

schoollapjes

Van de lessen handwerken op de lagere school heb ik een aantal dingetjes bewaard.Ik kan me herinneren dat ik in een van de hogere klassen  een want en een sok heb gebreid van ongebleekte katoen. Ook was er nog een gebreid inktlapje met een stukje zeemleer er tussen. Ik vermoed dat ik dat op lagere school 1 heb gemaakt; daar schreven wij nog met een kroontjespen en inkt uit een grote fles die in het potje werd gegoten dat in onze  schoollessenaartjes vastzat. Het inktlapje heb ik jarenlang  op school gebruikt en vermoedelijk heb ik het weggegooid omdat het vies geworden was. Ik vond het heel jammer dat we maar een want en een sok mochten breien..je had er  niets aan. Ik heb de sok en want dan ook weggegooid. Een ander breiwerkje uit de beginjaren  was een klein portemonneetje.  Er was een gaatje ingebreid en het sloot met een knoopje. Het knoopje was iets te klein voor het gaatje zodat het portemonneetje steeds vanzelf openviel. Ook dit portemonneetje heb ik niet meer. Andere werkstukjes heb ik aan deze en gene  weggeven o.a. een klein geborduurd schortje en een  baby-hemdje. Wat ik nog wel  heb zijn een paar geborduurde stekenlapjes. Toen ik op de middelbare school zat en mijn kamertje "gezellig" gemaakt moest worden met allerlei frutsels heb ik die lapjes overal als kleedjes gebruikt, de vlekken  van de plantjes en kopjes koffie zijn helaas niet meer uit de stof te verwijderen. Toch ben ik nu blij dat ik  nog iets van mijn eerste handwerkjes heb bewaard.

7 opmerkingen:

Berthi zei

Waarschijnlijk mocht je maar één want en één sok breien uit zuinigheid.
Het oefenlapje met de bootjes vind ik erg charmant!

marcella zei

daar ben ik ook bang voor, dat het uit zuinigheid was ;-)
wil je het patroon van de bootjes? :D
marcella

anneke zei

ik heb ook nog steeds handwerkjes van de lagere school: een vis met verschillende borduursteken, een gehaakte klok, een macramelapje en m'n moeder heeft ook nog een paar dingen. hartstikke leuk toch!
groetjes

marcella zei

anneke, natuurlijk zijn die handwerkjes leuk, ik heb nu uiteraard spijt dat ik mijn want en sok heb weggegooid..
ik heb ook nog een gebreid poppenjurkje, ooit door mijn oma gebreid en nu heel dierbaar.
naar je gehaakte klok ben ik erg benieuwd, ik weet niet goed wat ik me daar bij moet voorstellen
groetjes

Liesje zei

Van werkjes maken op school kan ik me niet meer veel herinneren, behalve dan veel plak- en tekenwerk. Het enige dat ik me nog goed kan herinneren is een popje dat ik ooit op school heb gemaakt door het knopen van touw, ik geloof dat het macramé heet (?) Dat popje is geloof ik in groep 7 eens af gemaakt ofzo. Ik herinner me nog dat ik het aan mijn opa heb gegeven toen hij in het ziekenhuis lag. Toen hij kort daarop overleed heb ik gevraagd of hij het mee mocht nemen in zijn kist. Het is me nog steeds heel dierbaar te weten dat het met hem is meegegaan...

Juul zei

Wat een herkenbaar verhaal en foto! Ik heb ongeveer het zelfde gemaakt, en nog een geboorduurde pannelap, waarvan ik een paar jaar geleden het patroon vond in een oude Ariadne, ook maakten we een schellekoord met rijen van verschillende steken en een baby jurkje met gesmockt bovenlijfje.
We begonnen ook met de inktlappen, die we net als jij echt gebruikten in de klas, die heb ik ook niet meer, wel heb ik de speldenkussen nog die we ook als één van de eerste werkjes maakten.
Juul :D

connie zei

Hallo, wat een mooie web-log zeg, heb met plezier zitten snuffelen, en ik heb ook nog n paar dingetjes uit mn jeugd bewaart,n stekenlap van de huishoudschool en n ajourkleedje, maar toen werd heel veel weggegeven , oa kleding enzo, ik ben nu bijna 60 maar alles wat met handwerken te maken heeft is nog steeds mijn grote hobby, groetjes connie