Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 29 januari 2006

Ringen en Reinheid

Onze dochter trouwt komend voorjaar en zij heeft mij gevraagd of ik voor haar een ringenkussentje wil maken. Op het moment dat ze dit vroeg was ik juist bezig met Candlewicking. Ik  besloot om  voor het  kussentje die techniek ook  te gebruiken in een wat aangepaste vorm.Ook de keuze van  het patroon was niet moeilijk; het leek me leuk om  daarvoor een harp te gebruiken, muziek heeft in ons leven altijd een grote rol gespeeld  en een van onze instrumenten heeft in de kap een harp, een "handwerkje" van mijn echtgenoot. Het patroon dat ik heb gebruikt  is bedoeld als Boutispatroon.  Ik heb het  eerst verkleind  Omdat Candlewicking met een vrij dik perlé garen wordt geborduurd ben ik met een fijner garen gaan experimenteren. Uiteindelijk kwam ik uit op drie draadjes splijtgaren. Het effect van Candlewicking is daardoor een stuk minder maar het werk is er wel veel  fijner door geworden.  Door de  keus van splijtgaren ligt er ook een mooie glans op. Het patroon wordt met een uitwasbare blauwe stift op de stof getekend. Ik had dat op de cursus zo geleerd en heb op zich heel veel vertrouwen in "mijn juf". Ze had ons er herhaaldelijk op gewezen heel voorzichtig te zijn met zonlicht en vooral de warmte daarvan. Daardoor kan de inkt in de stof "branden" en is dan niet meer uitwasbaar. Ik ben dus heel voorzichtig geweest  met mijn handwerkje....deze keer niet lekker handwerken bij het raam met een warm middagzonnetje in mijn rug  en er voor zorgen dat ik  iedere keer het werk goed op had geborgen.  Toch was ik gisteravond heel erg opgelucht toen ik de inkt er uit had gewassen, het ging heel makkelijk en zonder problemen.  Weer een zorgje minder.Ik ga het lapje afwerken als een vierkant kussensloopje. Aan de achterkant komt  een ophang tunneltje. Na de bruiloft kan het dan als "quiltje" aan de muur, dan hoeven de poesjes niet te ruzieën wie er op het kussentje mag liggen  Ik heb gisteravond  nog even opgezocht welke symbolische betekenis de harp heeft in merklappen. Het staat o.a. voor muzikaliteit en reinheid.

12 opmerkingen:

Liesje zei

Wat is het prachtig geworden mam!!! Helemaal geweldig!!! Martijn is er ook helemaal weg van :) Dikke kus van de bruid....

marcella zei

Ik zal het z.s.m afmaken en daarna begin ik aan je andere "pojectje" .....je bent er snel bij, had je gedacht dat het zondagmiddag weleens klaar zou kunnen zijn ? ;)
kus terug en dan ga ik snel weer verder met borduren op Marken ( is ook leuk)

Annette zei

Marcella,

Ik ben weer heel erg onder de indruk...geweldig?

Heb je op het weblog van saartje die mooie bruidsshawl gezien???

Zit ik een beetje mijn tijd te verdoen met tijdschriften opruimen.

marcella zei

en Ik was mijn tijd aan het verdoen met de freebies van Juul ;-)
Ik heb eerst mijn lapje uit Marken gereed verklaard. Ik plaats morgen wel een fotootje
Ik heb de bruisshawl niet gevonden bij Saartje. wel een paar bruidswanten héél erg mooi maar ze passen niet bij m'n kussentje. weet je nog waar het te vinden was op het weblog?

annette zei

nou ik kan de shawl nu ook even niet vinden...misschien toch ergens anders gezien.
Die freebies van Juul kan ik niet openen? Is het wat?

Annette zei

toch gevonden, in haar archief, de maand augustus helemaal onderaan.

Juul :o) zei

Marcella,

Wat is dat mooi!
Hier wordt ik stil van...

Berthi zei

Wat moet ik nog toevoegen........... Ik heb er geen woorden voor.......zo mooi!!!!!
Je dochter mag wel heel trots op je zijn! Dé dag kan al niet meer stuk!!!

basje winkel zei

wanneer geef je je op voor de meest getalenteerde handwerkster~? het is geweldig en dat je het zo snel kunt doen. respect respect

anneke zei

dat is een heel mooi project en een heel mooie techniek. je komt het niet veel tegen.
wat blijft het toch verleidelijk al die dingen uit te proberen.
heeel geslaagd, je dochter zal blij zjin met zo'n moeder!
groetjes

Liesje zei

Dochter is altijd blij met moeder, en trots op ook! Daar hoeft moeder niet zo voor te zweten...maar het is wel heeeeeeel lief! En mooi! :D

Janny zei

Ik ben het helemaal eens met Basje Winkel, prááááchtig.