maandag 9 januari 2006

de maandagmorgenwas

Op Berthi's weblog stond vandaag een foto van een mevrouw in Spakenburgse  dracht die - onder toeziend oog van twee kleine meisjes-  druk bezig was met het op hangen van de was aan een waslijntje voor het huis. Berthi vroeg zich af waar in Nederland dit beeld nog realiteit is. Ik kan me voorstellen dat dit in sommige buurten van Spakenburg nog steeds voorkomt. Er zijn daar nog steeds veel vrouwen die in dracht lopen en de was buiten hangen gebeurt zelfs in mijn woonplaats nog hier en daar. Ook in Rouveen kan ik me een dergelijk plaatje in 2006 nog voorstellen.Wie zelf eens op onderzoek uit wil moet beslist eens langs de winkel van de familie Stegeman in Rouveen gaan http://www.stegemanstextiel.nl  Op hun website is een enorme hoeveelheid traditionele stoffen te zien,  prachtige beddentijkjes, schortenstof, bandjes, voor mij onbekende stoffen als katoenen tibé,falegrein en blauw beaverteen ( dat zoeken we op  ) verder zijn er verschillende soorten kant te koop en stiptule en voor wie dan nog niet genoeg heeft gezien is er ook nog een kollektie tweedehands Staphorster kleding. Een paar jaar geleden ben ik  in de winkel van Stegeman geweest en gezien onderstaande foto ben ik daar niet met lege handen vertrokken. Toch ga ik proberen om dit jaar opnieuw een tochtje naar Rouveen op de agenda te zetten, niet alleen om ( nog meer)  lapjes te kopen maar kijken  is al zo verschrikkelijk leuk!

9 opmerkingen:

Berthi zei

Marcella,
Nu moet ik toch eindelijk eens naar Rouveen. De winkel van de familie Stegeman is alleen al de moeite waard. Iemand vertelde mij dat er borden in het dorp staan met een verbod om te fotograferen. Klopt dit? En op zondag moet je er niet naar toe gaan??

Prachtige stofjes!!

In Marken kom ik nog wel eens. Ik heb merklappen, mutsjes, bauwtjes, doopbauwtjes, vernaaide linten van Marken. Ik zal nog wel eens iets van Marken op mijn weblog laten zien.

Marcella, ben jij lid van de Ned.Kostuumvereniging? Dat is ook iets voor jou, als je nog geen lid bent.

marcella zei

de zussen Stegeman had ik een paar maal ontmoet met hun lapjes en in dracht op de Tomatendagen. vandaar dat ik besloot om de winkel ook te bezoeken. Ik denk dat je er beter niet op zondag heen kunt gaan uit respect voor hun manier van zondag beleving. Van borden om niet te fotograferen kan ik me niets herinneren.
Leuk, een log over Marken..
Ik ben geen lid van de kostuumvereniging maar liep afgelopen Dordtse boekenmarkt wel tegen één van de jaarboeken op. Een genoegen om te lezen.
groeten, Marcella

Juul zei

Hoi Marcella,
Heb jij ook zo genoten van hun "striptease"? ;)
Juul :D

marcella zei

dat was wel het laatste wat ik verwacht had...en tot de kousenband toe ;-) erg pikant
marcella

basje winkel zei

beverteen is een geruwde katoenen stof, vergelijk het met ribfluweel maar dan zonder de ribbesl werd ook in ht westland vroeger gebruikt voor werkkleding

Juul zei

Je kunt echt lachen met die meiden! :D
En wij zijn vaak op de zelfde plek... :D
Groetjes Juul :D

marcella zei

heb ik gemerkt ja ;-)
marcella

maergreet zei

Eeen goed idee, als je oude klederdracht verzamelt is donderdag Meppeldan. In de zomer is tijdens de donderdagen een kinderrommelmarkt. Ik kocht er voor weinig geld Staphorster goed, uit verzamelwoude...Margreet

marcella zei

Bedankt voor de tip,
Als ik ooit die kant op ga is de donderdag dus een aanrader.

marcella