Nuttig en fraai



Nuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

vrijdag 17 mei 2013

Een Huswif voor de welgestelden

Een paar dagen geleden liet ik mijn Huswif aan jullie zien. Een flink boekwerk met als basis antiek Kelsch linnen, huishoudtextiel uit de Elzas. Terwijl ik vrolijk aan mijn boerenbontje werkte kwamen er ook foto's achter de schermen van het Huswif-project van een geheel andere aard. Verfijnd en fragiel, zwart met een vleugje goud. Dit moois was het Huswif in de maak van Hilda, een mij niet onbekende mede-cursist uit de lessen van Margreet Beemsterboer. Hilda liet zich inspireren door de workshop 'Crewel Redwork in de 16e en 17e eeuw'. Ook dit is een workshop van Margreet. Dit arbeidsintensieve en fijne borduurwerk was in die tijd alleen beschikbaar voor de welgestelden. Hier zie je hoe prachtig het boek van Hilda begint: Wat ik zo leuk vind aan het huswif project is, dat vrijwel iedereen, de een in meerdere mate dan de ander, gaandeweg het patroon loslaat en volgens het gegeven concept naar eigen inzicht aan de slag gaat. Voor Hilda was het uitgangspunt de workshop Crewel Redwork uit de 16e en 17e eeuw en zij past dat onderwerp prachtig en consequent toe door het gehele Huswif heen. Bladzijde twee, weer zo'n juweeltje met leuke details en fijne steekjes. Het derde blad met details uit het patroon van de voorpagina. Het kleine mandje in raised work is ook zelfgemaakt en een praktische toepassing in het Huswif; het biedt plaats aan veiligheidsspeldjes. Het mapje voor de garens; wie zei er trouwens dat macramé zóóó jaren zestig was ? Kijk maar eens op dit detail hoe verfijnd Macramé kan zijn: Jullie begrijpen wel dat ik flink onder de indruk ben van Hilda's Huswif, ik vind het schitterend! Zowel de knoopjes als de knoopsgaten zijn zelfgemaakt. Het kleine koperen sjabloon met Hilda's initialen maakt de pagina àf! Het zakje met de rits, gevolgd door het mapje met de spreuken. Natuurlijk is het geweldig om lessen te volgen en het geleerde toe te passen in het project wat bij zo'n workshop of les hoort. Maar hoe fantastisch kan het zijn als je datgene wat je in al die lessen aan kennis en kunde hebt opgedaan, zelf toe kunt passen in iets eigens, iets wat zo helemaal van jezelf is? Hilda is daar in ieder geval uitstekend in geslaagd! Chapeau van begin tot eind! Hilda denkt nu na over de sluiting van haar Huswif. Haar boek is wat dat betreft nog niet gesloten. Voor jullie een prachtige foto-reportage van dit bijzondere Huswif ( dank Margreet voor de foto's) en ik ga proberen mijn zelf opgelegde deadline te halen: binnen twee weken mijn Oud goed quilt af.... Hilda, heel veel dank dat ik jouw mooie Huswif hier mag laten zien. fijn weekend allemaal!

16 opmerkingen:

GRANNY'S HOUSE zei

Ik ben er stil van, wat ontzettend mooi!!!

Groetjes Ines

Jeanny zei

Schitterend!

Ada zei

Daar is maar één woord voor ....prachtig !!!

Noor zei

zo mooi en fijntjes gemaakt....prachtig!

Corina zei

Heel anders weer, en prachtig gemaakt en verzonnen. Geweldig mooi!

Marloes zei

Wat mooi is dit weer prachtig

Gr. Marloes

Irene zei

Wat leuk om te zien, hoe persoonlijk je het patroon kunt uitwerken! Wate een juweeltje.

Evelyne zei

Wat prachtig.
leuk dat iedereen er een eigen draai aan geeft!

Lieve groetjes, Evelyne

marijna zei

Wouwww, wat mooi.....

Anoniem zei

Nog zo'n mooi exemplaar.
Pracktig mijn komplimenten
Groetjes Ria

Chris zei

Deze is ook ontzettend mooi! Met een persoonlijke draai. Mooie duidelijke foto's ook. En je hebt het ook zo leuk geschreven Marcella.
Succes met het voltooien van je Oud goed en natuurlijk een heel fijn en gezellig weekend.

Anny zei

S*C*H*I*T*T*E*R*E*N*D!

Guusje, zei

Prachtig is deze. Ik moet nog aan de mijne beginne en krijg steeds meer zin als ik dit zie.

Gerard zei

Ik heb mijn lof al gegeven op de website van het Huswif, maar hier mag dat niet ontbreken. Ik vind het schitterend! Ik ben weg van het mandje waar de veiligheidspelden in zitten. Kunstig! Inderdaad een tweede juweeltje!

marcella zei

Leuk voor Hilda dat je hier ook even reageert, Gerard! Als kleine dank zit er iets in je mailbox ;)

Annemieke zei

Deze huswif is ook erg mooi, bijzonder hoor!
Groetjes
Annemieke