Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zaterdag 15 januari 2011

Blanche de Valck

Op dit moment is de prachtige grote merklap van Blanche de Valck weer favoriet. Ik weet dat Hilly zich klaar maakt voor de stopjes en daarom heb ik ook een beetje haast gemaakt om er een kleine uitleg bij te kunnen geven.
De eerste stopjes zijn inmiddels gemaakt. Daarvoor heb ik eerst de maat bepaald van de breedte van de lap. Het patroon van Blanche is niet in zijn totaliteit uitgeschreven maar in losse alfabetten en randjes die je zelf de goed plek moet geven. Soms is het een beetje schipperen met de gegeven informatie maar uiteindelijk hoeft mijn Blanche geen op het draadje exacte kopie van het origineel te zijn.
Het laatste alfabet is het breedst vertelde het patroon en nadat ik dat gemaakt had, heb ik op enige afstand van de "z" een hulpdraadje naar boven geregen om de plaats van de rechterrand te bepalen. Daarna borduurde ik de rechterrand van boven naar beneden tot ongeveer de plaats van het laatste alfabet.
Daarna kwam er een rand tussen dat alfabet en de stopjes, het aantal draadjes tussen beiden staat aangegeven op het patroon en toen kon ik aan de stopjes beginnen.
De plaats waar het eerste stopje ongeveer zou moeten beginnen is te bepalen aan de hand van de foto bij het patroon. Bij mij kwam dat uit op 1,2 cm van de binnenzijde van de linkerrand. Daarna heb ik vanaf dat punt de afstand gemeten tot aan de binnenzijde van de rechterrand en deelde die afstand door twaalf. (er zijn immers twaalf stopjes per rij)
Vervolgens heb ik die afstand twaalf keer uitgezet met een speld over de breedte van de lap en daarna heb ik bij elke speld een draadje geregen van boven naar beneden.
Zorg er voor dat je een garen neemt dat geen kleur of vezeltjes achterlaat in de stof. De draadjes heb ik direct zo lang geregen dat ik straks de stopjes van de tweede rij op precies dezelfde plekken kan beginnen.
Als een stopje klaar is rijg ik een draadje langs de boven en onderzijde van het stopje naar de plek waar het volgende stopje moet komen. Zo zijn alle stopjes op gelijke hoogte in de rij geplaatst.
De stopjes moeten ook nog verlengd worden; op het patroon staat slechts een deel van de stop aangegeven, wel in de juiste breedte maar in de hoogte moet het patroon eerst verlengd worden. Het is niet moeilijk als je er eenmaal aan gewend bent.
Als er vragen zijn onder de Blanche-borduursters hoor ik het wel. Het kan via de reacties, via het mail formulier onderaan het blog of privé. In dat laatste geval moet je wel over mijn e-mailadres beschikken ;)

Geen opmerkingen: