zaterdag 7 augustus 2010

Ik heb al een boek...

Ooit, toen verkopers nog aan de deur kwamen om hun Dingen te slijten belde een boekverkoper van een van Nederlands grootste boekenclubs bij ons aan. Mijn lief deed open en ik hoorde hem vriendelijk doch beslist zeggen: "Ik heb al een boek". Er werden geen zaken gedaan die dag ;)
Op onze vakantie in  de Haute Savoie in juli heb ik een flinke tijd doorgebracht in de plaatselijke boekhandel die altijd zeer goed gesorteerd is in handwerkboeken. Een flink aantal stond thuis al in mijn kast maar er waren ook veel nieuwe uitgaven die ik graag wilde bekijken.
Een boek trok onmiddellijk mijn aandacht: 

ik begon te bladeren
 
mijn enthousiasme
 
groeide met 
 
de minuut, totdat ik dit
 
tegenkwam, spelende poesjes, die had ik al meer gezien, thuis in mijn eigen boekenkast ;)
Ik suste mezelf dat het heus heel goed mogelijk was dat ik die poesjes eerder was tegengekomen, het was immers een oud, ingekleurd patroontje en die kom je nu eenmaal regelmatig tegen in één of ander boek.
Ik bladerde verder, toch enigszins gealarmeerd en zag deze twee merklapjes, in hetzelfde jaar gemaakt en mogelijk door twee klasgenootjes 
 
Ik besloot het boek niet te kopen, maar het kostte wel moeite.
Bij thuiskomst bleek het boek inderdaad in mijn boekenkast te staan. Dit gebeurt jullie toch ook wel eens? eerlijk zeggen!
Ik vond overigens nog een mooi boek van dezelfde uitgever, weer  zo'n heerlijk kijk- en inspiratieboek met  een heleboel patroontjes en zelfs een paar recepten uit de Elzasische keuken. Dit boek gaat over de Elzas, het handwerk in het bijzonder maar er is ook aandacht voor het andere "handwerk" zoals het aardewerk, het houtsnijwerk en de prachtig beschilderde kisten en dozen.
 
Ook hier prachtige plaatjes, veel te zien en te lezen
 
inspirerend  handwerk 
Ik heb wel wat met de Elzas, mijn grootvader is er geboren. Tot mijn verrassing zag ik in het boek  een foto van het servies waarin ik in mijn jeugd van at als we bij opa en oma waren.
 
Alle bordjes hadden een verschillende afbeelding in het midden. Dat betekende snel je bordje leegeten tot je bij het plaatje aan kwam ;) 

Abécédaires au Point de Croix de la toile à la Page,  Corinne Chambras-Gangloff. Arte Libris, ISBN 978-2-914856-59-1
Broderies au Point de Croix et Traditions, Fabienne Bassang, Arte Libris, ISBN 978-2-914856-68-3

Geen opmerkingen: