woensdag 28 juli 2010

Blanche de Valck, geschiedenis


Ik had jullie nog een vervolg op mijn logje over Blanche de Valck beloofd. In het vorige logje over Blanche liet ik de lap van Hilly zien die al een heel eind op weg is met de randjes en alfabetten.
De originele lap is in bezit van Trijnie met wie ik de tentoonstelling 'Aan de Rol' dit voorjaar organiseerde. Zij kocht de lap en leende hem vervolgens begin 2009 uit aan de Antwerpse borduur-vereniging  het Vingerhoedskruid
Men vond de lap zo mooi en zo bijzonder dat aan Trijnie gevraagd werd of de lap op patroon gezet mocht worden en zo werd menig borduurhart op die tentoonstelling verblijd met de aanschaf van een patroon. In die tijd kocht ik mijn exemplaar.
Toen wij afgelopen winter bezig waren om de oude stukken uit te zoeken voor de tentoonstelling in De Lier vroeg ik Trijnie of we de lap van Blanche ook daar mochten tentoonstellen. Weer werd Blanche een enorm succes en van diverse kanten bereikte mij de vraag of het patroon nog leverbaar was. Ik mocht de laatste vijf, zes patronen kopen en die was ik binnen heel korte tijd al weer kwijt.
Wie nu nog graag een patroon van deze lap zou willen hebben moet ik dus helaas teleurstellen, de patronen zijn op en worden voor zover ik begrepen heb niet meer bij gemaakt.
Het origineel is geborduurd rond 1893 door Blanche de Valck au convent des Soeurs de Sacré-Coeur de Jesus in Antwerpen. De lap is van linnen met 22 weefseldraden in de breedte en 26 draden in de hoogte, linnen waar ik zo snel niet aan kan komen.
Om het origineel zoveel mogelijk te benaderen borduur ik op een 22 draads  evenweave  linnen waardoor mijn lap straks wat langer uit zal vallen en de patronen  zullen ook stuk voor stuk iets hoger uitvallen dan die van het origineel.
De buitenmaten van de lap zijn 56,5 cm breed - 68 cm hoog, alle vier de zomen hebben een verschillende open naad. Er zijn zeven verschillende randen en veertien alfabetten op het patroon. Daarna volgen twee rijen van elk twaalf stopjes. Onderaan de lap bevinden zich nog twee identieke bloemenslingers met de initialen HR en EP gevolgd door een Cartouche met het jaartal 1893
Het moet een enorm werkstuk geweest zijn waar Blanche in haar vroege jeugd aan begonnen is. Op zulk fijn linnen werkt het niet gemakkelijk. Ik ga er dan ook de tijd voor nemen en zal met enige regelmaat een paar uurtjes aan de lap verder borduren. Echt spannend is het niet maar het is wel erg leuk om zo'n enorme lap langzaam te zien groeien.
 
Ik heb een net iets andere manier van werken dan Hilly; ik werk de bovenrand tegelijk op met alfabet nummer een en ook de linker zijrand laat ik in stukjes meelopen met de rest van de rijen. Ook ben ik van plan om de open zomen stukje bij beetje mee te borduren om straks geen "meters" van het zelfde te hoeven maken.
Ook dat is een leuk onderdeel van onze expeditie, kijken hoe de anderen "het doen".
In uitvergrote toestand ziet mijn lap er nu zo uit: 
 en de totale "Blanche" wordt straks zo:
 
Hilly, Mienke, Dijn en ik hebben dus nog een heleboel steekjes te maken ;)
Na mijn vakantie heb ik nog niets verder geborduurd aan Blanche, wel ben ik wat verder gegaan met mijn vakantie projectje waarvan hieronder een klein glimpje te zien is 
Nieuwsgierig ? kom gewoon nog eens terug dan zie je wat het geworden is ;) 

Geen opmerkingen: