Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

dinsdag 24 augustus 2010

Onaffe zakdoekjes


Het is al weer een tijdje geleden sinds ik over zakdoekjes schreef.  Sinds een paar  jaar richt  mijn verzamelwoede zich ook op zakdoekjes. Aanvankelijk om goed naar de techniekjes te kunnen kijken, later kwam daar Hankies4all bij, met iedere twee maanden een nieuwe aflevering om zelf aan de slag te gaan. 
Sinds die tijd speur ik met nog meer ijver de kraampjes langs als ik ergens te vlooi ben en soms, héél soms zoek ik een dure uit bij Sanny
Op die manier heb ik al een aardige collectie bij elkaar weten te sprokkelen. Soms krijg ik ook zakdoekjes die niet af zijn. Een goede handwerkster die met een mooi doekje bezig was en dat om welke reden dan ook nooit heeft afgemaakt laat uiteindelijk een half werkstukje na. Te mooi om weg te gooien en daarom bleef het vermoedelijk bewaard.
 
Van Trijnie kreeg ik deze toen ik mijn eerste monogrammetjes probeerde te maken. "Kijk er maar eens goed naar en misschien kun je hem zelfs wel afmaken". Met deze opdracht ging het zakdoekje mee naar huis en zo nu en dan neem ik het in handen en geniet van de fijne lettertjes en het prachtige schulpje. 
Er moet nog een hoop aan gebeuren, kijk maar...
Bij de opening van de tentoonstelling 'Aan de Rol' hield Sanny de Zoete een toespraak en bij die gelegenheid gaf zij mij  een paar opdrachtjes in de vorm van nog niet afgemaakte zaken. Een daarvan was dit zakdoekje:
Bij deze is de rand voor een groot deel geborduurd met een fijn naaldkantje. Het is leuk om eens te proberen of ik dat net zo netjes kan als de maakster van dit zakdoekje. Deze heeft (nog) geen monogram maar met zo'n fraaie letter en een kroontje kan dat geen groot probleem meer zijn.
 
Het zakdoekje heeft ook een mooi opengewerkt patroontje langs de rand.
Op een heel andere manier niet af  is onderstaande Siamese tweeling 
 Twee herenzakdoeken, zo van de rol geknipt. Het materiaal is linnen batist. Een in Frankrijk wonende vriendin kocht een rol van twaalf en stuurde mij dit  tweetal.  Ze komen uit Cholet waar in het verleden een zakdoeken industrie gevestigd was. Ik zou er een mooi zoompje aan kunnen maken en misschien wel een monogrammetje. Aan de andere kant vind ik dat ook een beetje zonde nog, dan moet ik ze losknippen en wassen. Dat laatste vind ik ook een beetje jammer omdat de pap uit de fabriek er nog in zit.
Helaas voor ons zakdoekjesverzamelaars is Hankies4all  afgelopen voorjaar  gestopt met de tweemaandelijkse afleveringen maar ik heb goed nieuws! 
Handwerken zonder Grenzen komt in het najaar met een nieuwe website en daar.....
...zul je zo nu en dan een nieuw Hankje tegenkomen.

Geen opmerkingen: