Nuttig en fraai



Nuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

maandag 31 mei 2010

Vlijt Gedijt

Een tijdje geleden kreeg ik een e-mail van een mevrouw hier in de buurt. Ze was aan het opruimen en had een aantal handwerkboekjes van haar moeder. Was dat wat voor mij?
We maakten een afspraak en ik ging bij haar langs. Tot mijn grote verrassing waren er niet alleen een aantal oude handwerkboekjes aan mijn collectie toe te voegen maar ook een paar lapjes en wat handwerkgereedschap.
Eenmaal thuis bekeek ik "de buit" wat beter en zag een prachtig gemaakt schoollapje in open naaiwerk en een oefenlapje in smockwerk.
Op het lapje zie je een oud naaldenkokertje en een aantal gereedschapjes in been. Ook die hoorden erbij.
Het lapje is gemerkt KK.
hier zie je KK ondersteboven:) ook de open randjes zijn erg mooi uitgevoerd
Ook met het lapje in smockwerk was ik erg blij, ik had nog geen gesmockt werkstukje in 'de collectie'.
Dit alles was nog voor mijn vakantie in Parijs. Toen ik eenmaal thuis was, kreeg ik nogmaals een mailtje van de gulle gever: er waren nog wat oude tijdschriften gevonden.
Opnieuw ging ik op pad. Bij het begroeten kwam ik nog even terug op de beide lapjes. Ik vertelde de geefster dat haar moeder zulk mooi werk had gemaakt op school. Ze knikte instemmend en liet me een stapeltje tijdschriften en ander papier zien.
Het bleek dat zowel het diploma van de lagere school als dat van de naaischool waar mogelijk de beide lapjes gemaakt zijn ook daarbij waren.
Het bleek dat ik niet de enige was die vond dat Krijntje (want zo heette de maakster van de lapjes) goed haar best had gedaan.
Het getuigschrift van de lagere school is prachtig,
ook al heeft het de tand des tijds niet helemaal goed doorstaan.
Prachtig, waar vind je tegenwoordig nog zo iets?
We lezen dat Krijntje zich daar heeft onderscheiden door Vlijt, Gedrag en Vorderingen.
Het gedichtje helemaal onderaan luidt:

Het lezen voedt een schoon verstand
Waaraan niet licht iets goeds ontglipt;
het spreken maakt het bijdehand,
het schrijven net en stipt.

Bij de getuigschriften kreeg ik ook nog een boekje dat vermoedelijk op de naaiopleiding gebruikt is:
Met al deze papieren bijlagen is het lapje van Krijntje op een mooie manier gedocumenteerd. We weten nu wanneer ze naar school ging en waar. Ik ben heel blij dat ik dit aan mijn verzamelingetje mag toevoegen.

23 Reacties

Geen opmerkingen: