Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 9 mei 2010

Terug uit Parijs, II

Het vorige logje over Parijs eindigde ik bij een prachtig chateau en de woorden "maar daarover een andere keer meer".

Wie er ooit geweest is herkende ogenblikkelijk het Musee de Toile de Jouy, gelegen in Jouy en Josas, een buitenstadje van Parijs. Het was een flinke reis ernaar toe met eerst een aantal Métro’s en daarna de trein, maar uiteindelijk kwamen we op bestemming. Wat een rust na het drukke leven in de Franse hoofdstad.
Het was een heerlijke wandeling er naar toe toen we uit het treintje stapten. Onderweg kwamen we een winkel tegen waar de bedrukte stoffen – waar Oberkampf rond 1760 zo’n enorm succes mee had – verkocht werden.

Het was een klein winkeltje maar het lag vol met stalenboeken en rollen stof. Leuk om er eens rond te kijken maar ik heb er niets gekocht. Het stofje wat ik graag wilde hebben kostte maar liefst € 107 per meter

Het museum was een belevenis. Ook voor manlief die met plezier het verhaal over het drukproces volgde.
Ook was er een museumwinkel met van allerlei op het gebied van Toile de Jouy spulletjes. Geen stofjes aan de meter en ook niet die éne...helaas ;)

Wel kocht ik de zeer uitgebreide tentoonstellingsgids (zie foto hierboven) en daar stond het motief van de stof die ik zo graag wilde hebben in afgedrukt:

Een lap waarop de geschiedenis van de bedrukte stoffen zoals dat in vroeger tijden bij Oberkampf geschiedde is afgebeeld.
Normaliter is de stof bedrukt met rood op wit. Hier is de totale stof als achtergrond gebruikt en sommige onderdelen zijn in rood naar voren geschoven. Zo kun je goed zien wat elk van de tekeningen voorstelt.
Helemaal boven in beeld zie je in het midden een man met een klein jongetje: dat is Christophe Philippe Oberkampf die met zijn zoontje Emile een rondgang langs het bedrijf maakt.

Later in de week kocht ik een andere Toile de Jouy lap bij een van de vele stoffenwinkeltjes op Montmartre:

Anderhalve meter, dubbelbreed voor nog geen € 15. Een leuke lap vol tafereeltjes met spelende kinderen omlijst door bloemenranken.

13 Reacties

Geen opmerkingen: