zondag 9 mei 2010

Terug uit Parijs, II

Het vorige logje over Parijs eindigde ik bij een prachtig chateau en de woorden "maar daarover een andere keer meer".

Wie er ooit geweest is herkende ogenblikkelijk het Musee de Toile de Jouy, gelegen in Jouy en Josas, een buitenstadje van Parijs. Het was een flinke reis ernaar toe met eerst een aantal Métro’s en daarna de trein, maar uiteindelijk kwamen we op bestemming. Wat een rust na het drukke leven in de Franse hoofdstad.
Het was een heerlijke wandeling er naar toe toen we uit het treintje stapten. Onderweg kwamen we een winkel tegen waar de bedrukte stoffen – waar Oberkampf rond 1760 zo’n enorm succes mee had – verkocht werden.

Het was een klein winkeltje maar het lag vol met stalenboeken en rollen stof. Leuk om er eens rond te kijken maar ik heb er niets gekocht. Het stofje wat ik graag wilde hebben kostte maar liefst € 107 per meter

Het museum was een belevenis. Ook voor manlief die met plezier het verhaal over het drukproces volgde.
Ook was er een museumwinkel met van allerlei op het gebied van Toile de Jouy spulletjes. Geen stofjes aan de meter en ook niet die éne...helaas ;)

Wel kocht ik de zeer uitgebreide tentoonstellingsgids (zie foto hierboven) en daar stond het motief van de stof die ik zo graag wilde hebben in afgedrukt:

Een lap waarop de geschiedenis van de bedrukte stoffen zoals dat in vroeger tijden bij Oberkampf geschiedde is afgebeeld.
Normaliter is de stof bedrukt met rood op wit. Hier is de totale stof als achtergrond gebruikt en sommige onderdelen zijn in rood naar voren geschoven. Zo kun je goed zien wat elk van de tekeningen voorstelt.
Helemaal boven in beeld zie je in het midden een man met een klein jongetje: dat is Christophe Philippe Oberkampf die met zijn zoontje Emile een rondgang langs het bedrijf maakt.

Later in de week kocht ik een andere Toile de Jouy lap bij een van de vele stoffenwinkeltjes op Montmartre:

Anderhalve meter, dubbelbreed voor nog geen € 15. Een leuke lap vol tafereeltjes met spelende kinderen omlijst door bloemenranken.

13 Reacties

1 opmerking:

Truus zei

Jammer dat die stof zo duur was,want het is mooi met de geschiedenis van deze stof erop.
Maar de andere is ook mooi en wel een stuk goedkoper! Heb je er nog iets mee gedaan?
groetjes, Truus uit Drenthe