Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

vrijdag 15 februari 2008

Het lapje van Sophietje

Eindelijk kan ik het lapje waar ik maandenlang aan geprutst heb en wat ik hier op een klein

stukje na zorgvuldig verborgen heb gehouden laten zien. Nog niet alles, want door de hectiek van maandag zijn niet alle fotootjes zo gelukt zoals ik wil.

Het quiltje hangt inmiddels in Sophie’s kamertje en is een soort merklap in lapjeswerk. "Alles" wat je op de gemiddelde merklap tegenkomt is er op te zien: van de diverse motieven tot een geborduurd alfabet en natuurlijk ontbreken ook de cijfers niet. Maandag kort na het blije nieuws ben ik snel begonnen met het borduren van de namen en op een ander lapje de preciese geboortedatum. Het viel nog niet mee om dat tussen de vele telefoongesprekjes in te doen. Omdat wij zondag al het idee hadden dat de bevalling op komst was, had ik vast een klein beginnetje gemaakt met 1...februari. Zodoende hoefde ik daar dus alleen nog maar een cijfer 1 aan toe te voegen om ook dat stukje klaar te hebben.

Alle motieven heb ik eerst op aparte lapjes samengesteld. Toen ik zo alle "eilandjes" klaar had ben ik ze gaan rangschikken, vastnaaien met kleine steekjes en pas daarna ben ik ze gaan versieren met knoopjes en geborduurde steekjes.

In het midden van het lapje staat een boom

met aan de voet van de stam een klein picknickmandje, een van de vele charms die ik in de loop der tijd heb verzameld. In de boom hangen dik gevulde appeltjes van stof. Binnenkort gaan we een klein fruitboompje planten voor Sophie net zoals we indertijd voor Elise hebben gedaan. De 8 van 2008 heb ik er pas na 1 januari op durven naaien. Ik heb het op een klein lapje van de gele stof gedaan waarop ook de naam en de datum zijn geborduurd. Rondom de boom een peer, een citroen, een perzik en een appel. De appel wordt bewoond door rupsje nooitgenoeg. De vogeltjes rechts en links lijken wel nichtjes van de krullevaar, de vleugeltjes zijn dubbelgestikte hartjes. Rondom de boom is een alfabet in rode steelsteekjes met onderaan de cijfers.

Links onder de boom is het lapje met de naam Sophie Elisabeth, opgebouwd uit een aantal verschillende lapjes die met siersteekjes op elkaar zijn geborduurd. Erboven zie je drie hartjes die ik met dit apparaatje heb gemaakt en ook rechts naast het naambordje zijn hartjes te vinden,dat zijn de hartjes die je bovenaan dit logje ziet.

helemaal rechtsonder staat een huisje;

de groene ondergrond is een lapje stof met erwtjes motief, maar daarover later meer. Het huisje heeft een bloementuintje in borduursteekjes en op de hoek staat oma al te wachten op de komst van haar kleinkind. Ook "oma" is een knoopje uit mijn rijk gevulde knopendoos.

13 Reacties

Geen opmerkingen: