Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

woensdag 20 februari 2008

Een stukje en het gehele lapje, IV

Nog een symbool van de merklap hadden jullie tegoed en dat is

een boot, niet het slagschip wat je doorgaans op merklappen aantreft maar een klein beginnersbootje, zo eentje waar Elise zelf toen ze een jaar of zes was in leerde zeilen. Met nog maar net haar twee zwemdiploma’s op zak mocht de kleine Liesje bij haar oom op zeilles in een Optimist.

Het Oranjezonnetje staat hoog aan de hemel dus het belooft een mooie dag te worden. Het zeiltje van Sophie's bootje wappert terwijl de ooievaar langs vliegt om een nieuw vrachtje op te halen. Ik hoop dat Sophietje een mooie reis in het leven mag maken in de MPL 78.

Het schip wordt gezien als symbool voor de (behouden) vaart en met name in de middeleeuwen was het ook het symbool van de hoop. In merklappen wordt het veelal gebruikt als huwelijksmotief en worden ook vaak de kinderen naast de ouders op de boot afgebeeld.

Dit zijn alle afzonderlijke lapjes en motieven. Inmiddels heb ik van Elise een nieuwe foto van het totale wandkleedje gekregen dus hier is ie dan eindelijk…

Het patroon voor dit wandkleedje komt oorspronkelijk uit een Libelle van 1998. Een paar jaar geleden maakte een vriendin uit mijn quiltgroep dit voor haar eerste kleinkind. Inmiddels is zij nu bezig aan een nieuwe variatie voor haar tweede kleinkindje dat over een paar maanden geboren wordt en dit tweede kleedje wordt echt verrassend anders.

In de tussenliggende tijd is het `bij ons` een hele rage geworden en start de ene groep na de ander bij een van de (lesgevende) quiltsters om met veel plezier en vooral creativiteit aan dit wandkleedje te werken. Al met al inspireert het enorm om te kijken welke lapjes, kantjes, bandjes, knoopjes en frutsels er door de anderen gebruikt worden en ook om te zien welke `creatieve grapjes` er in ieders quilt verschijnen. Hoeveel plezier we daarmee met elkaar hebben is wel duidelijk denk ik.

Het oorspronkelijke quiltje was (plat) geappliceerd en met de machine geborduurd. Gaandeweg zijn we steeds meer de 3D kant opgegaan met los zittende onderdelen en vooral veel knoopjes en lint en kantjes.

en dan op verzoek nog een plaatje van dit pláátje

28 Reacties

Geen opmerkingen: