Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

vrijdag 2 februari 2007

Huiswerk

Gisteren de eerste merklap-beginnetjes bij de borduurgroep  mogen bewonderen. Wat was dat leuk!
Ik had mijn fototoestel meegenomen maar helaas vertoonde dat kuren. Ik zal  dus moeten proberen met woorden een beeld te geven waar men zo al mee bezig is.
Het enthousiasme waarmee degenen die mee doen zich op het project storten is verschrikkelijk leuk om te zien. Het eerste onderwerpje was "huis" en na een kort verhaaltje kwamen de lappen op tafel.  Er waren heel wat ontwerpjes zelf getekend,  sommige van het eigen huis, maar ook had iemand het huis waar ze geboren was in kruissteekjes vertaald. Anderen hielden een speurtocht  in boeken en patronen om nou net dat ene huis te vinden wat aansprak.
Een van de borduursters  was een paar jaar geleden aan een merklap begonnen en gebruikt nu die merklap om verder te gaan. Ze heeft indertijd  twee motieven geborduurd die toevallig ook in ons lijstje voorkomen. Zij loopt nu twee onderwerpen voor. Iemand had patronen op schaal uitgeknipt zodat ze die op de lap kon leggen en er mee kon schuiven om het mooiste resultaat te krijgen.  Wat handig!  Zij heeft  dus eigenlijk  het hele patroon al klaar en in haar hoofd en kan nu gewoon doorborduren. Dat laatste heeft ze dan ook gedaan want op haar lap was al veel meer dan alleen een huisje te vinden.
Anderen zoeken per keer een passend patroontje bij de rest van de lap.
Ook zullen een aantal mensen  hier en daar de onderwerpen combineren tot een patroontje. Ook dat kan.
Er was een enorme variatie in kleuren bij elkaar gezocht . Ook hierbij was het leuk te zien hoe ieder daar mee omgaat en ook haar eigen kleuren sfeer probeert uit te drukken.  Een van de borduursters had een ansichtkaart die ze gebruikt als kleurenschema voor haar merklap. Zelfs het linnen -een mooi oud blauw paste bij de ondergrondkleur van haar kaart. Een ander gebruikte de DMC kleurenkaart om de kleuren en tinten bij elkaar te zoeken. Nog een ander laat zich inspireren door wat ze op haar schilderlessen leert; ieder heeft zo haar eigen invalshoek en dat  inspireert enorm!
Ook het formaat en de afkadering daarvan was zeer divers. De een was bezig om eerst een keurig open zoompje te maken alvorens de motieven  te borduren, de ander was al bezig met het borduren van de rand. Iemand had toevallig een lijst past het formaat daaraan aan, haar rand was inmiddels helemaal geborduurd maar er waren ook lappen die men bij nader inzien misschien te groot vond, of juist te klein. Er werd druk gepraat, overlegd en veel gelachen.
Het komt wel goed met dit project
volgende keer hoop ik op meer foto's, voor nu  alleen mijn huisje met een klein stukje van de rand


volgende keer hoop ik op meer foto's als we een molen erbij hebben geborduurd.

18 opmerkingen:

marian'ne m zei

Leuk verslag. Jammer van de foto's, maar die houden we te goed zullen we maar zeggen.
Ook nu zie je alweer hoe verschillend iedereen het invult of er mee bezig is, leuk is dat toch.

Jouw huisje (eigen ?)is mooi, en wat een mooie uitgebreide (veel werk) rand in mooie kleuren. Welk linnen en garen gebruik je, ziet er fijntjes uit !!
Op naar de molen :-).

Annita zei

Wat een leuk huisje. Het is jammer van het fototoestel. Lijkt me gezellig om zo samen aan merklappen te werken. Houden jullie een (internet) tentoonstelling als alle lappen af zijn?

Marianne zei

Mooi begin! Het is wel erg stimulerend om dat met een groep te doen. En dat lachen is natuurlijk nooit weg!

Berthi zei

Met een groep iets ondernemen werkt enorm stimulerend en het is nog eens erg gezellig.
Zo te lezen is er al een geweldig goed begin gemaakt door iedereen.
De rest komt "vanzelf".

lieke zei

Wat leuk om te horen hoe verschillend iedereen toch is. Mooi huisje heb je gemaakt en de rand vind ik ook heel mooi worden.

Marion zei

Ohw wat een mooie rand :D Ook je huisje hoor! Ik ben benieuwd naar het volgende deel, de molen.
Dit gaat vast een mooie lap worden.

Wilma zei

Heel erg mooi huisje!! Lijkt mij erg fijntjes waar je op borduurd!! Mooi. Ben benieuwd hoe het allemaal verder gaat!
:o)

marcella zei

foto's houden jullie tegoed!
ik borduur op 16 dr linnen van K&V met DMC, 1dr.
Het randje komt uit een Frans boek met antieke samplers.

Mary zei

ontzettend leuk zo'n project !! en wat een mooi huisje. wat is het tweede onderwerp ?

anneke zei

zelfs het lezen erover is al inspirerend. jouw huisje ziet er ook al 'levensecht' uit. heerlijk zo'n groep.

groetjes

annette-h zei

Het ziet er erg leuk en veelbelovend uit. Klinkt spannend allemaal. Ik ben ook erg benieuwd naar alle resultaten.

marcella zei

mary, het tweede onderwerp is een molen.

Mary zei

lekker Hollandse onderwerpen dus !!

ria zei

Het wordt vast een mooie merklap, ben ook begonnen om een persoolijke merklap te ontwerpen, vindt het zo'n leuk idee.

marcella zei

Leuk, Ria, misschien heb je wat aan onze zoektocht. Ga jij ook met een huis beginnen?

ria zei

Heb al verschillende motiefjes en ik wil mijn eigen huis gaan borduren, maar eerst nog even tekenen, dat word nog een hele klus.

Paulie zei

Ik Vindt het een heel leuk idee. Ik zal wel iets gemist hebben hoor maar komen de mensen allemaal uit jouw woonplaats of heb je ze via merkwaardig of zoiets. Het werkt vast erg stimulerend en nu heb ik er nog een weblog bij om te lezen Ga maar door, wij genieten er ook hel erg van.

marcella zei

Paulie, ons groepje bestaat uit mensen die elkaar al jaren kennen, er zijn veel quiltsters bij en de meesten zien elkaar regelmatig op de Haagse bee. Een aantal zijn lid van merkwaardig. We zijn ooit begonnen met een workshop bij Joke Visser en besloten daarna om niet verder te gaan met een cursus in Breda maar zelf thuis als groep aan de slag te gaan. Dat blijkt prima te gaan want het is een creatief clubje zo bij elkaar en er wordt héél hard gewerkt ;)