woensdag 31 januari 2007

Harten

Zaterdag liet Bertie het al op haar logje zien: er is een nieuw boek uit van uitgeverij Waanders i.s.m. het N.O.M. . Bertie was er zelf nogal enthousiast over en met de mooie foto's op  haar logje in gedachten besloot ik het boek te bestellen. Vandaag kon ik het ophalen bij de plaatselijke boekhandel.
Het is een klein formaat boekje met ruim 400 pagina's over de Nederlandse streekdracht. Overzichtelijk ingedeeld in zeven hoofdstukken komen aan de hand van bijna 400 afbeeldingen  historische foto's, tekeningen, schilderijen, kledingstukken en sieraden uit de collectie van het openluchtmuseum aan bod. Iedere bladzijde heeft zijn eigen verhaal met afbeelding. Het gaat over zondagse kleding maar ook over versleten werkkleding en zo'n beetje alles wat daar tussen zit.
Bij het onderwerp: "altijd bezig met kleding" komen niet alleen de voorraad en stoffen aan bod, de nuttige en fraaie handwerken, het wassen en luchten,  maar ook het opbergen en opvouwen, het verstellen en vermaken en zelfs  de mutsenmaakster en mutsen-wasster. En dat is dan nog maar een van de zeven hoofdstukken.
Het boek eindigt met een index op plaatsnaam, een uitgebreide verklarende woordenlijst ( erg handig ) en tot slot een lijst met de geraadpleegde bronnen.
Niet een boek om in een stuk uit te lezen, wel een handzaam naslagwerkje waar je vaak en met plezier in zult kijken.

Nu het thema van 2007 Harten is valt het op hoeveel dit symbool gebruikt werd en wordt. Op de bladzijde links een afbeelding van een gehaakte muts uit Bunschoten-Spakenburg.

11 opmerkingen:

Marianne zei

Het lijkt wel Iers haakwerk zo te zien, maar dat is het vast niet. Wat heb je bij die mutsen er toch prachtige exemplaren bij.

marian'ne m zei

Mooi boek(je), ga ik ook kopen :-)))).

O Nee heb ik al lang !!!

Echt mooi he !!!!!!

Berthi zei

Het is geen leesboek, maar een mooi naslagwerk in een handzaam formaat. Mijn boekhandel had zelfs vier exemplaren in voorraad en voor aan op de tafel liggen, je kon er gewoon niet omheen!!

Overal zie ik harten! Wat een mooi thema toch! Ik ben er zeer verguld mee.

marcella zei

@Berthi, leuk hè dat "jouw" harten ineens overal opduiken. Ik ga er zelf ook vanuit die traditie mee aan de slag en het wordt iets wat ik in mijn souvenir kan gebruiken.

@Marianne, er liggen er nog drie te koop bij Berthi's boekwinkel ;)

@marianne L, zo'n half mutsje zou ik ook wel willen leren haken. Misschien moet ik eens zo'n Spakenburgse mevrouw aanklampen en vragen of ze me dat wil leren.

Marianne zei

Moet je wel snel wezen voor ze uitsterven :-)

basje zei

wat een snelle boekwinkel heb je Marcella.Ik heb het wel besteld mmmaar nog niet ontvangen. Het mutsje is zeker haakwerk,

marian'ne m zei

In het museum in Spakenburg zijn echte oude mutsjes te koop voor 10 euro, kan je het van afkijken/leren. Ook stukjes oude klederdracht stof.

Gerrie v.W.-v.N. zei

Ooit heeft ergens een patroon gestaan van een gehaakt Spakenburgs kapje .
Ik had alle materiaal in huis en was zeker van plan er aan te beginnen .
Het is al zo lang geleden en soms vallen plannen in duigen .
Maar ik ga wel spitten in de boekenkast .Als ik heel goed in mijn geheugen ga graven , daar moet je altijd eerst mee beginnen , dan denk ik dat het patroon in een boekje heeft gestaan over klederdrachten uitgegeven door Ariadne .
Ariadne had een hele leuke serie over klederdrachten en daarna kwam er een boekje uit .
Dat werd later een hele serie met allerlei technieken .

Betty zei

Ik heb het ook besteld, verheug mij er nu al op. Alles wat ik zo'n beetje had op gebied van klederdracht heb ik in een map opgeborgen (uit allerlei tijdschriften van plaatjes tot patronen) die map wordt steeds dikker, heerlijk om in te bladeren.

Marlies zei

Ik heb ook ergens zo'n Spakenburgs mutsje liggen , poe maar waar????????
Gekocht een flink aantal jaren geleden al , ik meen bij een gecombineerde klederdracht en klederdrachtpoppententoonstelling [mooi scrabblewoord he!], heb daar nog een aantal dia's van....ergens ;-0

Marlies

yvonnep zei

Heb het boekje ook besteld... grappig idee, dat in al die boekenkasten :-)