Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

woensdag 14 december 2005

een Roomse Doos

Het is nuttig èn fraai en vooral: het is handwerk, redenen genoeg om er een blogje over te schrijven. Ik heb het over manliefs bezigheden van de afgelopen weken. Een tijdje geleden hebben wij op een veiling in Frankrijk een platenspeeldoos gekocht. De speeldoos heeft kennelijk in een klooster of kerk gestaan want het repertoire bestaat uit 13 platen met, aan de titels te zien,  een onmiskenbaar religieus karakter zoals Procession Dansante d'Echternach, C'est le mois de Marie en Pitié mon Dieu.
De speeldoos werkt op muntinworp...kennelijk was in het klooster de commercie ook al doorgedrongen.
Het mechaniek en de speelkam waren in prima staat, van de houten doos kon dat niet gezegd worden; het fineer was behoorlijk beschadigd, het politoerwerk in zeer slechte staat, het deksel sloot niet optimaal en het slotje en de sleutel ontbraken. De afgelopen weken is manlief dus druk bezig geweest om de speeldoos te restaureren; in de werkplaats van een meubelrestaurateur heeft hij de kneepjes van fineerrestauratie en politoeren geleerd en vandaag kwam de doos na al die weken weer thuis.
Het resultaat is prachtig. Op onderstaande foto's is de speeldoos in oude - en in gerestaureerde staat te zien.

.

6 opmerkingen:

Berthi zei

Heel goed dat je een foto in oude staat hebt gemaakt en daarna een nieuwe foto van het fascinerende resultaat.
Ziet er super uit.
Trouwens, ik had net met iemand over het Roomse leven, maar zodra er geld te verdienen viel was vaak het Roomse vlug verdwenen. Ook in het klooster waren ze niet vies van geld!

Juul zei

Schouderklopje voor DH!!!
Juul :)

basje winkel zei

wat een knap stukje werl alle bewondering prettige dagen basje

Liesje zei

14 december de laatste....het is nu 22 december..wat ben je aan het doen? Ik mis je verhalen en de leuke foto's. kussie liesie

Juul zei

Laat je kerstborduursels en/of boom eens aan ons zien. :D :D :D (om in de sfeer te blijven)
De Kerstgroeten van Juul :) ;) ;)

Marcella zei

Wel Juul, mijn boom staat erop.
kijk en huiver ;-)