Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

dinsdag 13 december 2005

de nijvere huisvrouw

Ik hoop  niet  dat ik de indruk gewekt heb dat al het linnengoed door mij met een stempeltje gemerkt wordt. Niets is minder waar. Wel heb ik mijn stoplapje af.  Vlak voor ons tochtje naar  Parijs ben ik daar aan begonnen met de bedoeling om 's avonds in het hotel "iets" te doen te hebben. Het doorstoppen viel daar  niet mee: het licht in de kamer was uiterst sfeervol en dus ongeschikt om op 14 draads linnen een lapje door te rijgen. Toch ben ik nog aardig ver gekomen. Deze week heb ik het lapje verder af gemaakt. Omdat het lapje straks in mijn souvenirrol  komt heb ik geprobeerd zoveel mogelijk verschillende stopjes en doorstopjes uit  te proberen. Het doorstoppen is niet zo moeilijk, het is een kwestie van tellen. Het stoppen zelf valt nog niet mee. Achteraf bezien was het waarschijnlijk gemakkelijker geweest als ik met twee kleuren had gewerkt. Ik heb  bewondering gekregen  voor die kleine vingertjes die al op zo'n jonge leeftijd al die keurige stopjes hebben gemaakt. Vaak waren die meisjes niet ouder dan een jaar of elf! Ook dat is een leuk aspect van het maken van zo'n souvenir. Wat ik zelf niet eerder in Nederlandse stoplapjes heb gezien is een stopje in maassteken. Ik heb die stopjes wel  gezien in gebreide lapjes. In het boek  "Les marquoirs d'école" staan afbeeldingen van Franse schoollapjes. Op een van die merklapjes zijn ook wat stopjes  te zien waaronder eentje  in maassteek. In ieder geval ben ik weer een stukje dichter bij mijn zes meter Souvenir de ma Jeunesse.   Ik houd jullie op de hoogte.

9 opmerkingen:

Berthi zei

Een meesterwerkje, Marcella!
Kan jij je voorstellen dat in vroegere tijden meisjes ook bij kaarslicht borduurden?!

Juul zei

Heb je de stof ook weggeknipt? Of ben ik nu maf?
Ik vind het er SUPERMOOI uit zien!
De M er tussen is een goed idee!
Heb je de draden in de rand er zelf in gemaakt of was de stof zo?
Groetjes Juul :)
Ps de koningin was ook in Gouda, het was erg leuk om er op deze manier ook bij te zijn. :D

marcella zei

Berthi: na het sfeerlicht van de bedlampjes kan ik me er van alles bij voorstellen hoe moeilijk het geweest zal zijn om bij kaarslicht te borduren. Misschien een tip om volgend jaar in Gouda uit te proberen.

Juul: ik heb bij de stopjes de stof weggeknipt. De draden in de rand heb ik er zelf in gemaakt. In HzG stond een tijdje geleden hoe stopjes met behulp van een kartonnetje gemaakt werden, later wordt dan de stof weggeknipt. Ik heb me niet gewaagd aan stopjes waar je eerst een scheur in de stof maakt....geen idee hoe ik dat weer dicht zou moeten krijgen.

manlief was vanmiddag al in Gouda i.v.m de presentatie van het gerestaureerde draaiorgel de Lekkerkerker. Ik hoop dat de koningin ook van die muzikale cultuur houdt want ze stond vlak bij het orgel.

Juul zei

Hé, wat gaaf! Ik kan natuurlijk m'n stapel HZG doorspitten, of ik ...ik vraag even,... of jij,... zo uit je hoofd,... ongeveer,... héél misschien... weet in welk nummer dat artikel stond... ?
MAAR ga echt NIET voor mij zoeken als je het ook niet meer weet!
Je hebt vast zelf ook nog wel iets leuks te doen.
Ik ga dan zelf even op zoek .
Nadat ik eerst de kerstkaarten heb geschreven! :?
groetjes Juul :)

marcella zei

Ik ga nu eerst even naar bed. Morgen kijk ik in welke HzG de stopjes stonden. 't was niet zo erg lang geleden.
mijn kaarten kunnen ook nog wel even wachten :D

Juul zei

Doe je niet teveel moeite...
Nou ja, hier vandaan kan ik je niet tegen houden. ;)
Ik zie het morgen (?) wel.
Leuk om te horen dat ik niet de enige ben wiens kaarten nog niet weg zijn.
In Gouda zijn ze de kunstenaarsverlichting aan het testen, kun je ook morgenavond zien hoor, nog tot 24 december!
Weltrusten en tot morgen(of later, als je weer hier bent),
Juul :)

marcella zei

in HzG 132 staat het artikel over stoppen met een kaartje

marcella

maaike zei

Marcella, wat fantastisch dat jij gewoon alles afmaakt waar je aan begint, het ziet er ontzettend mooi uit!

Juul zei

Hoi Marcella,
Hartelijk bedankt!
Na het nodige zoekwerk heb ik nr 132 gevonden!
Op de één of andere manier is dit nummer, waarschijnlijk vlak nadat het binnen kwam, ondersteboven onder een grote stapel andere handwerktijdschriften "verdwenen".
Ik heb de laatste tijd nogal tussen m'n oude bladen zitten rommelen, en toen zal het wel gebeurd zijn. Ik vond het al zo lang duren dat er weer één kwam...
Nu heb ik dus twee HzG die ik als nieuw kan lezen. ;)
Ik ga het artikel met extra belangstelling lezen, want ik heb ook nog enkele stopwerkpatronen, in m'n voorraad. :D
En 'n souvenir de ma jeunesse vind ik een super gaaf werk! :D Ik bekijk ze altijd vol bewondering.
Dank je wel, Juul. :)