zondag 15 juli 2007

Jan Houtman

Op het weblog van de Haemmaeker las ik dat Jan Houtman gisteren op 78 jarige leeftijd is overleden.
"Drukker was zijn beroep, borduren was zijn passie

Na een jeugd in Medan, Sumatra, Indonesië volgde Jan Houtman in Duitsland het gymnasium en in Amsterdam de grafische school. Vervolgens werkte hij bij een aantal drukkers totdat hij in 1954 in Arnhem een eigen drukkerij startte. Daar ontmoette hij Mw. Alberta Meulenbelt, de toenmalige conservatrice van de textielafdeling van het Nederlands Openluchtmuseum. Op enig moment kon hij een merklap kopen en vroeg Alberta daarover advies. De vraagprijs leek haar veel te hoog. Ze vond dat Jan er best een zelf kon maken. Aangezien hij de grote verwantschap zag tussen merklappen en de typografie, waar hij zich al zo lang mee bezig hield, sprak haar advies hem daarom ook aan. In 1968 is Jan begonnen met het maken van merklappen, in het begin maakte hij er ongeveer elk jaar een. In 2005 is Jan Houtman al 37 jaar bezig met het borduren van merklappen en heeft hij er zo`n 125 gemaakt, waarvan het merendeel in zijn boerderij annex hofstede hangen in Aerdt (Gelderland)."

aldus de tekst in het condoleance-register.

Een paar jaar geleden ging het eerste uitstapje van onze borduurgroep naar hofstede de Haemmaeker waar Jan Houtman woonde. Een flinke reis maar we hebben van de eerste tot de laatste minuut genoten.

Ik ben blij dat ik hem toen heb kunnen ontmoeten. Ik wens zijn metgezel Theo met wie wij destijds ook hebben kennis gemaakt veel sterkte.

Geen opmerkingen: