Soms wordt je ineens verrast met iets leuks. Deze week kreeg ik privé, via mijn weblog een mailtje van een onbekende. Ze had een paar lapjes gekocht en wilde daar graag wat meer van weten.
Kort daarop kreeg ik onderstaande foto's...Ik heb ze sindsdien diverse malen bekeken en wat vind ik ze leuk....
Het betreft oefenwerkstukken zoals die vroeger op school werden gemaakt om de meisjes te leren naaien, verstellen en merken. In het boekje nuttig en fraai, Zuidhollandse merk-en stoplappen kun je andere voorbeelden van dergelijke lappen vinden. De twee naailappen bevatten erg veel techniekjes; ik zie het aanzetten van een gerimpeld strookje, drie verschillende mouwtjes, open naaiwerk, een halsinzet, in verstelinzetje, verschillende soorten splitjes, aangenaaide kantjes, het merken, nestelgaatjes, het aanzetten van haakjes en oogjes, het aanzetten van knoopjes en verschillende naden. Met al die technieken bij elkaar zijn het heel gevarieerd werkstukjes die een goed beeld geven van het handwerkonderwijs rond 1880
Het stoplapje bevat een aantal erg mooie satijnstopjes, doorstopjes (gebruikt als de stof versleten is ) en stopjes (voor als de stof stuk was). Aan de onderrand zie je nog een stopje waar de stof weggeknipt is en door middel van een stopje weer hersteld. Dat was weer moeilijker dan in het midden van de stof een stuk verstellen.
Dit valt echt onder de nuttige handwerken. Ook al zijn de stopjes bijzonder fraai, ze waren toch bedoeld om versleten of stuk damast te kunnen herstellen en niet bedoeld als een versierend borduurwerkje.
Wat het drietal verder bijzonder maakt is dat ze van dezelfde maakster zijn, J.J.A. en geborduurd in 1878, 1880 en 1881

Ik bedank de eigenaar van de lapjes dat ik er naar heb mogen kijken en ook dat ik het verhaal en de foto's weer aan jullie mag doorgeven.