Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

dinsdag 30 oktober 2012

een lesje in dit en een lesje in dat...

iedereen heeft wel ergens op een of ander blog kunnen lezen dat er vorige week in Rotterdam een handwerkbeurs gehouden werd. Ook ik was er en wel met een bijzonder doel. Een tijdje geleden zag ik dat er een aantal workshops door Jessica Grimm gegeven zouden worden tijdens de beursdagen en die leken mij wel fraai en nuttig ook. Tijdens de handwerkbeurs in Zwolle, afgelopen voorjaar volgde ik eveneens bij Jessica mijn eerste lesje in goudborduren waarvan je op onderstaande foto dit gouden vlinder-resultaat kunt zien.
Dit keer schreef ik mij in voor een ochtend-workshop in goudborduren en in de middag mocht ik beginnen met een klein werkstukje in Crewelwork.
Op lichtblauwe zijde maakten we een pauw in verschillende goudborduur-technieken waarbij voor de drie veren een schildje van een kever werd gebruikt. Die keverschildjes zijn overblijfselen uit de voedselindustrie dus ze zijn niet voor dit doel om zeep geholpen. Een hele geruststelling ;) Mooi glimmen doen ze wel, deze schildjes en eerlijk gezegd zie ik ze liever zo dan onder mijn bed scharrelend. Het borduurwerkje is natuurlijk nog niet af en ik ga het als het 'klaar' is zelf nog wat verfraaien. Tijdens zo'n korte workshop is het ondoenlijk om een heel uitgebreid werkstuk te maken, maar met de geboden techniekjes, ook die uit de vorige les, zie ik mijn eigen inbreng met vertrouwen tegemoet.
Van een geheel andere orde is Crewelwork, een techniek waarbij je op vrij stevig linnen, in dit geval een linnen twill met een dunne wollen draad borduurt. Bij Crewelwork worden veel verschillende steken gebruikt waarvan we hier een aantal leerden. Op de beurs vertelde ik aan twee dames die mij van mijn blog herkenden dat ik de beide workshopjes had gevolgd. "Dat jij zoiets nog doet" was hun verbaasde antwoord. Al heb ik in de afgelopen jaren aan heel veel techniekjes voorzichtig 'geproefd, een mens - en ik dus ook - is nooit te oud om te leren. En geleerd heb ik wel het een en ander vorige week! Dank je wel Jessica voor de beide inspirerende lesjes.
Ook het vlindertje uit Zwolle is af, wat ik er mee ga doen weet ik nog niet, dat komt ooit wel opborrelen. Voor nu laat ik het lekker in een doosje, wachtend op de een of andere toepassing. Sophie kreeg ook een lesje in borduren. Een tijdje geleden heb ik me bij Merkwaardig aangemeld voor de langste merklap. Sophie is inmiddels vier en heeft duidelijk belangstelling voor draadjes en lapjes.
Ze had al snel 'de slag' te pakken en mocht met een echte naald (een dikkerd zonder punt) haar eerste steekjes rijgen. Ze bleef keurig op de lijn en varieerde in de lengte van haar steekjes: nu doe ik een heks (een lange steek) en nu een klein duimpje.
Ze heeft haar eigen garen in 'haar' kleuren, roze en paars en vanaf nu zal elk bezoekje ook een klein borduurmomentje krijgen. Een merklap borduur je nu eenmaal niet even in een uurtje :)

18 opmerkingen:

Annelies zei

Ik hoop ooit wat meer tijd te hebben om meer handwerktechnieken onder de knie te krijgen.
Ben toch wel geroerd door het werk van Sophie.

betty prins zei

Fijn dat je nog wat workshops kon volgen, het is inspirerend om nieuwe dingen bij te leren.
Voor Sophie is het leren van steekjes zetten net begonnen, het zit natuurlijk in haar genen en wie weet volgt zij in haar oma's voetsporen..

yvonnep zei

Wat leuk, die steekjes van Sophie. Ze wordt er vast heel bedreven en creatief in. Van je vlindertje ben ik zwaar onder de indruk. En dan ga ik nu weer worstelen om het bewijs te leveren dat ik geen robot ben. :-) y

Anneke zei

leuk leuk leuk die steekjes van Sophie! Dat gaat mooi worden...

je goudborduurwerk ziet er mooi uit, daar zou ik nou niet zo snel opkomen.

Corina zei

Prachtig werk van je lesjes, en leuk dat je het borduren ook weer doorgeeft aan de volgende generatie!

Auckje zei

Hoi Marcella, wist je dat je bij Jessica ook deelcertificaten van de Royal School of Needlework kunt behalen? De RSN heeft trouwens een prachtige site waarop veel te lezen valt en ook waar spannende boekjes op borduurgebied te koop zijn.
Dat kleindochter Sophietje al borduurt, vind ik toch heel bijzonder! Ik heb alleen maar zoons en twee schoondochters brengen alles naar een verstelbedrijfje als er iets te naaien valt. Jammer hoor. Nu ook maar wachten op een kleindochter die borduren leuk vindt.
Groet, Auckje van der Leij

Martine zei

Nieuwe dingen leren en uit proberen is altijd leuk. Maar zo'n kleintje met naald en draad bezig zien moet helemaal super zijn. Wie weet, onze Floor over vier jaar?

marion zei

wat een pracht stukken met dat gouddraad en wat een borduurwonder gaat dat worden......

josé zei

Jammer wij hebben ons niet gezien op de handwerkbeurs.

Wat mooi met gouddraad je vlinder prachtig.

En wat enig de steekjes van Sophie.Zij heeft oma dit vaak zien doen, leuk dat ze dit nu al leuk vind en zo mooi.

ine zei

Goed idee Marcella om het handwerken door te geven aan een volgende generatie.
Zo hebben jullie er beiden plezier van.
En Sophie voelt zich al echt groot als ze van oma met een échte naald mag werken.

Ik heb het wel ooit geprobeerd met mijn zoon. Het onaffe lapje wordt nu door mij gekoesterd...maar zelf heeft hij geen interesse meer, helaas.

Chris zei

Is toch heerlijk dat je nooit uitgeleerd raakt. Altijd weer een uitdaging voor iets nieuws. Bijzonder, die keverschildjes, zo prachtig van kleur en glans. Heel apart om die in een borduurwerk te gebruiken.
Enig dat Sophie ook belangstelling heeft voor naald en draad. Dat moet toch een zegen voor jou zijn en je een heel plezierig gevoel geven om haar dingen te kunnen leren. Heerlijk!

Marion zei

Wat leuk dat je de workshop van Jessica hebt gedaan. Ze maakt prachtige borduurwerken en is zeer kundig in haar vak.

Het resultaat is prachtig!!!!

Leuk dat Sophie belangstelling heeft voor draadjes en stofjes.

Groetjes van Marion

Willy zei

Mooie borduurtechnieken laat je zien. Leuk om die eerste steekjes van Sophie te zien. Groetjes,

Johanna Zweden zei

Wat is het toch heerlijk hé om nieuwe technieken te leren
Nu het ziet er allemaal heel mooi uit
succes met het vervolg
Fijne dag groetjes Joke

Anny zei

Jong geleerd is oud gedaan! Leuk dat Sophie aan 't borduren is. Of noemt ze het nog steeds braduren? En jong geleerd wil nog niet zeggen dat je wat ouder uitgeleerd bent. Je hebt groot gelijk om je verder te bekwamen!

lheurebleue zei

ik dacht eerlijk gezegd ook dat jij inmiddels zowat alle technieken - tot de meest esoterische toe - kent.
leuk dat sophie al zo geinteresseerd is.
de belgisch kunsternaar jan fabre heeft een tijd lang kunstwerken met keverschilden gemaakt - o.a. voor het koninklijk paleis: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/Salon_des_Glaces-_Jan_Fabre.JPG/250px-Salon_des_Glaces-_Jan_Fabre.JPG

Guusje, zei

Wat een mooie resultaten van de workshops. En wat leuk dat Sophie ook al zo geweldig goed bezig is. Erg leuk om te zien.

Corrie zei

Heel erg leuk om die keverschildjes te zien, ik had er eerder al eens over gelezen, ben blij dat die beestjes er niet voor vermoord worden zoals met zijdepoppen gebeurt. Heerlijk toch al die nieuwe handwerktechnieken uit te proberen en Sophie boft heel erg met een oma als jij, ze krijgt het letterlijk met de paplepel ingegoten en lust het ook nog graag, enig om te lezen Marcella. Ik ben bezig met een erg leuk tasje te borduren, beleef er heel veel plezier aan ;- ))