Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 21 oktober 2012

een halve bol

Tijdens mijn tripje naar Roermond in augustus ging ik eindelijk overstag en kocht ik het zo lang gewenste boekje "Tokens of love, Quaker pinballs' een aantal jaren geleden geschreven door Erica Uten en uitgegeven door Needleprint.
Quaker pinballs zijn kleine gebreide speldenkussentjes, gebreid met zijden garen die tot een balletje worden gevormd door de beide helften op te vullen. Ook zijn er pinwheels, platte ronde schijfjes met een ingebreid Quaker patroon. Voor beiden vind je de beschrijving in dit leuke boekje. In de tijd dat het boekje uitkwam zat ik net een beetje zielig met een pijnlijke frozen shoulder die, naar ik vermoedde, ontstaan was bij het breien van een miniversie van Sampler M. Ik heb Erica's boekje om die reden lang niet willen kopen. In September nam ik boekje, zijden garen en naaldjes nr 0.8 mee naar de Elzas en breide daar iedere dag vier toertjes. Het gaat prima tot nog toe, geen pijnlijke gewrichten en zelfs met vier toeren per dag vorderde het lapje. Gisteren heb ik het eerste lapje van bal een onder een nat doekje gelegd zodat het nu mooi strak op bovenstaande foto te zien is. Ik heb zelfs al een klein beginnetje aan het tweede lapje gemaakt. Hier zie je mijn lapje wat beter:
Groot is het niet: het deel met het ingebreide patroon is net zes centimeter groot.
Als straks beide lapjes klaar zijn vul ik de lapjes apart en zet daarna de beide deeltjes aan elkaar. Ander priegelwerk deed ik aan een tule randje voor mijn Souvenir de ma Vie.
Het viel nog niet mee om voor ieder ruitje een ander patroontje te vinden en ook het werken met het ultra fijne kantklosgaren viel in het begin niet mee. Tenslotte laat ik nog wat kleine aankoopjes zien die ik vrijdag tijdens een dagje uit Met A in Dordrecht 'scoorde'. In de Voorstraat bleek deze leuke winkel te zitten waar ik onderstaande spulletjes kocht: een oud garenkaartje met linnen, een bolletje DMC haakgaren en een prachtig en heel smal lintje in zwart/ecru.

21 opmerkingen:

marijke's crea zei

Wat een prachtig handwerk!
groetjes Marijke

Ineke Hulzebos zei

Wat mooi!!!
Groetjes, Ineke

Grit zei

Wow, wunderschön.
Liebe Grüße Grit

Noor zei

Ik heb in Roermond staan twijfelen of ik dat boekje zou aanschaffen, ik deed het (nog) niet.
Mooie dingetjes vond je in Dordrecht.
Warme groet, Noor

Jeanny zei

Mooi het breiwerkje. (ik heb indertijd direct zo'n pinwheel gebreid).
Heel mooie aankopen in Dordrecht.
Lieve groet.

yvonnep zei

Jeminee, wat fijn!

Oude lappen zei

Ja hoor, ik heb er ook zo eentje gebreid en wonderwel lukte het goed. In het begin wel een paar keer moeten uithalen.
Wat heb je nog mooie spulletjes gekocht!
Liefs Liliane

Annelies zei

Wat een mooi breisel. Leuke winkel in Dordt.

Gerard zei

Het boekje "Tokens of Love" heb ik cadeau gekregen van Annemieke, eventueel om te breien, maar ik mocht ze ook gaan borduren. Nog steeds niet gedaan, tot mijn schande.

Jouw breiseltje ziet er heel strak uit! Mooi!

Anneke zei

Mooie breisels, op zulke dunne pennetjes! Ik herinner me dat quiltende wilma ze een paar jaar geleden ook gemaakt heeft.

Made by Meet zei

Wat een schattig speldenkussentje wordt dit! Zo'n fijn breisel! Erg mooi! je aankopen in Dort zijn ook heel erg mooi, leuke webwinkel ook!
groetjes, Meta

Anny zei

Mooi, dat breiwerk. En zoals ze in het Westland zeggen:"Je bent weer goed uit geweest! Prachtige vondsten.

Monica zei

Wow, wat ziet dat er weer leuk uit, ik zag ook dat ik weer achter ben met blogs lezen, het borduurmapje van jouw vorige blogje vind ik ook zo leuk! Overigens lijkt mij die winkel in Dordt ook er leuk

Chris zei

Ondanks dat ik geen borduurster of breister ben, vind ik het altijd heerlijk om bij jou een logje te lezen en te genieten van je fijne werk! Wat ben je toch een kunstenares Marcella en wat geniet je er zelf van!

Elza zei

Wauw dit is heel erg mooi en wat heb je een leuk winkeltje gevonden.
Geweldig geniet ervan.

Willy zei

Wat mooi Marcella. Het is me nu pas duidelijk dat het van vierkante lapjes wordt gemaakt. Goed dat je er met 4 naalden per dag toch aan bent begonnen en zo komt het ook af.
Leuke vondsten ook weer. Groetjes,

LMMCRL zei

Nog altijd een mooie blog Marcella, groet Lous

Anoniem zei

Toen wij in Ackworth waren enjele jaren geleden heb ik met Lonneke geprobeerd een pinball te breien en ondanks dat Erica ons aan moedig
kon ik toch niet Uw pinball is prachtig
Gigi

www.gigirdesigns.canalblog.com

marcella zei

Dag Gigi, ik heb er jaren over gedaan om eraan te durven beginnen. Het was in het begin wel even wennen, ik brei normaal niet zo fijn maar na verloop van tijd ging het steeds beter. Ik ben inmiddels een tweede balletje begonnen, op naalden 0.6

korting bol.com zei

Nice.

korting bol.com zei

Leuk..
koting bol.com