Ik ben een beetje druk de laatste tijd, veel dagen weg en nieuwe dingen begonnen. Erg veel tijd voor handwerk en log is er niet en lezen bij de bevriende blogs is er helemaal wat bij ingeschoten de afgelopen weken.
Toch doe ik nog heel wat ondanks het feit dat de polletjes weer in grote aantallen door de lucht zweven wat betekent dat ik ondanks de vele snufjes en pufjes een beetje vermoeid en traag in 't leven sta.
Afgelopen zondag was ik in Arnhem in het NOM, mooi weer en Sophietje was er ook. Gezellig maar veel textiel heb ik niet gezien natuurlijk.
Dinsdag hadden Trijnie en ik een interview voor Den Haag Centraal, een leuk gevolg op ons Timmerwerf avontuur. Vandaag mocht ik het artikel inzien voor publicatie. Het ziet er goed uit en ik ben heel benieuwd hoe het straks in het blad met foto verschijnt
Een dag later kwamen mijn moeder en zus op visite en we maakten er een gezellig dagje van. Heerlijk geluncht in een nieuw restaurantje in de buurt; daar ga ik zeker nog eens terug. De theedoek voor de over-oma van Sophietje is inmiddels af maar die heb ik natuurlijk niet laten zien, het is een verrassing voor haar verjaardag later deze maand.
Gisteren was ik voor de derde dag op rij uit. Leiden dit keer waar ik een zeer onderhoudend gesprek had met twee collega's uit de handwerkwereld. Ik heb er veel van geleerd, we lunchten met Jantje Smit (een heerlijk broodje paling) en ik kwam moe maar zeer voldaan thuis.
Tussen de bedrijven door waren er debatten en verkiezingen en ook die hadden mijn ruime belangstelling. Gelukkig kan ik luisteren en theedoekjes borduren op hetzelfde moment
Het is jullie inmiddels wel duidelijk dat er voor handwerkjes wat minder tijd overbleef dan gebruikelijk.
Vorige week waren we met de handwerkgroep bij elkaar. We borduren op dit moment aan een lap met kronen, ieder voor zich heeft een eigen idee, patroon, lap en uitvoering in gedachten.
Ik werk naar een idee uit een oude HzG en maak een weeshuislapje in nestelgaatjes en kruissteekjes dat aan beide zijden vrijwel identiek is
Het wordt een klein lapje. Ik gebruik een heel fijn garen van au Ver a Soie omdat het kruissteekje een draadje meer heeft vanwege de steek aan de achterkant. Ik borduur op 22 draads linnen.
Op bovenstaande foto houd ik het lapje tegen het raam zodat de kroon van Dochter Elise en haar Sophietje beter te fotograferen zijn. De rest van de rij wordt gevuld met schoonzoon en zoon en daarboven komen iets grotere kronen met de initialen van hun (schoon)papa en -mama.
In het vorige log over dit lapje tikte Marian'ne me op de vingers, ik schreef toen dat ik in de onderste rij twee hondjes had geborduurd. "Hertjes" zei Marian'ne en ze had gelijk. Maar hoe kwam ik nu aan hondjes? Pas bij het borduren van het volgende figuurtje in rood ( boven de kroontjes) viel het kwartje. Daar waren de hondjes, ik had iets te veel vooruit gedacht
Ander borduurwerk wat ik onder handen nam was het witte lapje van de Zuid-westlijn, het was natuurlijk maandenlang "uit logeren" geweest in de Timmerwerf en ik besloot het levensboompje nu eens af te maken.
Met warme,klamme handen door het zonnige weer en door de daglichtlamp van mijn loep werkte ik de nodige uren aan het boompje. Het was een heel werk en eerlijk gezegd ben ik blij dat het af is: een patroon van 77 kruisjes breedte borduren op een stukje stof van nog geen 6 cm is geen sinecure.
Ook Rosina kwam uit de mand. Er kwamen wat patroontjes bij en bovenaan maakte ik nog een klein extra randje.
Ook startte ik een nieuw project. "Nog eentje" hoor ik mezelf zuchten
Een van de prachtige lappen van Trijnie lag in 2008 in Antwerpen geëxposeerd in het Zilvermuseum. Het werd op patroon gezet door de Antwerpse vereniging "het Vingerhoedskruid en ik kocht er toen eentje.
Vervolgens wilden we deze lap ook graag in de Timmerwerf tentoon stellen en ook daar trok hij flink de aandacht. Vier patronen wist ik nog te verkrijgen voor de liefhebbers en drie daarvan gingen naar Mienke, Dijn en Hilly. Met zijn vieren beginnen we nu heel moedig aan deze lap: zeven verschillende randen, veertien alfabetten, vierentwintig stopjes en drie grote ornamenten sieren deze lap van Blanche de Valck. Ik borduur de lap op 22 draads linnen. Het origineel heeft linnen van 22 draden in de breedte en 26 in de hoogte maar daar is moeilijk aan te komen. Ik denk dat de lappen de komende jaren nog regelmatig terug zullen komen op de diverse weblogs.
Inmiddels is ook mijn weblog in de vernieuwde versie online. Dit is mijn eerste proeve van internetbekwaamheid in het nieuwe programma. Tot nu goed verliep alles prima, maar na een druk op de knop zullen weten of het ook gelukt is. Duimen jullie mee?
22 reacties
3 opmerkingen:
Dit jaar is de lap van Mienke bij mij terecht gekomen. Het is nog even uitzoeken welk garen ze heeft gebruikt en dan hoop ik begin 2017 elke week wat steekjes aan deze lap te borduren.
Het had even tijd nodig om aan elkaar te wennen... soms is het nog wel een beetje vreemd... maar ook zo kostbaar....
je gaat Blanche de Valck borduren? wow! geweldig als je die mag afmaken. Je weet dat ik de bijzondere open zoompjes ook ergens beschreven heb? Heel veel succes en ondanks het verdriet ook veel plezier en mooie herinneringen bij het borduren.
Hi Marcella,
Er zijn sinds mijn vorig berichtje maar een paar steekjes geborduurd. Nu ligt alles klaar voor een nieuwe frisse start. Het was in 2016 blijkbaar toch nog niet de tijd ervoor...
Ik ben al jou berichten en die van Mienke over deze prachtige lap in een word-document aan het verzamelen.
Ook loop ik jou opmerkingen na... misschien ergens nog een reactie van Mienke... waardevol om te bewaren... zodoende kwam ik ook deze berichtjes weer tegen.
Ik had net inderderdaad ergens gelezen dat jij de open zoompjes beschreven hebt en na verschillende mensen, waaronder Mienke wilde doorsturen.
Zou ik jou beschrijving ook mogen ontvangen? Daar zou je mij erg blij mee maken.
Erg leuk om al jou verslagjes nog een keer door te lezen.... ik krijg nog meer zin om met deze lap verder te gaan. Mienke heeft er prachtig linnen voor uitgekozen.
Fijne dag, Willeke
Een reactie posten