woensdag 5 maart 2008

Van haar naar hem

Vanmorgen eens een beetje bij gelezen op de diverse logs en zo kwam ik bij Hester en zag dat haar log van vandaag over een dagje uit in Doesburg ging waar ze quilts van o.a. hem zag:

Hier zie je hem – een van de weinige Egyptische tentenmakers - aan het werk op de quilttentoonstelling in Val d’Argent in 2007. Naar aanleiding van het verhaal van Hester zocht ik naar mijn logje daarover. Ik had wel erg veel logjes gewijd aan die quilttentoonstelling maar aan de tentenmakers was ik kennelijk nog niet toegekomen. Bij deze dus.

De Egyptische tentenmakers maken eigenlijk geen tenten maar een soort wandbekleding voor de Egyptische tenten. Het wordt deels gebruikt om de tenten te beschermen tegen de warmte van de zon maar in het bijzonder ook voor decoratieve doeleinden tijdens bijzondere gelegenheden zoals geboorte, huwelijk en begrafenis. De quilts hangen zowel aan de buitenzijde van de tent als aan de binnenkant. In dat laatste geval zijn ze veel uitbundiger van kleur. Het zijn geometrische ontwerpen (vaak in achten gevouwen patronen) De kleuren van de quilts voor de binnenkant van de tent zijn vaak rood, groen, blauw en geel, de quilts die aan de buitenzijde hangen zijn veel discreter van kleur, daarvoor gebruikt men grijzen en aardetinten. De lappen worden op een speciale manier genaaid: met een (in achten of kwarten )gevouwen patroon worden de lijnen van het patroon op de lap gestoven en daarna wordt de te appliqueren lap op de stof gelegd en wordt het zoompje tijdens het werk naar binnen gerold met de naald. Ik vind het onvoorstelbaar dat men met deze manier van werken zo’n wiskundig precies geheel krijgt. Nergens is te zien waar men met het patroon "gesmokkeld" heeft om het patroon kloppend te krijgen. Bijzonder knap.

kijk maar eens mee:

de uitbundige kleurenpracht voor binnen en

de ingetogen pracht voor buiten,ook aan hartmotieven is gedacht:

Niet voor aan de tent maar een kunstenaar wil ook wel eens een grapje en een creatief uitstapje maken:

Het maken van deze tentbekledingen is helaas een uitstervend vak. Niet omdat deze prachtige kleurige lappen niet meer gebruikt worden maar ze zijn te duur geworden. Tegenwoordig kopen steeds meer mensen bedrukte lappen met deze motieven om hun tenten te sieren. In 2007 werd voor het eerst in Europa op deze schaal kennis gemaakt met de quilts van de tentenmakers uit Egypte. De quilts die op de expositie hingen waren allen te koop en ruim de helft ( of meer!) was daar ook verkocht aan het eind van de tentoonstelling. De quilts varieerden in formaat van ongeveer een m2 tot en met quilts van ruim 2.40 x 2.40m De duurste ( en grootste) quilts kostten enige honderden euro’s. Dankzij het logje van Hester weten we dat deze quilts nu ook in Nederland te zien zijn. Voor informatie kun je bij haar kijken.

13 Reacties

Geen opmerkingen: