Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

vrijdag 13 april 2007

Pimping my corners

Gisteravond heb ik mijn quiltgroep kennis laten maken met het verschijnsel biscornu. In het borduurwereldje inmiddels een bekend begrip maar bij onze quiltsters – en zeker bij degenen die niet of nauwelijks op internet de handwerkhypes volgen - was het een hot item.
Na mijn micro-workshopje is dat anders naar ik hoop.
Met de hulp van een handlanger-in-lapjes die erg mooie en kleurige pakketjes met den Haan en Wagemaker lapjes had gesneden gingen we aan de slag en aan het eind van de avond had iedereen de 8 lapjes aan elkaar en het ding opgevuld. Nu nog een beetje versieren maar dat gaat iedereen thuis doen. Ik hoop op spannende creaties.

Om de boel een beetje aan te kleden had ik zelf vooraf drie proefjes gemaakt:

Eerst deze: gemaakt van 8 kleine lapjes, rondom een boerenhemden steekje ter versiering van de mast en eenvoudig afgewerkt met een knoopje onder en boven.

Daarna door voor een wat spannender versie,ditmaal een molentje bestaande uit 2 x 8 gelijkzijdige driehoekjes. Deze kreeg op de hoekpuntjes 8 kleine kwastjes. Ik wilde eerst mini akertjes knopen, maar dat bleek toch niet helemaal haal baar i.v.m de tijd. Op de foto de tweede van links

De twee bleken stapelbaar, leuk! dus ik ging door voor een nestje van drie. Dit keer een geborduurde, bestaande uit - traditioneel- twee lapjes handwerklinnen(16 dr) en op de "borduurmanier" in elkaar gezet. De linnen uitvoering blijft wat hoekiger dan de stoffen versies en dat komt doordat linnen veel stugger is dan een patchworkstofje. Een borduurpatroontje was zo gevonden en in het midden had ik met enige aanpassing net genoeg ruimte voor een letter M.

Gisteravond heb ik – heel sportief- nog een vierde erbij gemaakt. Vanmorgen heb ik hem opgeleukt zodat de stand nu in totaal vier biscornu’s is. Het laatste exemplaar heeft op vier hoeken een opgevuld rozetje en bovenop in het midden een zakje waar mijn vingerhoed in past.

Ik ben uiteraard heel benieuwd hoe "mijn" quiltsters hun kussentjes gaan versieren maar als jullie nog opwindende ideetjes hebben, meldt het gerust hier, dat lijkt me bijzonder leuk!
Geplaatst in quilts | 24 Reacties

Geen opmerkingen: