maandag 19 maart 2007

Vreemde dingetjes

In Handwerken zonder Grenzen nr 138 vroeg een lezeres naar de functie van twee naaldjes die zij in bezit had. Het ene naaldje was niet moeilijk te raden, ik schreef er zelfs nog een logje over en wel hier .
Dat er meer lezers het naaldje herkenden is te lezen in het nieuwe nummer van HzG, nr 140, daar stonden een aantal reacties van lezers, waaronder de mijne. Toch leuk!
Waar het andere naaldje voor diende blijft een raadsel. Iemand opperde dat het mogelijk een hechtnaaldje zou zijn. Wel, dat is het zeker niet! Het getoonde naaldje is uitermate stomp en recht, twee eigenschappen die hechtnaalden nou juist niet hebben. Hechtnaaldjes zijn altijd zeer scherp om zo min mogelijk schade aan het weefsel te veroorzaken. Bovendien zijn hechtnaaldjes gebogen;  door het kantelen van de naald kun je zo dicht mogelijk langs de wondranden een steekje maken en dat maakt de hechting wel zo stevig.
Het verschil tussen een hechtnaald en een leernaald tenslotte is het ontbreken van een oogje bij de eerste. Een hechtnaald heeft geen oogje maar een soort gleufje waar je van boven de draad door trekt. Ooit een chirurg gezien die eindeloos probeerde de draad in de naald te krijgen?
Bij het hechten wordt een speciaal tangetje gebruikt om de naald door het weefsel te halen.
Dat brengt me op het in HzG geciteerde deel van mijn weblogje uit oktober:
"Ik vond het een leuke vraag van mevrouw Gelder want ik realiseerde me dat ook in mijn naaidoosje allerlei "vreemde" voorwerpjes zitten. Zo gebruik ik bijvoorbeeld een schuifmaatje uit de modelbouw om de maat van mijn breinaaldjes te meten".
Behalve het genoemde schuifmaatje heb  ik ook een naaldvoerder, zo'n tangetje om de hechtnaald te hanteren in mijn naaietuitje. Het is een fijn tangetje om een klein quiltnaaldje mee door te trekken als het vol met quiltsteekjes staat. Als je veel quilt krijg je vroeg of laat problemen met vingers en pols. Om dat te voorkomen zijn er allerlei handigheidjes. Veel quilters gebruiken daarom een hedgehog, ik een tangetje.
In de nieuwe HzG  wederom een raadsel; dit keer een soort spateltje met aan het einde zes gaatjes. Ook gevonden in een naaidoos.
Ik vond de mijne in de keukenla en ik gebruik het om citroenrasp mee te maken. Aan de onderzijde zitten zes geslepen kantjes aan de gaatjes waarmee je heerlijk geurende schilletjes van citrusvruchten
kunt raspen. Lekker door de sla of door een (vis)sausje.
Op bladzijde 12 van HzG zie je een foto van het dingetje, de mijne zie je op de foto hieronder, naast mijn schuifmaatje en mijn tangetje. Het blijft leuk, die vreemde voorwerpen.

Wat je verder nog ziet op de foto is mijn uitgeprinte huiswerk van Carla, we gaan weer verder met de breirol of we beginnen aan een nieuwe, de keus is aan ons. Uiterst links zie je nog mijn kleine breiwerkje op naalden nr  0.8 en twee klosjes Venne colcotton.
Het is niet zo best te zien, even een nieuwe foto maken:

Ik ben (nog) niet in bezit van het het boek maar natuurlijk wilde ik alvast beginnen, gewoon om te kijken of breien op zulke griezelig dunne naaldjes wel mijn hobby is.  Met een patroontje uit het Ackworth school patronenboek besloot ik zelf  te  prutsen. Zie hier mijn pogingen. Ik was blij verrast toen ik zag dat zij met hetzelfde patroontje bezig was en wel uit het Pinball boek. Wat is de wereld  toch klein in Ackworth.

21 opmerkingen:

annette-h zei

Ziet er goed uit het breiwerkje...mooie kleur blauw!!

lieke zei

mijn god wat een gepriegel, maar het resultaat is dan ook wel helemaal super! Waar vind je eigenlijk zulke kleine breinaaldjes?

marcella zei

@Lieke, men neme een attente vriendin die vraagt of ze bij háár bestelling ook voor jou naaldjes moet bestellen ;) Ik heb geen flauw idee waar deze vandaan komen, maar als het het echt wilt weten kan ik het wel vragen voor je. Ik heb nog dunnere dan deze, 0.4 griezelig, ik hoop dat ik ze niet breek :)

marcella zei

vergat nog te melden dat je vingers de andere kant op gaan wijzen als je een paar naaldjes gebreid hebt, echt lekker vind ik het niet hoor!

Gerrie v.W.-v.N. zei

Ja dat ding voor de citroen rasp ligt ook in mijn keukenla en heet dat niet een zesteur ?

marcella zei

Gerrie, dat zoeken we op ;)

en ja!, van Dale schrijft ons:
zes·teur (de ~ (m.), ~en)
1 keukengerei om reepjes uit de schil van citrusvruchten te snijden

ik vind zelfs plaatjes met Google
http://images.google.nl/images?q=zesteur&gbv=2&ndsp=20&svnum=10&hl=nl&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla:nl-NL:official&start=0&sa=N

Wat knap dat jij dit wist Gerrie, je stijgt in mijn culinaire achting ;)

annette-h zei

Hoi Lieke,

de naaldjes komen bij een poppenhuiswinkel vandaan...de witte stee. Het url-adres kun je vinden bij Marian'ne van Chatelaine.

kreabea zei

Heb het boek besteld weet nu waar ik de naalden kan kopen,maar waar koop je het garen heb je een adres voor me.Heb zin om er aan te beginnen.Gewoon super om dit te proberen.


Fijtje

marian'ne m zei

@ Fijtje, het garen op het zelfde adres !!!

Marcella, leuk al die 'apparaatjes'.

Wat goed ook aan het mini breien, idd niet lekker voor de handen, maar ontzettend leuk om te doen/zien !!

Wilma zei

Oh leuk om even bij te lezen!!!!
Wat grappig dat wij met dezelfde bezig zijn!!!! Leuk.....
Inderdaad je handen gaan vanzelf in een kramp. Maar oh zo leuk om te doen!!!
Succes...

lieke zei

Bedankt. Wie weet dat ik dat ook ooit nog eens ga proberen. Lijkt me inderdaad wel verschrikkelijk voor je handen. Ik vind naaldjes van 2,5 mm al zo klein :P maar ik vind het resultaat wat je hiermee krijgt wel helemaal super.

Gerrie v.W.-v.N. zei

Ik kijk graag naar kook programma,s en daar leer je ook wat .

Betty zei

Wat een leuk boek, toevallig laatst bij Kunst en vL naar dat boek zitten kijken, omdat ik zo'n Ackworth patroon wilde bestellen om te borduren (het lukt mij niet het gratis patroon te printen!)Aan breien zal ik nog even niet toekomen, en dan zulke dunne naalden brrr. Maar het ziet er erg mooi uit, Marcelle

Bert(ie) zei

wauw, wat eindigt dit leuke logje met een mooi miniatuurbreiwerk! en hm, een zesteur... weer wat geleerd.

Jose zei

Net zo mooi als bij Wilma, alleen andere kleur ik vind ze prachtig allebei geweldig.

Marianne zei

Leuk die apparatengevalletjes :-) Wat je toch niet allemaal in een naaidoos tegenkomt. Ik kwam daar bv de handschoenenoprekker- of -spanner tegen waar ik heel lang niet wist wat dat voor iets was.
Ik kan me bijna niet voorstellen hoe dun die breinaalden moeten zijn om daarmee te breien. Knpa hoor! Bij Wilma heb ik ook al met bewondering daarnaar gekeken1

basje zei

het was en is weer genieten, het zesteur apparaatje had ik herkend m heb zon ding al jaren lekker voor de reepjes citroen of sinaasappel door de cake het breiwerk is out of this world enig leuk en knap

Anny zei

Inderdaad is het voorwerp uit HZG een zesteur. Maar wat je ermee kunt in de naaidoos is mij een raadsel. Wist je dat je daarmee ook leuke witte streepjes kunt trekken over een ongeschlde komkommer? Anny

Berthi zei

Wat leer ik weer veel via deze log, Marcella!

Er bestaan zoveel handige apparaatjes, dat je er soms duizelig van wordt. Fijn, dat Gerrie ons ook zoveel kan vertellen.

Het super fijne breiwerkje is heel mooi! Zijn Ackworth patroontjes helemaal trendy!?

marcella zei

@ Fijtje, ik heb nog een adres waar je colcotton kunt bestellen
http://www.ufo-s.nl/N_frame.html?http://www.ufo-s.nl/
de website is onlangs veranderd dus het staat er nog niet op, maar ze hebben het dus wel.

@ Marianne, dat herinner ik me nog wel, jouw verhaal over je handschoenoprekker. de breinaalden 0.8 zijn ongeveer even dik als een kopspeld en die van 0.4 dus nog dunner.

@Basje en Anny, het lijkt hier wel een kookrubriek :) Wat je ermee in de naaidoos moet is mij ook een raadsel.

@Berthi, Ackworth is helemaal in. Het begon al voor de Ackworth agenda en het patronenboek. Quaker patronen waren er al maar kennelijk is er in de Ackworth school veel bewaard gebleven èn er zijn een aantal mensen die zich daar nu in verdiepen en de patronen openbaar mogen maken. Op 6 en 7 februari 2006 heb ik er twee logjes over geschreven.

ineke zei

De zesteur ligt bij mij in de keukenla, niet in de naaidoos. Zou eerlijk niet kunnen bedenken, wat ik er mee zou moeten doen op naai- of borduurgebied.
Wat een supergepriegel, je breiwerkje. Buigen (of breken) die naalden niet, als je er alleen maar naar kijkt? Ze ogen nog zo kaarsrecht bij jou.