Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

dinsdag 27 maart 2007

Poesie

Door een leuk verhaal  over een poesiealbum op een ander log ben ik ook maar eens in de kast gedoken om mijn eigen poesie albums weer eens te bekijken. Ik heb er zelf nog twee uit mijn jeugd, voor mij bijzonder omdat het herinneringen aan schoolvriendinnetjes, meesters en juffen en anderen die ooit in mijn album hebben geschreven naar boven brengt. Voor hier is 't minder bijzonder omdat de albums nog relatief jong zijn.
Veel interessanter is het album wat ik vorig jaar van mijn schoonmoeder heb geërfd. Ooit gekocht bij de firma Houtman in Rotterdam en hout zit er in voldoende mate in. Het is kwalitatief erg slecht papier en het vergaat dan ook in snel tempo. Als ik het album wil behouden zal ik er iets aan moeten laten doen.

De inhoud van het boekje is alleraardigst. Op 15 september  1920 beschrijft ene Böske Betnár het titelblad: "ter herinnering aan  Böske Betnár" en daarbij heeft ze onderstaande tekening gemaakt.


Böske zal toen ongeveer 10 jaar oud geweest zijn. Het is een erg mooie tekening, goed van verhouding en mooi gedetailleerd.
Het is bekend dat Böske een vriendinnetje was van mijn schoonmoeder en ze was vanuit Hongarije naar Nederland  gekomen. Verder in het album de wens van haar vriendinnetje Riek. Riek woonde - met haar zus nog steeds in dezelfde buurt toen ik in de familie kwam halverwege de jaren 70 en ik heb haar vaak ontmoet. Mijn schoonmoeder en zij zijn ruim 80 jaar bevriend geweest. Verder zie ik gedichtjes van klasgenootjes en familieleden in het boekje. Bijna alle gedichtjes zijn tussen 1920 en 1924 geschreven en daarna heeft haar moeder in 1938 ook nog haar wens geschreven, de tekst is wat zwaarmoedig.
Zo slecht van kwaliteit als het album is, zo goed bewaard gebleven zijn de poesieplaatjes erin. Ze zijn gemaakt van in (bloem)vorm geperste zijde met op sommige plaatsen gekleurd papier er op. De zijde is nog intact en goed van kleur, en het - vrij dikke papier is ook goed bewaard gebleven en eveneens nog mooi van kleur.
Van Böske moeten er ergens nog foto's zijn in een van de foto-albums.

Op het web-log van Wilma zag ik haar pas gekochte kindernaaimachientje met bijbehorend koffertje. Het plaatje op haar koffertje ontbreekt. Speciaal voor Wilma hierbij een foto van het ontbrekende plaatje.

15 opmerkingen:

Marianne zei

Wat een waardevol iets om dit album te bezitten! Zijdepoesieplaatjes... wat leuk! Ook de binnenkant is nu weer modern zeg! Wat grappig!

Berthi zei

Jammer dat het poesiealbum in zo'n slechte staat is. Zo'n album blijft altijd een dierbare herinnering.
Mijn moeder heeft nooit een poesiealbum gehad en ik ben nog steeds op zoek naar de mijne.
Enkele jaren geleden heb ik het zelfs gemeld bij het poesiealbumasiel:

http://www.poeziealbum-asiel.tk/

basje zei

wat een leuke log weer. (zoals we genwend zijn, straal verwend dus ) wat een leuk album en enig om ook de vriendinnetjes van oma nog ontmoet te hebben. hoe je dit zou moeten bewaren, misschien via de koninklijke bib. ? of meermanno? succes, deplaatjes herinner ik me ook wel, zaten die niet bij de cigaretten of waren die alllen geborduurd?

Wilma zei

Oh heerlijk die oude albums. de mijne is al heel lang zoek en mijn meisjes wilde die van hun weggooien!! Wat moet je ermee was hun reactie!! Ik bewaar ze net zo lang tot het hun wel weer aanspreekt!! Mooi Log!!
Dank je wel voor het plaatje!! Hij is schattig!! Nu weet ik ook welk plaatje op de doos heeft moeten zitten!!

Betty zei

Wat goed dat dit bewaard is gebleven, Marcella. Ik ben dol op geschiedenis en dit geeft ook een aardig tijdsbeeld. Maar zelfs jou eigen album doet dat, misschien niet zo voor jou maar later wel voor jouw kinderen. Ik vind het ook altijd zo leuk om jou logjes te lezen.

Anny zei

Wat heerlijk zo'n poesiealbum. Ik had nog heel veel plaatjes bewaard vanuit mijn jeugd. (Ik vond ze zooooo moooooiii dat ik maar heel zuinig was met inplakken) Jaren bewaarde ik het oude sigarendoosje heel goed.Maar een tijdje geleden was het zoek. tot op enkele weken geleden. En al die 50 jarige plaatjes zijn nog zo fris als wat! Wat betreft het naaimachientje: ik had ook een klein machientje als kind maar de resultaten waren bedroevend. Al snel mocht ik op mijn moeders handnaaimachine werken. Omdat ik zo teleurgesteld was in het resultaat. En zo heb ik dus geleerd om mijn eigen kleding te maken. Anny

marcella zei

dank je wel, Betty en 't is nog wederzijds ook, ik geniet ook steeds van jouw logjes!

Anny, je bent vast heel creatieve dingen aan het doen met je teruggevonden schatkistje. Vorige week moest ik aan je denken vanwege het boekomslagartikel in HzG en het log van Berthi daarover. jouw boekomslagen en agenda's zijn ook super!
ps ik geniet erg van de geleende oude hzg-tjes.

noor zei

wat een mooi poesiealbum marcella.

ps. ik heb de deur van mijn huis een stukje opengezet, als je zin hebt ben je welkom!
Noor

marian'ne m zei

Heel erg mooi, zulke plaatjes heb ik nog nooit gezien in het echie. Mooi tijdsbeeld idd. Wat een leuk verhaal van de vriendin met de aparte naam.
Je eigen albums is ook zo leuk, pas ook herinneringen opgehaald in de mijne.

Aan het plaatje én de naaimachine zou je toch denken dat ze ouder zijn dan uit de jaren /5060. Of ze echt goed werkten vraag ik mij af.

marcella zei

Noor, ik kom straks even langs, gezellig!

Marianne, voor mij was het ook de eerste keer dat ik zulke plaatjes zag. Mijn eigen albums zijn ook leuk, er zitten een aantal zelfgemaakte gedichtjes bij en ook wat tekeningen. Veel van de vriendjes en vriendinnetjes heb ik later nog gezien. We hebben een aantal reunies gehad van die klas van de lagere school en veel ouders zijn daar ook in de buurt blijven wonen zo dat ik nog steeds via mijn moeder het een en ander hoorde.

De naaimachine heb ik nieuw gekocht tweede helft 80-er jaren bij Blokker. Dat het wat ouderwets oogt is waarschijnlijk omdat het uit Rusland komt

marcella zei

vergat ik nog: het werkt niet zo goed als mijn veel oudere Singer kindernaaimachientje, daar zit toch wel een enorm kwaliteitsverschil in. beiden machientjes naaien een kettingsteekje

ineke zei

O, wat leuk weer! Zo'n oud poesie-album is toch geweldig om te hebben, zeker als het van familie of bekenden is.
Zo'n naaimachientje heeft onze dochter ook eens van Sinterklaas gekregen. Ook Russisch. Het moet hier nog ergens boven staan. Ik kocht het ooit bij een man, die zelf speelgoed importeerde vanuit de USSR (toen nog achter een gesloten ijzeren gordijn!) Ook veel ouderwets blikken speelgoed kwam daar vandaan. En mooie muziekinstrumentjes, die het héél goed deden.

yvonnep zei

Wat leuk dat poesiealbum! En wat een bijzondere plaatjes met zijde. Mijn eerste poesiealbum heb ik nog. Het was in de vorm van een handspiegeltje en het dierbaarste is het (zelfgemaakte) gedichtje dat mijn vader erin schreef... Mijn tweede poesiealbum heb ik van een juffrouw van de lagere school nooit meer teruggekregen. Ach...

Corrie zei

Hallo Marcella! Terug van onze Andalusie-vakantie doe ik nu mijn best om de achterstallige berichtjes te beantwoorden en jij vroeg me of er ook kans was op het bezichtigen van mijn Corners of the Bandjesdoos ;-) Dat kan inderdaad op mijn fotosite www.picturetrail.com/corneeltje. Er staat een link op mijn web-log in de linkerkolom. Er staan meerdere albums op Picturetrail en je bent vanzelfsprekend van harte welkom om ze allemaal te bekijken, maar de bandjesdoos staat in het album "Cartonnage". Groetjes Corrie

marcella zei

yvonnep, wat chique, jouw album. ach, wat jammer dat je het andere album kwijt bent.

Corrie, dom van me, ik heb je fotosite al eens uitgebreid bekeken. Ik moet dus nog even terug voor je bandjesdoos. Je had een heerlijke vakantie zag ik.