Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

dinsdag 13 maart 2007

Na de akertjes

Na de knottedoek ben ik verder gegaan met een volgend projectje; dit keer een ABC-tje wat al een tijdje boven op de stapel met Dingen lag en waar ik erg veel zin in had om mee te beginnen. Ik heb me beheerst om dat niet te doen  zolang ik de knottedoek nog onder handen had: ik heb soms zoveel werkjes waar ik tegelijk mee bezig ben dat ik door de bomen het bos niet meer zie.
Nu mijn akertjes aan de doek zaten mocht ik van mezelf  hieraan beginnen:

een abc-tje in steelsteek. Voor mij een onbekende techniek maar het ging best aardig. Gisteravond de laatste steekjes geborduurd. De afwerking van de rand laat ik nog even, ik denk erover om dit lapje in mijn souvenir te gebruiken en van die projectjes laat ik de afwerking nog even liggen: daar wil ik straks verschillende technieken in gebruiken en verschillende tussenzetseltjes.
Wat ook af is is mijn Point de Saxe lapje,

ook dat is bedoeld voor mijn Souvenir de ma Jeunesse. Deze week kwam ons groepje bij elkaar en iedereen had een klein werkstukje in Point de Saxe af. Erg leuk om zo met elkaar te werken en te bespreken hoe je e.e.a. gaat aanpakken. We gaan nu verder met Hessenstickerei, ook een voor ons nieuwe techniek maar we hebben de eerste beginseltjes besproken en over een maand of twee komen de eerste resultaten. Leuk!
Verder kwam mijn Baltimore groepje nog bij elkaar, ik heb nu vier blokken dus ook daar moet ik snel weer eens mee verder.
Maar voor ik dat doe ga ik eerst een mini-quiltje afmaken, het ligt al een tijdje te wachten op voortgang en verder "moet" ik over drie weken het tweede borduurseltje - een molen-  aan de merklap van de borduurgroep hebben toegevoegd. Ik krijg het nog druk...en de tuin schreeuwt ook al om aandacht

25 opmerkingen:

Liesje zei

De tuin gewoon laten schreeuwen, daar heb je piet en de tuinman voor...die kunnen weer niet handwerken dus als iedereen nou zijn ding doet komt het allemaal goed.
En dan moet je vrijdag ook nog mee naar de beurs in Rijswijk...ik krijg bijna een schuldgevoel dat ik je mee-sleur maarja...t is wel weer gezellig!
Zal vanavond even mijn stukje gaan schrijven en een foto mailen...
kus, liesje

Tijm zei

Prachtig allemaal en wat lastig dat er niet meer uren in een etmaal gaan hé!

Mary zei

wat een mooi ABC'tje !!!!!!! en je point de saxe: schitterend!!!!!!

annette-p zei

Wat een mooie sierlijke letters in je ABC!
Je Point de Saxe had ik in Utrecht al bijna-af gezien en vind ik prachtig.

Het volgende project: Hessenstickerei (nooit van gehoord), is dat ook een open-witwerk-techniek?

Wilma zei

Schitterend allemaal!!! Van het Hessenstickerei heb ik ook nog nooit gehoord. Ik ben benieuwd. Begint bij mij helemaal te kriebelen.......wit op wit. Mooi!!!

Ria zei

Wat prachtig allemaal,nog nooit gehoord van je volgende project.Maar ik ben reuze benieuwd hoe het er uit ziet.En ik blijf leren van jou!
Misschien tot op de beurs vrijdag

Berthi zei

Ik ben heel saai met mijn reactie, maar net als altijd zijn dit weer beeldschone handwerken die je hebt gemaakt, Marcella!!
Mijn petje af, voor je!!

Het Abc vind ik heel speels!! Leuk!!

marcella zei

http://www.amazon.de/Hessenstickerei-Renate-Fernau/dp/3804305792

Ik ga met dit boekje aan de slag. Het lijkt erg op Schwälmer borduurwerk, maar misschien is het gewoon ook een andere naam daarvoor?

Annita zei

Wat geweldig dat je al die oude technieken beheerst. Het ziet er uit als onvoorstelbaar geduldwerk. Het resultaat is schitterend

Corrie zei

Marcella, de namen van deze handwerktechnieken ken ik niet, maar bewonderen kan ik wel! Dit is het echte werk! Wat bijzonder, prachtig!

marian'ne m zei

Heel mooi alfabet, knap hoor.
En je andere handwerk is/wordt ook al zo mooi. Dit is toch wat 'serieuzer' handwerk hoor :-)).

Irma zei

Wat een mooi ABC! Vooral die kleine versierinkjes eromheen!

noor zei

echt heel mooi! wat een prachtige technieken zijn dit ook weer.

Betty zei

Prachtig dat ABC, steelsteekjes heb ik ook nog nooit gedaan, (o,ja toch monogrammen). Die oude technieken zijn wel spannend om te ontdekken, maar jij hebt al zo veel borduur ervaring, dat moet lukken!

Gerrie v.W.-v.N. zei

Het ABC is prachtig , heel mooie letters .
Deed je de dikke delen met enkele steelsteekjes naast elkaar ?
Eigenlijk een soort ingrijpsteek .
Wat hebben we de laatste tijd al veel letter motieven gezien , steeds weer anders en steeds weer zo mooi .
Deze letters zijn ook heel sierlijk met de tere versiering er omheen ook goed te gebruiken als Monogram .

En je Point de Saxe daar kan een gouden kroon boven !
Ik heb de Point de Sax altijd al bewonderd , het is zo,n mooie techniek .
En dit is echt een prachtig stukje werk .

Wat heb je nog veel plannen !
Wel leuk toch zo fijn bezig zijn .
En het is zo heerlijk om de naald door de stof te laten glijden .
Soms zijn er wel eens tegenslagen en lukt alles niet in een keer .Maar als we volhouden dan kunnen we toch nog wel wat presteren met naald en draad .

marcella zei

Gerrie, de dikke delen zijn inderdaad een soort steelsteekjes naast elkaar.

Ik heb nog een klein stukje open daarboven dus er zou een gouden kroontje passen, dan hebben we het goudborduren ook gelijk geprobeerd ;) Maar dat was vast niet de bedoeling van je opmerking. Ik borrel weer over van de plannen, of ik het allemaal voor elkaar krijg is een tweede, maar de ideeën zijn er in ieder geval.

wat zeg je dat mooi "heerlijk om de naald door de stof te laten glijden" maar je hebt gelijk, het ís heerlijk! Mij lukt ook niet alles gelijk bij de eerste poging, maar dat geeft niet, ook daar leer je wat van.

Ella zei

Hallo Marcella,
ik vind jou weblog erg mooi, de knottedoek is fantastisch. Het merlappen boek dat je laat zien is dit nog verkrijgbaar en waar?
Groetjes Ella.

marcella zei

Ella, het boek Merklappen en hun symboliek is weer te koop en ziet er nu zo uit:
http://www.beslist.nl/boeken/d0000008395/Merklapmotieven_en_hun_symboliek.html

het is ook nog antiquarisch te koop. ik zag er eentje hier:
http://www.marktplaza.nl/Albarta-Meulenbelt-Merklapmotieven-en-hun-symboliek-2911343.php

het boekje van Hil Bottema is een enkele keer ook nog te koop bij een antiquariaat. dat boekje kom je niet heel veel tegen.

ineke zei

Nou, "na de akertjes" is Marcella niet stil gaan op zitten! Wat een prachtige borduurtjes weer.
Heel sierlijk, je alfabet en je Point de Saxe is heel knap. Die veelheid aan steken op zo'n klein stukje!
Kun je uitleggen wat het verschil is tussen Schwalmer borduurwerk en point de Saxe? (Zo er verschil is..) en wat houdt Hessenstickerei precies in? Ik ben er heel benieuwd naar, en ik denk ik niet alleen!

marcella zei

Ineke, tussen point de Saxe en schwalmer zitten erg veel verschillen. Point de Saxe is een witborduurwerk waarbij je met twee lagen werkt met een verschillende textuur. De 2 lagen worden plaatselijk aan elkaar gezet in gesloten vormen en daartussen wordt de stof van de bovenlaag weggeknipt. de onderste laag wordt daar dan met ajoursteken opgevuld. Het is ook mogelijk om de onderste laag stof plaatselijk weg te knippen en de doorzichtige bovenstof te gebruiken voor schaduwborduurwerk.

Schwälmerborduurwerk en Hessenstickerei is precies hetzelfde. Ik ging even op zoek voor je en toen vond ik precies hetzelfde boekje waar ik uit ga werken met als enige verschil dat op die kaft Schwälmer whitework staat en op mijn boekje Hessenstickerei.
Het is een witwerk techniek met traditionele motieven zoals hart, vogel, bloem en cirkel. er worden draden uitgetrokken, het bevat ajourwerk, naaldkant en de figuren worden rondom afgezet met boogjes en puntjes in een soort festonsteek. Het wordt op aftelbaar linnen geborduurd.
als je hier kijkt
http://images.google.nl/images?client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla%3Anl-NL%3Aofficial&hl=nl&q=hessenstickerei&btnG=Afbeeldingen+zoeken&gbv=2

kun je verschillende afbeeldingen zien van dit borduurwerk. Dat zegt meer dan al mijn tekst.

ineke zei

Dank voor je uitgebreide uitleg en link!
Mooi allemaal, ik blijf in bewondering achter :o)

yvonnep zei

Dat point de saxe vind ik heel erg verschrikkelijk mooi.

basje zei

wat moet dat een lange lijst worden, volgend jaar als je gaat vertellen wat er allemaal gemaakt is Het ziet er weer heel professioneel uit de letterskomen me benkend voor (willy?) je bent echt een HNABDWERKSTER

basje zei

ik bedoel natuurlik HANDWERKSTER, dat komt van haast hebben fijne zondag

marcella zei

zie ik je straks, Basje?