Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 24 september 2006

Melkboer, ik ben op vakantie

Ik was een paar weken op vakantie. Mijn vertrek heb ik  hier natuurlijk niet groots aangekondigd, ik beschouw dat als een virtuele sleutel onder de mat en dus ongewenst.
Het was fantastisch! Een paar weken in een gîte de France in de Elzas, bij de boer waar we al zoveel jaren komen. Alle seizoenen hebben we daar inmiddels gezien en beleefd. Zeker als je zulk prachtig weer hebt als het  de afgelopen weken was is het leven daar heerlijk: er wordt geoogst. Veel fruit: appels, peren,  quetsen en  mirabellen en overal in de winkels liggen verse paddenstoelen: eekhoorntjesbrood en cantharellen en soms morilles.
De wijnoogst is inmiddels begonnen; in de tijd dat wij daar waren werd de Crémant d'Alsace geplukt, overal zag je een soort kliko's vol met druiven op mini wagentjes op de weg rijden. Bij de grote wijnboeren is het een enorme drukte: vrachtwagens rijden af en aan, de  kliko's worden aan de lopende band geleegd, de druiventrossen worden via een transportband naar de persen vervoerd en aan de achterkant van het gebouw rolt een droge pulp van stelen, pitten en velletjes via een transportband in een grote container. De most mag je proeven, het is nog troebel, erg zoet en zeer alcoholisch. "Onze" boer koopt altijd een fles bij de coöperatie en proeft iedere dag een glaasje om te keuren hoe de wijn zal worden.
Uiteraard hebben wij voldoende van de oogst van eerdere jaren mee naar huis genomen.
Ook bij onze boer werd geoogst: hij is onderhand een kleine boer geworden, door de  EU regels was het echte "boeren" voor hem niet meer lonend, er moest teveel geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld  koelmachines en nu is hij alleen nog self-supporting: hij heeft wat koeien voor de melk en het vlees, er is een moestuin, fruitbomen ( hij stookt zelfs Eau de Vie voor eigen gebruik) er zijn konijnen en kippen. Bij onze aankomst liep er een prachtig koppel jonge hanen rond: een paar dagen later zat de diepvries vol met vijftig hanen van zo'n drie kilo per stuk. Een paar hennetjes blijven over voor de eieren en volgend jaar begint het weer opnieuw.
We waren daar natuurlijk niet om de oogst te bekijken: in de Elzas wordt ieder jaar een enorm leuke quilttentoonstelling georganiseerd: in Ste Marie aux Mines en omliggende dorpen zijn op diverse locaties tentoonstellingen te zien van zeer uiteenlopende aard: dit jaar was dat een prachtige toptentoonstelling uit Japan, antieke quilts uit Australië, quilts van gastgildes waaronder die uit Oostenrijk, Antieke Amish quilts, het locale patchwork en nog veel meer. Ook  is er een enorm winkelparadijs.
Op die laatste locatie zag ik de stand van haar gezellig naast de stand van haar. Behalve deze tentoonstelling was er ook nog een bezoek aan het Musée d'impression d'etoffes in Mulhouse gepland en kwamen we bij toeval (toeval?)  ook nog hier en daar andere voor mij interessante winkeltjes tegen. Er is dus buit en hoe ;) De foto's en de verhalen komen nog, ook van de vele quilts die ik heb kunnen fotograferen.
Ook voor mijn lief waren er hobby-hoogtepuntjes: een bezoek aan het  muziekautomaten museum in Seewen, Zwitserland en een bezoek aan diverse bekenden in museum en werkplaats in het Zwarte Woud. Wat dat betreft is de Elzas voor ons lekker centraal als uitvalsbasis.
We hebben het druk gehad, zijn veel weg geweest, hebben lekker gekookt en buiten de deur gegeten,  zijn voor "une verre" bij de boer uitgenodigd, dat is goed voor ons Frans en de zelfgemaakte tarte au Quetsches van de boerin was heerlijk. Dat ik ook nog tijd had voor mijn breiwerkje zo nu en dan mag een wonder heten.  Ik heb mijn wanten af, een paar reuzensokken gebreid, mijn eerste!  (ik zag bij Marianne nog veel kleinere exemplaren ;)  en ik heb De Sjaal uit HzG gebreid, hij is af en klaar om nat opgeprikt te worden voor de finishing touch.
hieronder nog een fotootje van mijn maaksels met daarbij een nagekomen deel van "de buit", een boek over de geschiedenis van de Franse textiel, ik vond het op onze laatste dag; de rest van de buit volgt later.


28 opmerkingen:

anneke zei

gezellig dat je er weer bent. els en liezbeth hadden idd al eerder hun verhalen geschreven.
je bent aardig druk bezig geweest. heb je ook nog minisokjes gebreid? die wnaten zijn echt prachtige geworden. van die sjaal kan ik het minder goed zien zo, maar het zal wel grote klasse zijn.

groetjes

Juul :o) zei

Welkom thuis, ik heb geprobeerd de dames in "bedwang" te houden zonder uit de doeken te doen waar je zat.
Ik ben benieuwd naar het vervolg.
Prachtig breiwerk, en mooie "grote" sokken!
;o)

Mienke zei

Wat een leuk reisverslag! Ik zie het helemaal voor me die wijnoogst. Net als hier in het noorden de bietencampagne, overal rijden de vrachtauto's met suikerbieten en boven de stad Groningen hangt de suikerbieten-zoete-geur.
Grappig die boer die elke dag even proeft hoe de wijn gaat worden, goed excuus!
Ben benieuwd naar je buit, en wat je inhoudelijk van de tentoonstelling vond. Is het de moeite waard om een aantal dagen speciaal daarvoor naar de Elzas te reizen?
Ik blijf je logjes volgen!

Berthi zei

Gezellig dat je er weer bent. Wat hebben jullie een aktieve vakantie gehad en dan ook nog tijd weten te vinden om te handwerken. De wanten zijn super! Mooie kleur shawl en geweldige SOKKEN!

Marlies zei

Hi hi die SOKKEN , goed dat je ze in een afstekende kleur heb gebreid want anders....., en die sjaal , hmmm lekkker voor de kille avonden of voor over de schouders als je 's nachts naar de wc moet! Die wanten zijn echt MOOI!
Marlies

Wilma zei

He...He.. Welkom terug !!!
Hier 1 van de 'zeurende dames'...
Klikt allemaal helemaal te gek!!!
Het klinkt als een leven als God in Frankrijk!!! :o)

marcella zei

@Anneke, er komt nog een betere foto van de sjaal als ik hem geblockt heb; het tafeltje daar was niet zo geschikt om op te fotograferen en de vloer was erg donker ;)
@Mienke, Ik vind het erg de moeite waard om er voor naar de Elzas te rijden maar dat is persoonlijk natuurlijk, er komt uiteraard nog een logje over de tentoonstelling dus misschien raak jij ook wel enthousiast ;) Overigens is de Elzas leuk genoeg om er wat meer vakantie aan vast te knopen en dan is het als totaal zeker de reis waard.

basje zei

wat fijn dat je zo een goede vacantioe hebt gehad en ons laat delen in al dat heerlijks. van boerenleven tot wijnoogst en breien en quilten het kan niet op Heb nog wel energie over voor de rest van het jaar? Van het buitenleven heb je ook nog kunnen genieten goed zo het was en is je van harte gegund

marcella zei

@ Berthi, dat is het voordeel als je in een huis bent, dan zijn je avonden wat langer, je hebt goed licht en geen last van kou of vocht. En geen afleiding van tv of internet natuurlijk ;)
@Marlies, ik dacht dáár dat ik kleine sokjes had, na bezoek aan Marianne's weblog zag ik in dat ik relatief gezien enorme sokken had gebreid. De sjaal is heerlijk warm, ik ben erg benieuwd hoe hij wordt na het blocken. Bij Berthi zag het er erg mooi uit.
@Wilma en de anderen, blijven jullie gewoon zeuren hoor de volgende keer, ik vond het een erg leuke thuiskomst ;)ik was echt verrast door alle aandacht. dank je wel!

Liesje zei

in jouw afwezigheid ben ik in Rijswijk (ZH) een leuk handwerkwinkeltje tegen gekomen in het oude centrum. Het heet The Woolbag en zit in de kerkstraat. Een leuk winkeltje met veel verschillende hobbyartikelen, verchillende merken borduurgaren, wat quiltstoffen (niet zoveel hoor) en veel materiaal. Zeker de moeite waard om eens te kijken als je in de buurt bent, zou er alleen niet speciaal voor naar oud-rijswijk afreizen. Hoewel het wel een leuke straat is om eens op kleine luxe schaal te winkelen...
@ marcella: you've got mail!!

marcella zei

Ha kind, zullen we samen naar jouw winkeltje in R'wijk gaan?

Liesje zei

dat lijkt me prima, ik kan op vrijdagochtend en zaterdag..lijkt me gezellig!!

Ria zei

Marcella fijn dat je terug bent van je heerlijke vakantie.En in het geheel niet stil gezeten zoals ik zag.Leuk je kleine sokjes en de sjaal heb je wel erg snel af hoor. In mijn vakantie heb ik twee prachtige ma Jeunesses gezien.Als je eens in de buurt bent moet je beslist even gaan kijken.(Markelo)Als je op zaterdag naar Rijswijk gaat kun ook nog een markt mee pikken.Op het plein rond de kerk.

Bumi zei

oma...ik heb weer een logje af! kom je snel kijken? knuffeltje van Bumi

yvonnep zei

ooooohhh... geef mij ook zo'n boer. Wat een heerlijke vakantie. Wat heb je een leuke dingen gedaan en gemaakt. Wel fijn dat je weer terug bent.

Wilma zei

@Marian'ne we mogen blijven zeuren als het erg stil op dit log is.....LOL

Liezbeth zei

welkom thuis, Marcella, ook wij hadden het fantastisch in de Elzas. Leuk je belevenissen weer te kunnen lezen.

Els zei

Hoi Marcella, ik heb je niet gezien? Maar ik ken je dan ook niet van gezicht! Prachtige omgeving daar , niet? Wij hebben er ook van genoten.

Berthi zei

Vooral dat je geen internet had Marcella....dan bespaarde je pas uuuuuuuuuuuuuuuuren! LOL
Nu je weer thuis bent, kom je uuuuuuuuuuuuren te kort! LOL

marcella zei

Hoi Els, als je me ziet ken je me vast wel. Toen ik langs je kraampje liep had je net veel klanten en die gaan voor kletsen natuurlijk ;)
Je gaat vast weer naar Waalre, dan zie ik je daar. groetjes!

@Berthi,nee hoor,ook thuis lees ik niet "alles" wat er op internet te zienis ;) het kost zo veel tijd allemaal, ik zoek alleen op wat ik zelf wil weten, ik ben geen surfer, vind ik echt zonde van m'n tijd.
en dan nog kom ik uren te kort.

Anny zei

Gelukkig er weer.Natuurlijk is deze vakantie je van harte gegund, maar het was doorzetten zonder al je gezellige verhalen. Die sokjes, zijn die voor een baby of is dat nog te klein?

marcella zei

Ha Anny, de sokjes zijn voor de cavia ;)
ik neem ze donderdag mee. (de sokjes)

marian'ne m zei

OO, wat vind ik dat aandoenlijk !!! (K.N.M.B. :-))))).

marcella zei

ojee, durf ik nu nog te bekennen dat ik helemaal géén cavia heb?

Mienke zei

@Marcella
Ben al vaker in de Elzas geweest en vind het daar prachtig. Bezoek in Nederland wel regelmatig een quilttentoonstelling, maar het lijkt me ook heel leuk een keer een tentoonstelling over de grens te bezoeken. Lyon vind ik voor zo'n uitstapje te ver en Engeland is zo over de zee... Je kunt in één dag naar de Elzas rijden, en een paar dagen in een knus klein hotelletje of "bij de boer/in" met vriendin of zus is altijd leuk!
Dit jaar had ik van mijn werk een grote bijeenkomst die ik mede zelf georganiseerd had op 16 september, kon daar dus moeilijk wegblijven! Wie weet volgend jaar, ik probeer in elk geval de data vrij te houden zodra ik die weet.

marcella zei

Mienke, de datum van de tentoonstelling in 2007 is al bekend: 13 t/m 16 september. het thema van de wedstrijd is "un jardin passionnément"
Er komt nog een logje over de ins en outs van de tentoonstelling. Even geduld want ik ben even heel druk met van alles.

Mienke zei

@Marcella
Dank je wel!
Sterkte met al je bezigheden!

Annette-p zei

Leuk dat je terug bent van je vakantie.
Wij waren deze zomer ook weer in de Elzas en ik krijg na het lezen van je log een beetje heimwee naar de streek, de lieve mensen en naar de lekkere wijntjes daar.
Volgend jaar gaan wij ook weer naar St. Marie aux Mine. Ben heel benieuwd naar je foto's (vooral de Japanse, hint) en de verhalen over de tentoonstelling.