Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

maandag 4 september 2006

Welkom

Gisteren liet Marianne'm op haar weblog chatelaine een speldenkussentje zien wat ooit ter ere van de geboorte van haar schoonmoeder gemaakt is.
Een dergelijk kussentje zag ik in het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem in het depot. Ik vroeg me toen al af waarom de spelden er niet tot aan de kop ingestoken waren, terwijl dat bij andere kussentjes wel  het geval was.  Bij het kussentje in bezit van Marianne staan de spelden ook een beetje omhoog.
Ik vraag me af waarom. Is het misschien een streekgebonden gebruik?

aan de kleine schaduw kun je nog net zien dat de speldenkopjes een stukje boven de stof staan.
het kussentje links is vermoedelijk ter ere van de geboorte van een koningskind gemaakt.

Bij dit kussentje staan de spelden wel tot aan de kop in het kussentje gedrukt.
Ik hoop dat een van de web-log lezers een antwoord weet op mijn vraag.

21 opmerkingen:

marian'ne m zei

Joh, die lijkt er echt veel op. De kleur, de woorden, strikken in de hoeken. Ze zijn wat eenvoudiger dan de anderen. Ik ben benieuwd of iemand er wat over kan vertellen.
Dat kussentje met oranje boompje is ook erg leuk.

marian'ne m zei

Nu ze zo veel op elkaar lijken, vraag ik mij af of ze toendertijd ergens besteld konden worden. Net als later de geboorte tegeltjes. (plong..ideee !!!)

lous :o)) zei

Het ziet er allemaal heel gezellig uit , jammer dat die traditie voorbij is!!:o))

Wilma zei

Inderdaad...jammer dat deze traditie voorbij is !!!
Het zou toch helemaal geweldig zijn om dit te krijgen met speciale gebeurtenissen??!!
Kunnen we het weer invoeren??
Oh ik moet echt wel naar het openluchtmuseum!! Jammer dat ik er zo ver vandaan woon....;o) Geintje om de hoek...

basje zei

vind zze enig heb er ooit een gezien waarop de veiligheidsspelden zo naastelkaar stonden. kan geen verklering geven

anneke zei

geen idee, maar ik word nu ook wel benieuwd. misschien zijn de spelden van marianne'm al bij een eerdere verhuizing wat omhoog gekomen ;)

groetjes

Gerrie v.W.-v.N. zei

Kijk eens hier :

http://www.zilverbank.nl/cachet/03_02_welkom.shtml

Er is bij ziverbank meer te lezen over oude kraamgebruiken .

Ik neem nog even een boekje met Oude Kraamgebruiken erbij en lees het volgende :

Het boekje Oude Kraamgebruiken van Maria van Lamoen .
Uitgeverij Helmond ISBN 90.252.7198.7
1981 uitgeg.

Het Kraamspeldenkussen , ook wel bakerkussen genoemd , was een klein sierkussen gemaakt van prachtige , zware gele of witte satijn , keihard opgevuld met zaagsel .
Langs de randen was het kussen afgezet met kant , bandfluweel of goudgalon . De hoeken waren versierd met kwastjes . Men probeerde het speldenkussen zo mooi mogelijk te maken.
Wanneer zij 7 maanden zwanger was , bracht de a.s.moeder met lange bakerspelden versierselen of spreuken aan op het speldenkussen , zoals bijv. "welkom in het leven" .
En als dan de kleine na 9 maanden geboren was , werd ook de naam van het kind , welke de moeder al zo vaak in gedachte voor zich zelf "gespeld" had, nu in sierletters op het bakerkussen gespeld .

Aldus geschreven in het boekje van Maria van Lamoen .

marian'ne m zei

Gerrie, weer dank voor je interessante en leerzame aanvulling!!

De kussentjes zijn inderdaad bikkelhard, je moet er niet mee gaan gooien. Misschien daarom ook komen de spelden er in sommige gevallen niet verder in. het zal nog een aardig klusje zijn geweest. Sommigen staan heel vol met lettertjes en versiering.

marcella zei

@Marianne, het is mogelijk dat de speldenkussentjes zo besteld konden worden. Ik vind de gelijkenis té groot voor toeval! kleur, lettertype, uitvoering

@Wilma en Lous, waarom niet zelf de traditie weer nieuw leven inblazen? Ik heb rond Valentijn een rood fluwelen hartje gemaakt op deze manier, zie mijn logje van 21/4

@Gerrie, bedankt voor je uitgebreide aanvulling. Leuk om te lezen, bij de Zilverbank ook nog een stuk achtergrond. klasse! Ik had ook al het idee dat de kussentjes niet afgemaakt waren omdat de naam en ev datum van geboorte er niet op staat.

Berthi zei

Volgens mij is er geen speciale reden waarom soms de spelden een stukje omhoog staan en soms niet. Het is maar net wat je mooi vond en je voorkeur naar uit ging. We hebben het ook over een sierkussentje.

Ik vind ze schitterend. Inderdaad, waarom geen nieuw leven inblazen!?

Wilma zei

Lijkt me geen gek plan om het nieuw leven in te blazen....ik vind ze helemaal super.
Kom ik wel en beetje laat mee....mijn kleinzoon is net 3 weken oud....dom, dom, dom...

marcella zei

Wilma, volgens mij komt dit verhaal voor jou op het goede moment. het komt niet op een paar weken aan ;)
gefeliciteerd met de geboorte van je ( 1e?) kleinkind. geniet er van!

Anny zei

Even over de breirol: hoewel het geen zaterdag is en dus geen breidag krijg ik er wel de kriebels van. In de 70er jaren werkte ik als huishoudlerares ja, hoe kan het ook anders op een huishoudschool in Naaldwijk. De leerlingen maakten toen nog steeds een breirol. Maar met de meest spannende kleurtjes. Later werd het ding in de lengte dichtgemaakt tot een tochtrol. Maar ik heb er niet zulke goede herinneringen aan want de leerlingen waarvan ik klasselerares was waren beslist geen breisters. Ze kregen elke week hun taak niet af. Dus om te voorkomen dat ze eindeloos achter raakten zat ik onder de afwas gauw een beetje bij te breien voor de allerslechtsten.

marcella zei

Anny, wat een leuk verhaal ;) Ik ken je goed genoeg om te weten dat jij daar vast nog foto's en/of documentatie van hebt. Daar hebben we het nog wel over ;) Ik vind het overigens wel erg lief dat jij thuis de broddellapjes bij zat te breien, dat zal niet het meest dankbare werk geweest zijn? Zie je je leerlingen van toen nog weleens als quiltsters terug ?

marlies zei

Het verhaal van Anny laat dus ook eens de zaak van een andere kant zien , leerlingen die hun werk niet afkregen [omdat ze druk waren met andere dingen , vriendjes en zo , ik reken mijzelf daar ook toe!] en juf die dan zelf het huiswerk maar ging doen , KLASSE vind ik dat!!!!! Ik was in mijn tijd meer geinteresseerd in de leervakken , taal , geschiedenis en zo , het was ook absoluut mijn keus niet om naar de spinazieacademie te gaan , wat het handwerken betreft is het gelukkig nog redelijk goed gekomen!
Groeten van Marlies

marian'ne m zei

Hi Marcella, fijne dag !!!

marcella zei

en vandaag opnieuw actueel zo'n speldenkussentje: Welkom in het leven Eva Marie!

marian'ne m zei

hai dametje (jij:-)), ja grappig he. Ik had er eigenlijk een met spelden moeten maken, maar ja was een beetje laat.

Nog een vraagje, heb jij dat mooie Franse boek al binnen gekregen waarvoor jij je had ingeschreven en hoe bevalt het?

marcella zei

Hi Marianne, ik vind jouw moderne versie met sokjes minstens zo leuk!
Het boek lag na m'n vakantie op de mat. daar komt ook nog een logje over ;. Ik heb zo'n drukke week, nog even geduld, het komt echt!

marian'ne m zei

Rustig aan hoor, het loopt niet weg. En ik heb nog genoeg om handen !!:-))).
Fijn weekend !!!

Wilma zei

Marcella... gelukkig dat er nog een logje komt!!
Ik had begrepen dat je een beetje de balen had van de logjes maken!!
Gelukkig niet !!!
Ik kijk uit naar je volgende logje...je bent een inspiratie voor velen!!!
Fijn weekend en doe rustig aan!!!