Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 3 september 2006

bijna één warme hand

Vrijdagavond laat  heb ik nog wat verder kunnen breien aan want een. Ik kwam tot hier:

Al heb ik dan de zaterdag tot breidag gebombardeerd, die vlieger gaat natuurlijk niet altijd op.
Ik was gisteren in Amsterdam. Even een paar uurtjes winkelen in de hoofdstad. Mijn eerste bezoekje was aan de winkel van den Haan en Wagemakers. Ik heb er onder anderen een aantal lapjes gekocht van de nieuwe collectie Borg Verhildersum. Hier te zien op hun website. Ook heb ik twaalf meter randstof gekocht om ter zijner tijd de achterkant van mijn Souvenir van te maken.
Daarna verder naar de Afstap waar ik drie bolletjes Rowan Kidsilk Haze heb gekocht en twee bamboe naaldjes 4.5. Ik was er eerder met Annette geweest en opnieuw viel het me op wat een mooie handwerkwinkel dit is. Ik mocht een sjaal passen die gebreid was met  Kidsilk Haze om te kijken of het kriebelde en ook  kreeg ik leuk kleuradvies. Als de wanten af zijn ga ik aan het Rowan-project beginnen.
Na veel zoeken - ik had vergeten een stadskaart mee te nemen- heb ik uiteindelijk- langs een heleboel leuke winkelstraten en grachten de winkel van TAA kunnen vinden. Het was reuze gezellig, mijn praatje met de mevrouw van de winkel. Alhoewel ik het altijd erg leuk vind om mooi handwerk te zien is er voor mij niet veel te koop. Ik heb op dit moment geen piepkleine kleertjes nodig en wie zelf merklappen maakt koopt ze niet gauw nieuw van een ander. Toch ging ik nog zeer tevreden met een muismatje met merklapje naar huis (alweer nep ;)  en een paar kaarten met hetzelfde merklapje. Kaarten heb je nooit genoeg!
Pas laat in de avond kwam ik aan handwerken toe. Eerst een klein stukje want en daarna het patroon van Carla.
tegen middernacht had ik dat laatste af; opnieuw een leuk patroontje toegevoegd aan De Rol


bijna één warme hand, alleen mijn duim heeft nog kippenvel

32 opmerkingen:

Mary zei

schitterend !!!!!!!!!!!!!

marian'ne m zei

Zo, lekker vruchtbaar weekendje, leuke inkopen en lekker breien. Knap hoor je handschoen, ik vind ze heel leuk worden.

Randstof , is dat smal stof aan een lange lengte. Vroeg mij al af hoe dat opgelost moest gaan worden. 12 meter !!?? :-))).

ineke zei

Zo, dat heb je even snel voor elkaar gebokst!
Die want is beeldschoon en het nieuwe stukje aan je breirol vind ik super! Reliëf en ajour, je hebt het snel in de vingers, Marcella.
Ik zag 12 meter en dacht even, dat lees ik niet goed. Hoe groot wordt je souvenir wel niet? De stofjes van DH&W zijn schitterend. En met een paar lapjes kun je al zoveel. Ik heb er ook een paar stukjes van verwerkt in een quilt tgv het 50-jarig huwelijk van mijn ouders en die hangt al jaren in de volle zon. Helaas hebben niet alle stoffen dat goed doorstaan, met name donkerblauw (uit een quiltwinkel, potjandorie!!) is erg verschoten, maar die sitsen houden zich prima.

froukje zei

Prachtige want! En weer een patroontje bij de rol, mooi hoe je die verschillende patroontjes van elkaar scheidt.

annette-h zei

Hard gewerkt hoor!
Welke kleur wol heb je gekocht?

Angie (Bartlett, TN USA) zei

I love your mittens. Great job! I also enjoyed looking at the pictures. My computer doesn't translate your language into English. But the quilts were beautiful. I need to catch up on my sampler. What thread are you using? Your sampler is looking very nice.

marcella zei

@Marianne, randstof zit gewoon aan de normale breedte op de rol, in dit geval 1.50 breed en zes keer het patroon naast elkaar.
@Ineke, ik dacht aan zes meter dus wilde ik er acht kopen. het werden er twaalf want de stof gaat er uit. Als ik over houd kan ik er een quiltje blij mee maken ;)
De sitsen van Den H zijn tamelijk kleurecht. Soms kan verschieten wel een aardig "oud" effekt geven, maar het is natuurlijk niet echt de bedoeling.
@Froukje, het gaatjesribbeltje tussen de patroontjes heb ik van mijn eigen oude rol afgekeken.

marcella zei

@Annette, ik heb kleur 632, die was tamelijk nieuw en staat geloof ik nog niet op de website, als je even op Rowan klikt daar kun je hem zien. 't is een soort denim blue

marcella zei

Hi Angie, Nice to see you on my weblog. I'm using white cotton ( Durable) and needles 1.5mm The width of my Sampler is 8.5 cm which is appr. 3,25 inches.
The mittens is an old pattern from one of the Baltic States. If you have other questions, don't hesitate to ask, I will be happy to answer them

Wilma zei

Yeeee wat ga je snel zeg!!! Zo snel brei ik nog niet( zit misschien ook wel te veel op de computer) :o)

Juul :o) zei

Marcella, je gaat als een trein!
Allemaal geweldig mooi. :o)
Twee vragen nog:
1. hoe heet de nieuwe Sampler M steek?
en
2. welke rand heb je gekozen?
:o)

Lous :o)) zei

Dat gaat wel ereg snel Marcella, slaap je nog wel??:o))
Hoe krijg je nou die duim er aan gefrummelt??

Berthi zei

Het is een prachtige want. De winter kan bijna beginnen voor jou.

Borg Verhildersum... daar is het zo mooi... en dan nu nog stofjes ervan!

Tijm zei

Wat ben je lekker bezig!!! EN de breirol en de wanten en lekker winkelen. Mens wat goed!

marcella zei

@ Lous,ik slaap prima, ik heb het niet eens nodig om "steekjes te tellen" ;)
de duim gaat als volgt: de 18 steken van een van de vier naalden gaan op een speld.
je zet 18 nieuwe steken op om de rest van de hand te breien.
zie foto: onder de duim de speld met steken, boven de duim een gewoon opzetrandje.

voor de duim zet je de 18 steken van de speld weer terug maar dan op 2 naalden en je haalt ook 2 x 9 st op uit de opzetrand. Deze vier naalden brei je rond in patroon.
ik hoop dat 't zo duidelijk is ;)

marcella zei

@ Berthi, ik heb even gekeken
http://www.verhildersum.nl/borg/index.htm
het ziet er inderdaad erg mooi uit en 't is ook een eind weg ;)
@Tijm, af en toe moet je jezelf eens lekker verwennen ;) Ik winkel niet zo vaak, ik doe meestal boodschappen, maar als ik dan eens aan het funshopen ben heb ik het zo naar m'n zin ;)

basje zei

wat een oed weekend, de stoffen van de Haan bijten gewoon in je vingers en nu nog shawls breien, je komttijd te kort of slaap je dubbel ? d.w.z. 2 uur in 1 uur

suzanne bugter zei

wat een mooie handschoen,ik brei eerst mijn noorse vest af en ga dan snel beginnen met dezen mooie handschoen.
groet

suzanne bugter zei

waar zijn die leuke handwerkwinkeljes?leuk voor een dagje uit.

yvonnep zei

Waar halen jullie toch de tijd vandaan? Nou ja, het is echt prachtig aan het worden, Marcella.

marian'ne m zei

klop,klop, kijkt om een hoekje!!!??
Nu de griep rondwaart hoop ik niet dat je ziek bent, en anders hoop ik dat je weer veel moois af hebt ondertussen. groetjes:-)).

Juul :o) zei

@Marian'ne,
Ik denk dat M. straks met mooie verhalen terug komt.
:o)

Wilma zei

Het is zo stil op je log!! Hoop dat alles goed gaat...en dat je straks inderdaad met mooie verhalen 'terug' komt....

Mienke zei

Ben eventjes op je log aan het kijken. Wat een leuke wanten!! Super en zo knap dat je dat zo snel kan!
Ik heb al lang niet meer gebreid, maar ga het deze winter weer oppakken. Quilten, borduren, breien, allemaal zo leuk...

marian'ne m zei

Nu hoop ik echt dat je op Ibiza zit of zo en lange neuzen naar ons strekt.
Anders wordt ik (ben) ongerust!!!
Raar hoor, zo stil hier!!!

Wilma zei

Ja hé Marian'ne !!! Ik kom geregeld even langs en het is zoooo vreselijk stil hier!!!
Ze zit waarschijnlijk in de zon en lacht ons gewoon uit!!

Oooh zielig, ze kunnen niet eens zonder mij!! En dan lacht ze zich een breuk om ons!!!

Juul :o) zei

@de meiden,
rustig maar...
;o)

ineke zei

Dames, er is medio september de grote quilt- en borduurhappening in Ste. Marie aux Mines in de Elzas. En met zo'n fraaie nazomer knoopt Marcella met haar DH er vast een weekje wijnroute aan vast. Ook las ik iets over een orgeltjes-bijeenkomst in het Zwarte Woud, dus de "buren" van de Elzas. Nog even geduld, we horen het binnenkort.

marcella zei

@ Suzanne, die leuke winkeltjes zijn in Amsterdam. Voor een beschrijving kun je in de laatste handwerken zonder grenzen kijken. Als je die niet hebt wil ik de adressen ook wel geven hoor.

@yvonnep, tsja tijd, jij doet er andere dingen mee las ik, spannend! Ik ben heel benieuwd naar jouw nieuwe leven en ik wens je er heel veel succes mee.

@marianne, dank voor je meelvene ;) tegen de griep krijg ik altijd een prikje en je hebt goed gehoopt, ik hèb Dingen af ;)

marcella zei

@ Mienke, ik had ook heel lang niet gebreid en ik had ook nooit "moeilijke" dingen gemaakt op breigebied, door Sampler M leer ik wel ontzettend veel. Het is leuk om te ontdekken hoe al die techniekjes en steken moeten.

@Marianne, Ibiza? zouden ze daar ook quilten ;)

@ Wilma, wat denken jullie niet van mij ;) Lange neuzen, uitlachen? Ik zal jullie komende tijd extra verwennen met quiltlogjes uit de Elzas, ik rkijg het idee dat ik iets goed te maken heb ;)

marcella zei

@Ineke, goed gespeurd! met Ste Marie zat je goed en met de route du vin ook ;) Van een orgeltjes bijeenkomst in het Zwarte Woud weet ik niets, weet je nog waar je dat had gezien? we waren daar wel maar dan gewoon in een museum en in een werkplaats, er waren geen speciale activiteiten.

marian'ne m zei

heeeee meisje !!!!

(ben naief bezig geweest sorry!!!)

Ben benieuwd naar je 'schatten', rustig aan hoor eerst maar even acclimatiseren van zo'n geweldige vakantie.