Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

vrijdag 1 september 2006

Opgeprikt

Op diverse brei web-logs heb ik al fotoreportages gezien van sokken-in-wording die op locatie gefotografeerd zijn, aan de voet dus. Foto's van blote voeten met om de enkel een randje boord. Op de volgende foto een boord met stukje hiel enzovoort tot uiteindelijk slechts een vijftal teentjes uit het werk staken. Met wanten zag ik deze reportages nog niet, daarom hier de vermoedelijke primeur!
Begin maart heb ik wol gekocht en in mijn log van vijf maart staat een foto met de vorderingen van de want-in-wording. Ik ben gestart met de breinaalden die op dat moment beschikbaar waren: vier lange naalden. Een paar weken later kreeg ik van Basje een vijftal korte naaldjes. Om verschil in maat te voorkomen heb ik het stukje wat ik al had uitgehaald en ben opnieuw begonnen.
Met vijf korte naaldjes breit beslist prettiger dan met vier lange! Ook staat het patroon nu beter over de naalden verdeeld zodat het veel sneller breit.
na een uurtje breien was ik hier:

en nog wat later was ik weer bij de duim, precies even ver als ik in maart was.

17 opmerkingen:

annette-h zei

Gefeliciteerd met de primeur! ;-)

Ik heb het geloof ik ook nooit eerder gezien.

Wilma zei

Super Marcella!! Het breit inderdaad wel lekker hé met 5 korte naaldjes. Zelf brei ik met bamboe-naaldjes en vindt het helemaal heerlijk. Inderdaad wel wat anders dan een sok.... :o)

marian'ne m zei

Leuk Marcella, nu denk ik nog even dat je de sok om je pols hebt :-)).

Nee hoor, het is een mooi patroon en spannend hoe het zal worden. Ben benieuwd naar de duim vorderingen. Als jij een want kan, kan je zeker een sok hoor!! Prettig he de 5 kleine nld., de bamboe hebben ook nog het voordeel dat ze minder uit je werk glijden.

Op het moment heb ik Ackworth nieuws op mijn web-log.

marcella zei

*spoedt zich naar Ackworth

Lous zei

het ziet er interessant uit Marcella, het ziet er uit als een Noors patroon!!!!!
Ben benieuwd hoe het verder gaat!!:o))

marcella zei

Lous, het is een patroon afkomstig uit één van de Baltische staten. Het stond in een HzG van begin dit jaar. Op de foto in het tijdschrift zag het er erg mooi uit.

Tijm zei

Erg leuk! En wat wordt hij mooi.

Juul :o) zei

Jij DURFT!
;o)

basje zei

ik ben net zo ver . ik heb ook uitgehaald , mar de dikte van de wol klopt niet ik moet dus op jacht naar wol en daarvoor waarschijnlijk naar leiden, succes verder

Berthi zei

Het is een prachtig patroon en het gaat als een speer. Morgen zijn ze klaar!:))

froukje zei

Mooi patroon! Moest je ook wennen aan de breitechniek met 5 korte pennen? Tenslotte ís het toch even anders breien... Ik zelf ben er nog niet echt aan gewent, maar misschien is het net als met koffie leren drinken zonder suiker, gewoon ff doorzetten... ;)

ineke zei

Wat een chique wanten! Lijkt me lastig zo rond de duim en dan nog in patroon blijven.
Ik ben een één-naald-onder-oksel breister, dus op 5 korte bamboenaaldjes gaat me echt te ver. Laat breien voorlopig nog even aan me voorbij gaan. Druk met quilten, borduren, naaien, kasten opknappen, huis opruimen en weer een kamer onderhanden nemen met behang en verf enz. enz. En er zitten nog steeds te weinig uren in een etmaal...

marcella zei

@Froukje, 't is nog steeds wel wennen hoor, ik ben gewend om de punt van de rechternaald ergens in mijn heup te prikken ;)
@Ineke, het patroon bestaat uit 18 steken en komt op elk van de vier naalden één keer voor, toen het op drie naalden stond had ik die resterende 18 steken verdeeld over de andere naalden en toen moest ik veel meer opletten; nu is elke naald hetzelfde in dezelfde toer.
ik ben alweer een stukje verde gekomen.

anneke zei

zelfgebreide wanten voor de winter, wat wil je nog meer. nu ga je dus in ieder geval verder komen dan in maart! en de zaterdag-breidag is nog niet om ;-)

groetjes

marcella zei

Anneke, ik ben inmiddels al verder dan in maart. ik zal morgen het fotootje van gisteravond plaatsen.
De zaterdag-breidag duurt nog 40 minuten, het Sampler M huiswerk lukt ook nog wel denk ik, ik ben al op de helft.

yvonnep zei

Wauw!!!!

marian'ne m zei

JA, de breidag is voorbij.... En ???